Yemenlog 2021; Verzameld nieuws uit Jemen, met soms wat duiding (Yemen explanatory weblog for Dutch Readers)

Hieronder verzameld nieuws uit Jemen, kort en bondig, soms langer en met duiding en verwijzing.  Doorklikken via de links en plaatjes. Work in progress!
(Yemen explanatory weblog for Dutch Readers)

Arm Mokha

Sept 11-2021. Slechts een dag later nieuwe ophef, ditmaal om een aanval op de opgeplapte haven van Mokha. Later meer.

(Koffie. Veiling

https://twitter.com/i/status/1436665263685083139)

Terug naar Jemen

Sept 10-2021. Het was een lange vakantie en het is hoog tijd terug te keren naar hoofdzaak Jemen, dat al die weken trouwens heus in de gaten is gehouden. Er is die weken veel gebeurd, maar wezenlijk is het status quo; dus onveranderd.

Dat het voor Jemenieten niet altijd veilig is terug te keren naar het moederland blijkt uit een incident dat vandaag op twitter veel stof doet opwaaien. Een jongeman met vrolijke profielfoto’s keert na acht jaar VS terug naar Jemen. Op weg naar zijn familie wordt hij in provincie Lahj door ‘veiligheidsdiensten’ onderschept, van zijn zuurverdiende geld ontdaan, gemarteld en gedood. 

Welke veiligheidsdienst het betreft is onduidelijk. Volgens de een is het Saudi-backed, volgens de ander Emirati-backed. Lahj -net ten noorden van Aden- is grotendeels in handen van de STC -de de facto zuidelijke machthebbers met als grote sponsor Abu Dhabi (VAE).

De STC heeft inmiddels laten weten deze kwestie tot op de bodem uit te zoeken en de schuldigen te laten boeten. We zullen zien. Een schuldige onderknuppel wordt altijd wel gevonden, de bazen ontspringen doorgaans de dans.

De achtergrond vertelt dat Jemen een lappendeken van koninkrijkjes is die in wisselende allianties met lokale, nationale en internationale sponsors hun koninkrijkjes proberen te beheersen. Behalve instemming en goedkeuring van hun -doorgaans tribale- achterban en die buitenlandse sponsors levert gebiedsbeheersing ook de nodige inkomsten op, middels afroming van alles wat maar mogelijk is. Wellicht dat de jongeman hier niet aan mee wilde doen, wie zal het zeggen. 

Onverdacht in dit geval zijn de Houthi’s, die het in Lahj niet voor het zeggen hebben. Alsof zij schone handen hebben zeggen ze daarom nu wel lekker hard hoe erg de anderen zijn.

Ook Houthi-tegenstrever en Jemens BuZa-minister Bin Mubarak veroordeelt de misdaad, de reacties eronder druipen van het cynisme. 

In de VS is de Jemenitische diaspora laaiend over de moord. Overigens is de gebeurtenis voor Jemenieten die niet in de gelukkige toestand van diaspora zijn geraakt dagelijkse werkelijkheid.

De foto’s en de analyse

Juli 16-2021.Terugkomend op de veldslag Marib uw aandacht voor deze fotoreportage uit Marib, of deze analyse van de veldslag of deze fotoreportage van apnews en u bent weer op de hoogte. 

Bekijk ook even deze merkwaardige tweet. En als u/je de achtergrond kent, geef mij au/jb uitleg.

Donkere tijden in Sana’a

Juli 09-2021. Geen vrolijke woorden van een analist en een activist, beiden net terug uit Sana’a. Woorden die ik volgens afspraak (Chatham House Rules) hier niet als quote mag opschrijven, maar wel kan parafraseren:

Het is doffe ellende in Sana’a. De straten zijn vies en kapot, er is overal stof en verderf. Het heerlijke klimaat van Sana’a -vanwege de hoogte van ruim 2000 km: zonnige dagen, koele nachten- is enorm verslechterd.

Op alle muren prijken afbeeldingen van martelaren, want de Houthi’s verliezen honderden mensen per dag, ook in het hogere kader van de Houthi’s zelf. Universtiteiten zijn veranderd in foto-exposities gewijd aan martelaren. Mensen bezoeken moskeen niet meer, want daar wordt alleen maar strijd en haat gepredikt. Slogans hangen aan elke paal.

De meestgebruikte term in Sana’a vandaag de dag is ‘dreggen’. De Houthi’s hebben de hele samenleving leegedregd. Alles is nu in hun handen, alle departementen, instituties, bedrijven. De vorige zakenmensen zijn van het toneel verdwenen, vervangen door nieuwe zakenmensen die wel goede relaties met de Houthi’s hebben.   

Mensen zijn moe en het zat. Betaald worden ze allang niet meer, het familiegoud is verkocht en het aantal bedelaars is enorm. Zelfs de verkeerspolitie bedelt. Terwijl de prijzen extreem hoog zijn, een bedrag waar je vier jaar geleden nog een mandje vol mee kreeg is nu onvoldoende voor een enkel product.

Hongerige mensen zijn eenvoudig te mennen. De verdreven, vorige regering is de zweep waarmee de Houthi’s de mensen nog steeds voort kan drijven, want die regering is zo corrupt en incapabel dat het geen alternatief is. De Saudi’s zijn de andere zweep waarmee de Houthi’s een stevig deel van het volk nog voor zich wint.

De verhuizing van de Nationale Bank van Jemen uit Sana’a is het meest succesvolle element van de Saudische campagne in Jemen, want het heeft het land in armoede gestort. Mensen hechten niet meer aan het leven, zijn continu bezig met overleven, wanneer is er stoom, wanneer is er brandstof, iets te eten. Er is verder niets meer te doen dan overleven, zodanig dat mensen politieke rallies bijwonen en leuzen scanderen, om maar iets te doen te hebben.

Jongens, kinderen, monsteren aan in het Houthi-leger omdat er geen alternatief is. Onder de wapenen, aan die fronten, veranderen ze vervolgens in blinde militanten. Als ze dat niet al waren, want ook deze zomer worden weer 400.000 kinderen vergiftigd in Houthi zomerkampen, waar ze leren over de ware ideologie en de jihad. De Houthi’s hebben zo een eindeloos reservoir aan rekruten, daarmee kunnen ze nog jaren voort, zelfs met de honderden dagelijkse doden. 

Het leiderschap van de Houthi’s is verschoven naar rechts, zelfs Mohamed al-Houthi geldt nu als gematigd. Veel echte gematigden zijn verdwenen, door corona, door politieke moorden. En toch moeten we met hen blijven praten, omdat die gematigde stemmen zo meer kracht krijgen. Anders is Jemen tot ondergand gedoemd, want dit regime kan geen Jemen besturen, dit is zelfmoord van een land. Iedereen het Houthi-wereldbeeld opdringen betekent feitelijk: een eindeloze oorlog met de rest van het land voeren.

Tegelijkertijd is Sana’a booming. Overal verschijnen  gebouwen. De 1 a 2% superrijken en oorlogsprofiteurs investeert in onroerend goed, dat tegen woekerprijzen wordt verhuurd aan het legioen migranten dat naar Sana’a is gekomen, want elders in Jemen is geen geld meer te verdienen.

Maak een einde aan resolutie 2216, die louter oorlog, armoe en ellende heeft voortgebracht. Maak een einde aan het experiment met de zogenaamde legitieme regering en zoek contact met gematigde elementen binnen de Houthi’s. Pak Jemen decentraal aan, luister naar lokale gematigden en beloon hen.

Onderzoek tegelijk hoe de geldstromen lopen van, naar en tussen de oorlogsprofiteurs. Identificeer hen, de ultrarijken. Zoek hun sponsors, zoek de supporters. Ook Iran. We zien Iraniers in Sana’a, zij bedreigen het vredesproces. 

Er is geen militaire optie, dat zou leiden tot de vernietiging van Jemen en uiteindelijk ook van Saudi -Arabie.  Maar de kans op vrede slinkt hard. Alles in Jemen zetten de Houthi’s naar hun hand. Zelfs de Hashemieten -oorspronkelijk de ruggengraat van de Houthi’s- zijn bang voor de Houthi’s, omdat die alles tot in langte van dagen verpesten voor hen.

Vergeet niet het Arabische spreekwoord:
: صَدِيقُكَ مَن صَدَقَكَ لا مَن صَدَّقَـك :
Een vriend is niet degene die het met je eens is,
maar degene die jou de waarheid zegt. 

Tot zover vandaag het donkere nieuws uit Sana’a

Tot slot nog deze link naar een verhaal met veel beeld over de strijd om Marib, die langzamerhand het karakter krijgt van zeer trage veldslag.

Zo traag dat ook veldslagjes elders erbij betrokken raakten. Houthi’s stuurden afgelopen week raketten/drones naar het zuiden, normaal geen doelwit voor hen.

Het miljard, de drone, het Model en de Houthi. En de ezel ook nog. 

Juli 01-2021. Dagnieuws uit Marib. Nieuws voor wat het waard is. Vandaag hoorde ik via een bron dat de verjaagde president Hadi en zijn verjagers de Houthi’s ruzie hebben. Nogal wiedes zou je zeggen, die voeren toch oorlog.

Het Miljard

Maar niets is wiedes in Jemen. In dit geval willen de Houthi’s door Hadi afgeroomde staatsgelden losweken uit een Jemenitische bank, die zijn knopen heeft geteld en daar niet in mee wil gaan. Het zou gaan om zowel Jemenitisch als Saoedische riyaals en Amerikaanse dollars, ter waarde van in totaal een kleine miljard euro. 

De Drone

Oorlogsnieuws. Een Houthi-drone op Marib trof doel, al wordt er nog geruzied welk doel precies, burger of militair. Een Houthi-drone naar Saoedi-Arabië trof vanochtend geen doel. Uit Marib nog een foto, die grappig zou zijn was de oorlog onwaar:

via https://twitter.com/Alsakaniali/status/1409711902670802944?s=20

 

Het Model

Intisar al-Hammadi -een Jemenitische model, actrice en make-up artist- haalde vandaag ook de persen. Intisar is een Jemenitische jongedame die in ferburai al door de Houthi’s werd opgepakt.

Naar verluidt betichten de Houthi’s haar van indecent gedrag en cannabisgebruik.  De rechters zouden al gedreigd hebben haar aan een maagdelijkheidstest te onderwerpen. Intisar zou in de ruim vier maanden dat ze vastzit ook al een zelfmoordpoging hebben gedaan.

Vandaag haalt Intisar dan eindelijk de westerse pers via Washington Post, omdat Human Rights Watch zich haar lot aantrekt. En dat van vijf andere vrouwen die op soortegelijke aanklachten in dezelfde geheime gevangenis opgesloten zitten, maar die uit vrees voor schande en wraak anoniem willen blijven.

De Houthi, altijd maar die Houthi

Er zijn trouwens ook verlichte of gematigde Houthi’s, maar de krijgen dezer gepolariseerde oorlogsdagen geen kans. Prominent in de Arabische media zijn hun barbaarse broeders, die mensen ophangen en op zomerkampen de jongste jeugd indoctrineren, intimideren en manipuleren. 

Uit betrouwbare bronnen leerde ik ooit dat deze zomerkampen al ver in de vorige eeuw begonnen, als reactie op een golf van saoedisch gesponsorde sunnitische zomerkampen die ook of juist expres de zaydi-shia regio’s penetreerden.  

De ezels van Aden

Nog wat leuker nieuws -niet voor de Dieren- in deze fotoreportage, over jongetjes die in alle malaise goeie handel drijven via hun ezeltjes.

Slag om Marib/deel #

Juni 28-2021. Een bloedig weekend opnieuw rond Marib, met at least 111 doden als gevolg, het meerendeel jonge Houthi-rekruten.  Sinds half juni het derde offensief startte verloren Houthi’s talloze strijders in een volgende van hun niet aflatende reeks pogingen om Marib in te nemen.

Gemanipuleerd beel van de maantempel (mahram bilqis) bij Marib, in dit geval door de Houthi’s die er glorie hopen te vinden 

Marib zou de strijd om Jemen kunnen doen kantelen, omdat het zowel het laatste toevluchtsoord is van de verdreven regering als een belangrijke inkomstenbron, vanwege olie- en gasvelden die in de vlakte achter de stad liggen. 

Begin juni leek er even hoop op vrede, maar de Omaanse bemiddelaars konden dat net niet beklinken. Houthi Noord-Jemen eist onbegrensde heropening van de luchthavens en zeehavens, maar de Saoedische coalitie  wil op alle in- en uitgaand verkeer controle houden en de Omani’s slaagden er kennelijk niet in een tussenweg te vinden.

Nog een gemanipuleerd beeld van de maantempel, in dit geval door verdedigers die haar de middelvinger laten opsteken naar de Houthi’s

 

Ook zouden de Houthi’s de Saoedische belofte Sana’a niet meer vanuit de lucht te bestoken onvoldoende vinden. Ook elders in Jemen zou geen Saoedische luchtsteun meer gegeven mogen worden aan de verschillende legers die tegen de Houthi’s vechten. Waaronder Marib, dat zonder die luchtsteun wellicht zou vallen.  

Ook mooi, dit fysiek gemanipuleerde beeld van de maantempel

In wat ook wel human wave tactics heet stormen golfjes Houthistrijders op de bergen af die Marib afschermen en maar niet veroverd worden. De traibale strijders en regeringsmilitairen op de bergtoppen krijgen kennelijk afdoende Saoedische luchtsteun. Nochtans verliezen ook zij naar schatting de helft zoveel strijders als de Houthi’s, die veel grotere voorraden strijders hebben en daarop kennelijk hun strijdplan baseren.

Houthi drones en raketten vliegen overigens ook nog regelmatig naar het zuiden van Saoedi-Arabie. En volgens onbevestigde berichten werd vorige week de enige overgebleven grensovergang tussen Jemen en SA bij al-Wadiah, helemaal in oostelijk Hadramawt, onder vuur genomen. A war to be continued

# betekent: onbekend, ik ben de tel kwijt

Slag om Marib/deel #

Juni 23-2021. ‘De verwachting is dat Marib een dezer weken -hooguit maanden- valt of zich overgeeft,’ stond hier en daar, precies een jaar geleden.

Hoewel gebaseerd op meerdere en verstandige bronnen bleek dat te vroeg geroepen. Nog altijd staan de Houthi’s -die zichzelf liever Ansarallah of Yemeni popular forces noemen- voor de poorten van Marib. 

In de herfst van vorig jaar luwde het zomeroffensief, met de Houthi’s op twintig kilometer van Maribstad. In februari van dit jaar startten de Houthi’s een lenteoffensief dat leidde tot tergend trage terreinwinst. Nu staan de Houthi’s in een halfrond westelijk front op ongeveer tien kilometer van Marib.

De heuvels rond Marib komen ze niet over. Vanaf de toppen wordt de stad verdedigd door regeringsmilitairen, lokale tribale troepen en huurlingen van allerlei pluimage. Vanuit de lucht krijgen de Houthi’s elke dag te maken met Saoedische bommenwerpers en jagers die hen terugslaan.

Het dagelijks recept is dat van kannonnenvlees, waarbij talloze jonge rekruten het leven laten in wat cynici omschrijven als human waves tactics. Om de jagers en bommen beter te kunnen ontwijken worden frontsoldaten niet langer in vierwielers, maar nu op motoren richting de heuvels gestuurd. 

Ook sturen de Houthi’s drones met bommen naar Marib, die in de stad af en toe schade een veel leed aanrichten. Een foto van het verkoolde lijkje van de tweejarige Liyan werd half juni in de voortdurende propagandaoorlog gretig gedeeld, in dit geval door tegenstanders van de Houthi’s.

Hoeveel mensen er gestorven zijn is onbekend, zoals zoveel onbekend is in Jemen, waar veel lukraak gebeurt. In november hoorde ik ter bijna plaatse dat er toen al tegen de twintigduizend tribale troepen het leven hadden gelaten. Waarschijnlijk een meervoud daarvan verloren de Houthi’s, die nochtans kunnen putten uit een eindeloos reservoir.

Jongens in Noord-Jemen hebben weinig keus. Zich vrijwillig aanmelden omdat er verder toch geen droog brood te verdienen valt kan. En anders word je wel van straat gepikt. Tenzij de familie hem dan kan loskopen zal die jongen snel het leven laten aan een front. Hieronder zo’n jongen, terwijl zijn overwinnaars zijn talisman afrollen.

 

# betekent: onbekend, ik ben de tel kwijt

Te mooi om waar te zijn

Juni 15-2021. Onderstaand onaf stukje blijkt te vroeg geroepen. Terwijl ik het intikte laaide de strijd om Marib op en stuurden de Houthi’s ook weer een drone naar de luchthaven van Abha, hoofdstad van ‘Asir, een provincie in het zuiden van Saoedi-Arabië waar Jemen aanspraak op maakt.

Een Houthidrone voor de militaire luchthaven van Khamis Mushait werd uit de lucht gehaald. Wel landde er een drone op een school in ‘Asir, zonder slachtoffers. Waar de school precies staat is me niet duidelijk. In elk geval tekenen dat de verdesbesprekingen nog niet volledig zijn afgerond. Toch laat ik de rode lijn in onderstaand stukje staan, want de meeste analytici zeggen: er is geen alternatief voor vrede.

Vrede aan de horizon

Juni 14-2021. Vanochtend een appje uit Jemen dat Sana’a airport op het punt van heropenen staat. En hoe je een work visa voor Nederland krijgt. Afgelopen week ook al een tweet over werkzaamheden aan de luchthaven, zodat vliegtuigen er ook daadwerkelijk kunnen landen, in die mooie stad met duizend en een verhalen. Waar ik al tien jaar niet mocht wezen.

Uit app en tweet zou je kunnen afleiden dat op politiek/diplomatiek niveau de weg al geëffend is. Niet te vroeg juichen, maar zou wel een formidabele prestatie zijn van de Biden-administratie, zoals die zo gewoontjes heet. Dat binnen zes maanden na aantreden de oorlog in en om Jemen begint te eindigen, want daar is de heropening van Sana’a airport zeker een teken van.

Een werkvisum voor Nederland is nochtans niet eenvoudig te verkrijgen. Vier jaar geleden schreef ik dit stuk, over Jemenitische koffieboeren die de voortreffelijke waar op een belangrijke koffiebeurs zouden komen uitleggen, of aanprijzen.

Na maanden van voorbereiding en documenten verzamelen en naar de betreffende afdeling sturen kregen ze allen een afwijzing. Sommige hadden voor het eerst een broek aangetrokken en waren al uit hun bergdorp afgedaald, zelfs halverwege Nederland toen het menstonterende Nee kwam. Schande. 

Analist al-Iryani bij de Balie

Mei 27 -2021. Vanmiddag bekeek en beluisterde ik een online presentatie van debalie.nl van gisteravond, met Floor Beuming van Amnesty en Jemen-analist Abdelghani al-Iryani, in de serie deep talks.  Zo diep was het niet maar zeker een informatief gesprek, waarbij grappig element dat de gespreksleider al-Iryani consequent al-Irani bleef noemen.  Dat wil zeggen: de Iranier. In Jemen klinkt dat nogal verdacht.

Abdulghani al-Iryani liet zich van zijn beste kanten zien en dat zijn: enorm geinformeerd, analytisch sterk en genuanceerd en dan toch nog begrijpelijk en ongemeen scherp in zijn woorden. Hieronder de hoogtepunten, althans wat mij betreft.

Over de oorlog en de zwenkende koers van de VS hierin: 
‘De VS steunde de coalitie aanvankelijk, met name vanwege de verontwaardiging in Saoedi-Arabie om de nucleaire deal met Iran. Als een soort compensatie deed de VS mee.’

‘Nu wil de VS er weer uit. Nou, als ze stoppen met het bevoorraden van de Saoedisch luchtmacht met  reserveonderdelen voor de F16, dan is de oorlog in twee weken afgerond.’

Over de onderhandelingen, die eigenlijk al zes jaar continu gaande zijn maar volgens sommigen sinds Biden in een stroomversnelling zijn geraakt:

‘Eerst moeten de Houthi’s en Saoedies er uit komen. Essenstieel in zulke besprekingen is deelname van een Noordeuropees land. Verder moeten Kuwait en Oman erbij zijn, net als Jordanie. En Ethiopia en Rusland.’

‘We moeten iets doen om te voorkomen dat Jemen uit elkaar valt, zoals landen in de Hoorn van Afrika. De huidige fragmentatie is ook een kans; laat die fragmenten zichzelf besturen en langzaam naar een samenwerking in een nieuw Jemen toegroeien.’

Over de rol van het Zuiden en de Emirati’s:
´Saoedi-Arabie heeft altijd plannen op het grondgebied van Jemen. De VAE is het daar niet mee eens, omdat Saoedi-Arabie dan te machtig wordt, als een soort Duitsland. Daarom mengen ze zich in Zuid Jemen.’ 

Over Iran was al-Irani kort:
‘Er is een tendens om de Iraanse rol in Jemen te overdrijven. Zeker steunt Iran de Houthi’s, maar het conflict in Jemen is vooral een intern conflict. Houthi’s zijn diepgeworteld in Jemen, en niet per se afhankelijk van Iran.’

Over de karige berichtgeving in en over Jemen:
´Journalisten in Jemen hebben te maken met buitensporige restricties, het is er echt heel moeilijk for journalisten, maar ook voor buitenlandse hulpverleners.  Dat komt: de buitenwereld is voor de Houthi’s een natuurlijke vijand.’

Geruststellend -omdat ik dat zelf schreef- onderschrijft al-Iryani de woorden van Elayah in een artikel over de voedselhulp aan Jemen. Elayah noemt die hulp contraproductief,  omdat die hulp omgeven is door corruptie, smeergeld en diefstal door alle oorlogspartijen. Die strijken er forse winsten mee op,  zodat de hulp de oorlog juist aan de gang houdt.

Volgens al-Iryani krijgen goederen voor Jemen vrij snel -binnen 24 uur- goedkeuring van het VN-apparaat dat alles in Djibouti moet controleren. Maar die spullen staan vervolgens maanden ergens op een volgende kade te wachten. ‘Een maand, twee  maanden, soms drie maanden. Feitelijk staan ze te wachten op smeergeld dat betaald moet aan vertegenwoordigers van de regeringen van Jemen en Saoedie-Arabië’, aldus al-Iryani, eind mei te gast bij de Balie.nl.

‘Voor de blokkade is geen rechtvaardiging, ook niet juridisch’, zegt al-Iryani, vanuit zijn mafradj, een typische huiskamer op de bovenste verdieping van zo’n monumentaal hoog huis in Sana’a, hoofdstad van Jemen. ‘Ook de luchthaven van Sana’a is al zes jaar dicht. Mensen die voor medische hulp naar het buitenland zouden moeten kunnen dat niet. De VN, de regering van Jemen en de coalitie onder leiding van de Saoedies, ze spannen allen samen tegen de bevolking van Jemen. Het is collectieve straf, maar wel een straf die de mensen die verantwoordelijk zijn niet raakt.’

Hulp komt uiteindelijk Jemen wel in, maar komt vaak vaak op de verkeerde plaats. ‘Houthi’s krijgen het in handen en gebruiken het als betaling, of als beloning aan mensen die loyaal aan hen zijn, bijvoorbeeld als ze een zoon naar het front sturen.’  Ook al-Iryani ziet cash-aid als oplossing. ‘Wat de VN kan doen is mensen werk geven, zodat ze cash for work krijgen waar de Houthi’s minder gemakkelijk tussen kunnen komen.

Lees hier het gehele, rijk geillustreerde artikel:
Jemen is een oorlogseconomie, daarom is het zo moeilijk die oorlog te stoppen.

Status Quo

Mei 7 -2021. In Jemen heerst best vaak de status quo; er verandert niets wezenlijks. Vandaar, maar vooral door andere, betaalde bezigheden en een coronabesmetting van een kleine twee weken, heb ik dit Yemenlog schandelijk laten versloffen. 

Zonet op de zoom geweest met een boel journalisten en Abdullah al-Alimi, de stafchef van Abdrabbe Mansour Hadi, de president (in ballingschap) van Jemen. Veel opzienbarends kwam er niet uit, althans op het eerste gezicht.

Een kort verslag:

Hadi zit in ons aller harten, maar fysiek voorlopig nog even in  Riyadh, omdat de geplande terugkeer naar Aden te ingewikkeld is. Maar ik ga altijd eerst bij hem langs voordat ik afreis en hij is de eerste die ik informeer als ik terugkom.

Nee, zijn zonen spelen geen rol in het bestuur (zoals de hardnekkige geruchten gaan;red, in blauw). En ook Sjeik Ahmed al-Aissi (een vermaarde zakenman, overal in Jemen de hand in, zodanig dat die de feitelijke touwtjes in Jemen in handen heeft;red) heeft slechts een honoraire rol in in de administratie.

Nee, de administratie wordt niet gedomineerd door Islah (aan Moslimbroeders gelieerde partij in Jemen) en iedereen is hier welkom.

Ook heus welkom is Tareq Saleh (de neef van Ali Abdallah Saleh, de gewezen (33 jaar!) president van Jemen en nu bevelhebber van een leger die het zuidwesten van Jemen beheerst. Tareq zegt zelf hulp aangeboden te hebben maar die is afgeslagen;red).  Ook als hij ons wil helpen bij het verdedigen van Marib, alleen moet dat wel binnen de kaders van Legitimiteit (ال شرعية (sha3ria), een gevleugeld woord in Jemen, ze bedoelen er de gewezen regering mee, die in tegenstelling tot de Houthi’s wel internationale legitimiteit heeft;red).  Alle militaire groeperingen in Jemen moeten vallen binnen de Legitimiteit.

Zometeen verder

Mother of Battles

Maart 14-2021.  Net twitter weer afgeschuimd, maar wat de laatste stand in de oorlog om Marib precies is, mij onbekend. Lijkt erop dat Houthi’s weer stukje terreinwinst boekten, maar dat lezen we iedere dag. Ze zouden nu op drie kilometer van Marib staan, maar dat is natuurlijk afhankelijk van waar je het begin van Marib precies lokaliseert.

Een gezwollen nieuwe term heeft intussen zijn ingang gedaan: de strijd om Marib heet nu de moeder van (alle) veldslagen, met hashtags #Lybie en #Syrie erbij. Want de Houthi’s willen er zo graag een strijd van de Sjia- tegen Sunni-islam van maken. De verwijzing naar Syrie en Lybie mobiliseert verder ook de anti-imperialisten, met hun hang naar alles wat de Saoedisch-Amerikaanse as bestrijdt.  

Intussen zijn gevechten aan andere fronten in Jemen opgelaaid. Logisch, Houthi’s trekken hun troepen samen in Marib, dan zijn ze verzwakt in Hajjah en Taiz. Dat is waar de gevechten zijn opgelaaid, en beide partijen claimen zoals  terreinwinst.

Het wachten is eigenlijk op hervatting van de strijd om Hudaydah, misschien wel het belangrijkste van de vele oorlogsfronten in Jemen. In 2018 werd een veldslag daar voorkomen. Op een vredesconferentie in Stockholm werden partijen daar in een hogedrukpan gestopt. Ze kwamen overeen de frontlijn bij Huadaydah verder niet te overschrijden.

De VN zou intussen de haven van Hudaydah onder zijn hoede nemen. Die haven geldt als het infuus waarmee de internationale hulporganisaties Jemen bedienen van voedsel.  Vier op de vijf Jemenieten zou ervan afhaankelijk zijn, en dan hebben we het over Noordelijk Jemen, waar de Houthi’s heersen.

Volgens een bron rammelen de getallen waarop de hulporganisaties hun hulp verdelen, met als kwalijk gevolg dat er voor de Houthi’s zoveel af te romen valt, want naar hun gebieden gaat alle hulp. Sowieso telt Marib twee miljoen vluchtelingen en tellen alle zuidelijke provincies ook veel vluchtelingen, die niet in het verdeelschema voorkomen.

Afgelopen week startte  de Jemenitische regering in Aden (het deel van de regering dat nog enig krediet heeft) een campagne waarin het tegengas geeft aan de bewering dat in Houthi-gebied 80% van de Jemenieten zou wonen, een getal dat wij journalisten graag gebruiken om de Houthi-hegemonie te illustreren. Maar volgens de Adenregering is het slechts 54%. Wie het weet mag het zeggen…. 

Ook met hun human waves behalen de Houthi’s weinig terreinwinst

Maart 7-2021. Al bijna tien maanden duurt de slag om Marib, laatste bolwerk van de zes jaar geleden uit hoofdstad Sana’a verjaagde regering van Jemen. Iedere dag sterven er tientallen, zo niet honderden jonge mannen rond Marib. Uitzicht op een overwinning heeft helemaal niemand.

Marib is van stoffig woestijnstadje getransformeerd in het dominosteentje van Jemen. Valt het steentje de ene kant op dreigen de Houthi’s de oorlog om Jemen te winnen, valt ie de andere kant op valt een belangrijke pilaar weg onder Houthi’s noordelijke hegemonie. Precies daarom wordt er zo hard om gevochten. Zometeen meer over de laaste stand, op het slagveld.

De Oude Dam

Eerst even tweeenhalfduizend jaar terug: Marib was toen de hoofdzetel van de Sabaeense beschaving, beter bekend van de queen of Sheba. Even buiten de nieuwe stad staat een pre-islamitische tempel uit dat glorieuze tijdperk. De Houthi’s hebben op de beroemde zonnepilaren al hun graffitti gephotoshopt om daarmee in het ronkende propagandacircuit van Jemen hun voordeel te doen.

Een stukje verder naar het zuidwesten vind je twee oude damhoofden, vijfhonderdtachtig meter uit elkaar. Ertussen vind je resten van een indrukwekkende dam, waarachter de Sabaeanen eeuwenlang water verzamelden van de regenbuien in het immense achterland.  De dam werd elke eeuw hoger, totdat net na het begin van onze jaartelling het onderhoud verslofte en de dam brak. Die ramp staat beschreven in de Quran.

De Nieuwe Dam

Veertig jaar geleden bouwden de moderne Maribi een nieuwe stuwdam, met geld van de voorlaatste emir van Abu Dhabi (Zayed bin Nahyan), die zijn afkomst kan herleiden naar Marib. Met het water telen de Maribi weer hun heerlijke sinaasappels en allerlei groenten,  net als in de Sabaeaanse tijdperk is de streek weer een agrarisch gebied. De dam zelf is een geliefde chillplek van de Maribi, die hun matrasjes tegen de rotsen plakken om er hun qat te kauwen en druk twistend over het grote meer te staren. 

Nu even niet, want rond de stuwdam ligt een van de vele frontjes waarmee Marib wordt omringd.  Juni vorig jaar begon de jongste slag om Marib. De vorige dateert uit 2015, toen de Houthi’s werden weggejaagd door de lokale stammen. Marib was  detijds niet veel meer dan een stoffig frontierstadje, hoofdstad  van de gelijknamige provincie: het terrein van de tribale bedoeienen, die zich in veel onderscheiden van de tribalen uit het hoge, woeste Noord-Jemenitische bergland.

De olievelden

Op het land van de bedoeienenstammen van Marib -en die van het daarachter gelegen Shabwa- liggen de olie- en gasbronnen van Jemen. Vergeleken met de immense olie en gasvelden uit de golfstaten zijn deze niet heel indrukwekkend van omvang, maar wel een van de weinige inkomstenbronnen van het geruineerde Jemen. En geologen beloven nog veel meer olie en gas onder het uitgestrekte achterland.  

Dat maakt Marib interessant voor Noord-Jemen, dat nu onder leiding staat van de Houthi-dynastie, in de pers vaak abusievelijk vermeld als Houthi-rebellen. Rebellen zijn de Houthi’s na bijna zeven jaar dominantie allang niet meer. De Houthi’s zijn feitelijk al halverwege de vervolmaking van hun contra-revolutie; ze restaureren in Noord-Jemen hun theocratie, waaraan in 1962 na duizend jaar een einde kwam.  

De verjaagde regering

Om die contra-revolutie af te kunnen ronden moeten ze -behalve hegemonie krijgen over de olie en gasvelden- ook nog afrekenen met de resten van de internationaal erkende regering, die de Houthi’s in 2014 uit het Noorden verjoegen.  Sindsdien huist een belangrijk deel van die regering in Marib, want ook in de tijdelijke hoofdstad Aden in Zuid-Jemen zijn ze niet erg welkom. 

In hun kielzog zijn naar schatting twee miljoen Jemenieten die het Houthi-bewind niet zagen zitten meeverhuisd naar Marib, dat hierdoor een enorme economische boom beleefde.  Marib is door de komst van de immigranten gegroeid als kool, van enkele tienduizenden tot twee, misschien wel drie miljoen inwoners.

Internationaal erkend, maar hoe lang nog

Een groot deel van hen woont in nieuw gebouwen in de stad, een kleiner, armer deel in vluchtelingenkampen rond de stad en elders in de gelijknamige provincie. Verder vloeit er veel geld de stad in via de oook al in Marib neergestreken politici en ambtenarij, die gelden als corrupt en betaald door de Saoedische noorderburen, die in Marib een flinke vinger in de pap hebben.   

Bij gebrek aan alternatief heeft de verjaagde regering nog wel internationale legitimiteit, vanwege de dadenloosheid en corruptie binnenlands respect heeft het allang niet meer. Het is de Houthi’s daarom een lief ding die regering de nekslag te geven. 

Het Slagveld

Terug naar de laatste stand op het slagveld, want dat is het. Ik volg het nu al maandenlang dagelijks, voornamelijk via twitter. Het gaat daar over laffe vijanden en heroische bevrijdingen, maar tussen de propaganda door kun je wel lezen welke kant het opgaat: de kant van een status quo, waarvan Jemen er al zo verlammend veel heeft. 

Ter verificatie ga ik ook te rade bij bronnen in Jemen en het gebied zelf. De bronnen in Marib bevestigen het

—–to be continued

 

Maar je weet nooit. Een bron in Ataq, Shabwa bevestigt dat er geen immigranteninflux is. Wel, hebben veel van zijn vrienden uit Marib geinformeerd naar woonruimte, mocht het toch gebeuren. Overigens   

—–to be continued

 

 

of nomaden voordat de  Juni 2020 begon een offensief van de Houthi’s dat gaande de zomer luwde, in november weer oplaaide om rond de jaarwisseling weer te luwen en half februari weer in volle hevigheid los te barsten.

Het is moeilijk 

—–to be continued

Lees over de potpourri van legers ook even dit stukje (via translate)

Marib standvastig

Maart 2-2021. Elke dag intense veldslagjes, met name aan de westkant van Marib. Filmpjes met veel lijken. Duizenden doden, je leest er nergens niets over.

De Houthi’s kruipen intussen vooruit, maar boeken weinig wezenlijke vooruitgang.  Een inname van Marib is ook niet direct hun inzet, leren we van Abdul Ghani Al Iryani in dit stukje bijvoorbeeld.

Oorlog hervat/Houthi’s toch geen terroristen/AQAP-leider wel

February 4?-2021. Een hausse aan ontwikkelingen in Jemen.  Primair is de opleving van de oorlog om Marib, een laatste bolwerk van de verdreven regering. Als Marib valt zou dat volgens analisten wel eens de genadeklap kunnen zijn voor het voortbestaan van de verdreven regering, die afgelopen december nog nieuw leven werd ingeblazen en daadkrachtig naar Aden verhuisde, waar ze op een haar na werden opgeblazen en sindsdien strijden tegen zuidelijke onafhankelijken die hun hegemonie over Aden en de kuststrook niet graag prijsgeven.

De Houthi’s -of zoals ze zichzelf noemen Ansar Allah, of The Popular Army- staan vlak aan de poorten van Marib. Gisteren  kreeg de stad -die tussen de een en twee miljoen vluchtelingen herbergt- nog acht droneaanvallen te verwerken. Een aantal tribale leiders rond het zuiden en westen zouden het alvast op een akkoordje hebben gegooid met de Houthi’s, die in ruil voor vrije doortocht beloofden zich niet met het lokale gezag te bemoeien. De ervaring elders leert dat dat laatste nooit zolang duurt.

Vanavond verder met de consequenties, nu even koken. Een eerste opzet vast hieronder.

Zonder die nog altijd ‘legitieme’ (door de buitenwereld erkende) regering zou Jemen verdeeld raken in enerzijds een Houthi-Noorden en anderszijds een zuidelijke Jemen gedomineerd door de onafhankelijken, die zich niet verwant voelen met het Noorden en een eigen staat van Zuid-Arabie nastreven, zoals het dat was voor 1990.  Of net zoals Jemen verdeeld was dus zowel voor de communistische tijd, voor  

Parrallel is een hervatting van drone- en raketaanvallen op Saudi-Arabie, in casu de luchthaven van Abha, een stad die ligt in het diepen zuiden van Saudi-Arabie, een streek die door Houthi-Jemen wordt gezien als bezet Jemen. 

Opmerkelijk feit tenslotte rond de leider van Al Qaeda Arabian Peninsula (AQAP), het aqapfiliaal in Jemen, Khalid Batarfi. Gemeld werd dat Batarfi al in oktober gearresteerd zou zijn in Al Gawdah, hoofdstad van Mahra, de meest oostelijke provincie van Jemen. Saad Atef el-Aoulaqi, tweede in command, zou bij dezelfde actie zijn overleden.  Maar AQAP- en Mahraspecialist Elisabeth Kendall ontploos dat een recent filmpje van dezelfde Batarfi dateert van 15 januari 2021, 

De Houthi’s trekken de teugels alsmaar strakker aan

Januari 7?-2021. Drie dingen die me opvielen afgelopen weekend. Eerste was een interview dat  Ana van Es in de Volkskrant had met Fernanda van Tets, die lang voor de VN in Syrie werkte. Van Tets werd daar niet vrolijk van en schreef daarom -klapte uit de school is een beter omschrijving- een boek over de machteloze, soms zelfs dubieuze rol die de wereldregering en diens vele departementen spelen in conflicten.

Het tweede was een tweet van Baseem over de opslagschuren van WFP; s noodhulp. Tel daarbij op de facebookpost van dr  . Een plus een is twee dus ik ben 

Het derde was een tweet van https://twitter.com/OsamahAlrawhani/status/1348256088563601411?s=20

In de nasleep van mijn artikel had ik nog wat contact met deskundigen, die vielen over mijn omschrijving van de Houthi als Hashemitische

deze recente tweet van Ali Sakani, die zichtbaar maakt dat de Houthi’s bezig zijn Jemen vorm te geven als Huis van Houthi, parallel aan Huis van Saud. 

 
De verwarrende Legers van Jemen

Januari 4-2021. Essential reading; over de verschillende legers in Jemen

Als nieuwsberichten spreken over de regering van Jemen maken mijn schouders altijd een rondje, want wie begrijpt dat. Mensen die van niets weten denken: bedoeld wordt de regering die Jemen bestuurd.

Maar niets is minder waar; de regering die doorgaans wordt bedoeld als regering incasseert wel veel geld van de verschillende sponsors, maar heeft nauwelijks nog iets te zeggen in Jemen. Daarover meer in de laatste vier berichten van vorig jaar.

Daarom schrijf ik altijd: de verjaagde regering van Jemen. Verjaagd door de Houthi’s, die in hun territorium in Noord Jemen hun eigen regering geinstalleerd heeft, bestaande uit zichelf, wat trekpoppen en aangevuld met wat overlopers uit de verjaagde regering.

Complexer is Het Leger van Jemen, waarover ook wel eens wordt gesproken in nieuwsberichten. Jemen heeft geen leger, Jemen heeft heel veel legers en allemaal zijn ze gelieerd aan een andere speler in het conflict. Meer lees je daarover in dit informatieve stuk op Al Masdar.


Voor het vorige (2020) logboek klik je hierheen.
 Voor het logboek daarvoor klik je hierheen
Voor een nog ouder logboek in het Engels klik je hierheen.
Voor relatief korte contekst over Jemen lees je het beste het artikel Wie zijn nou toch die Houthi’s
Voor veel contekst in alle vorige artikelen over Jemen klik je om te beginnen hierheen 
______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!