Hieronder verzameld nieuws uit Jemen in het jaar 2023, kort en bondig, soms langer en met duiding en verwijzing. Doorklikken via de links en plaatjes. Work in progress! (Yemen explanatory weblog for Dutch Readers)
volg kort nieuws over Jemen nog eerder via @abumelle op twitter
Wisselende stemmingen uit Jemen
Jan 16-2023.
Frankrijk stopt nog ns /een miljoen/ extra in het potje om de lekke olieopslagtanker #fsosafer voor de kust van Jemen te bergen. Meer extra geld schijnt nodig omdat prijzen voor de berging enorm zijn gestegen terwijl het roesten doorgaat en kans op olieramp toeneemt https://t.co/9T80tQvkE6
— Anthon Keuchenius (@abumelle) January 16, 2023
Er kwam ook goed nieuws uit Jemen, waar de VN-envoy op bezoek was bij Houthi/Ansarallah. Concrete resultaten zijn niet gemeld, maar de neuzen schijnen wat meer dezelfde kant op te staan. https://t.co/KubrsYvk3z
— Anthon Keuchenius (@abumelle)Kennelijk is er hoop dat enorme bijdragen tbv de reconstructie van een verenigd Jemen de diametraal tegengestelde eisen van Houthi (erkenning van hun staat) en Saudi (Houthi moeten opgaan in Federaal Jemen) wegpoetsen
— Anthon Keuchenius (@abumelle) January 16, 2023Kennelijk is er hoop dat enorme bijdragen tbv de reconstructie van een verenigd Jemen de diametraal tegengestelde eisen van Houthi (erkenning van hun staat) en Saudi (Houthi moeten opgaan in Federaal Jemen) wegpoetsen
— Anthon Keuchenius (@abumelle) January 16, 2023Intussen ziet de voorheen legitieme maar al acht jaar geleden verjaagde regering van Jemen haar positie verder uitgehold. Ook de Emiraatse sponsors van het naar onafhankelijkheid strevende zuiden kijken vanaf de zijlijn nors toe.
— Anthon Keuchenius (@abumelle) January 16, 2023January 16, 2023In de oostelijke provincie Hadramawt -totnogtoe buiten de ‘oorlog’ gebleven) lopen de spanningen tussen Emiraatse en Saoedische loyalisten intussen op
— Anthon Keuchenius (@abumelle) January 16, 2023
Iraq-Yemen 0-5
Jan 13-2023. De Gulf Cup vindt dezer dagen plaats in Iraq. Dat is een verhaal op zich, maar omdat ik zelf nooit een voet heb gezet in Iraq laat ik dat liever aan Irakspecialisten.
Over de (laatste) drie maanden stilte op dit Yemenlog: ik was op reis in Zuid-Amerika, dus ook met hoofd elders. Voor een allesomvattende samenvatting van Jemen eind 2022 lees je best dit stuk van Afrah Nasser
In het kort: de Gulfcup is een voetbaltoernooi onder Arabische landen die aan de Golf grenzen en lid zijn van de Arab Gulf Cup Association. Behalve dus Iran -dat wel aan de Golf grenst maar geen Arabisch land is. Maar wel weer met Jemen, dat niet aan de Golf ligt maar wel Arabisch is.
Er is overigens ook een grotere Arab Nation Cup onder FiFa-vlag. Dat toernooi heeft negentien Arabische deelnemers, tot Soedan en Mauritanie aan toe.
Hoewel de Golf formeel door het leven gaat als de Perzische Golf prefereren de Arabische staatjes langs de zuidkust de naam Arabische Golf voor deze ondiepe uitloper van de Indische oceaan. Het gebruik van die benaming leidde bij de opening van de Gulfcup al tot een ruzietje tussen Iraq en buurman Iran, voorheen Perzië immers.
Anderszijds: als je de Golf Arabisch noemt, dan is het logisch dat Jemen mee mag doen. Jemen is de bakermat van Arabië. Vanuit pre-Jemenitische staten koloniseerden de Arabieren het schiereiland. Een aanzienlijk deel van de emirs (VAE, Qatar, Kuweit en Bahrein) kunnen hun afkomst herleiden naar Jemen, van waaruit hun stamvaders ooit vertrokken.
Je hebt ook noordelijke Arabieren -Syriërs, Palestijnen- maar die zijn voor sommigen te vermengd met de Phoeniciërs. En hun landen liggen sowieso al helemaal niet aan de Golf.
Terug naar het voetbal; Jemen verloor de eerste partij tegen Saoedi-Arabië met 0-2. Ook de tweede partij -tegen Oman- ging na een korte, hoopgevende voorsprong verloren, met 3-2. Jemen verloor gisteren tenslotte ook de laatste partij, tegen gastland Iraq, met vijf tegen nul. Jemen won nog nooit een wedstrijd op de Gulf Cup.
Het inmiddels ontketende Iraq versloeg in de tweede ronde Saoedi-Arabië. Volgens de aan het Saoedische regime gelieerde krant Arabnews was die overwinning te danken aan het onbespeelbare veld, wegens de overvloedige regen die na Saoedi-Arabië ook Irak deze winter teistert. Maar Saoedi-Arabië verloor gisteren, in de derde ronde, ook van Oman en ligt er nu uit.
Na de spectaculaire overwinning op Argentinië in november hebben de Saoediërs veel lof en cadeaus gekregen, maar sindsdien alleen roemloos verloren. Behalve dus van Jemen, maar dat mag geen verrassing heten: op twitter circuleert een filmpje van een van de spelers van Jemen, die vertelt dat spelers zich thuis afzonderlijk moeten voorbereiden in een land dat het al zes jaar zonder competitievoetbal doet.
Ergens werd ook het honorarium genoemd dat de Jemenitische internationals krijgen voor dit toernooi: 270 dollar. Jemenieten over de gehele wereld toonden zich op de sociale media met name beschaamd over een wissel tegen het einde van de wedstrijd tegen Saoediërs, waarbij niet alleen de spelers maar tegelijk ook een setje scheenbeschermers van spelers moesten wisselen. Het zou allemaal te wijten zijn aan de corruptie die als een kankergezwel door Jemen blijft waren. Want waarom hebben spelers van een nationaal team niet de beschikking over eigen scheenbeschermers?
بعيداً عن كل شي هذي اكثر لقطة زعلتني ف البطولة والله … لاعبين منتخب اليمني يستبدلون الكسارات مع بعض وقت التبديل pic.twitter.com/2KtHvWs2j8
— Jassim (@jassimrj) January 7, 2023
De voorzitter van de Jemenitische voetballers is Ahmed Saleh al-Issa, een schatrijke zakenman die Jemen al jaren in zijn greep houdt, omdat hij in alles in Jemen een zakelijk aandeel en daarmee een politieke vinger heeft. Met die vingers overal in heeft al-Essi zijn vermogen en imperium zodanig uitgebreid dat niemand in Jemen nog om hem heen kan.
De dominantie van al-Issi (de naam أحمد صالح العيسي kent verschillende transcripties) heeft nog niet tot veel voorspoed voor het arme Jemen geleid. Je zou kunnen zeggen dat al-Issi’s voorzitterschap van het Jemenitische voetbal symbool staat voor al-Issa’s leiding van Jemen: alleen maar verliezen, chagrijn en voor velen nog veel ergere ellende.
Nota Bene: ik heb al-Issi ontmoet noch heb ik diepgaand onderzoek naar hem gedaan, dus dit alles is van horen zeggen. Komende twee weken dompel ik me onder in een tiental zoomcolleges over Jemenitische zaken, na afloop hoop ik hierover meer te vertellen.
Inclusief de opmerkelijke aanschaf van een aantal olievelden in Midden-Jemen door een Nederlands filiaal van een Canadees oliebedrijf en de Jemenitische reactie daarop. En inclusief nieuws over een aantal brandende, zinkende en anderszins vervuilende schepen uit het imperium van voornoemde zakenman, in de zuidelijke Jemenitische wateren, met name rond havenstad Aden.
Boenstaande gaat nadrukkelijk het niet over FSO Safer, het buitengaatste olieopslagschip dat zijn laatste onderhoud acht jaar geleden zag en ondanks alle waarschuwende woorden nog steeds ligt door te roesten in de Rode Zee.
Om je bij te laten praten over het noordelijke regime dat daar de scepter zwaait lees je best even dit verhaal. Al zal je dat waarschijnlijk eerst door translate moeten slepen, het is meer dan de moeite waard.
Voor 2022 surf je hierheen
Voor 2021 klik je hierheen
Voor 2020 logboek klik je hierheen.
Voor een nog ouder logboek in het Engels klik je hierheen.
Wie zijn nou toch die houthi's
Waardeer dit artikel!!
Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!