Week 47 in Jemen: Voorzichtig optimisme zonder fundament/Hoezo voetbalt Jemen juist nu vs Saudi en vs Iran/ Toch beter geen qat kauwen

Sinds augustus 2014 verkeert Jemen in een onoverzichtelijke oorlog, met vertakkingen tot ver daarbuiten. Hieronder week 47, diverse onderwerpen. Klik voor meer contekst en de vorige 36 afleveringen onderaan

  • Lees evt eerst dit artikel rond de korte stadsoorlog van eind 2017 te Sana’a
  • en/of het semi-liveblog over de slag om Hodeidah in juni 2018.
  • Onbekenden met Jemen lezen sowieso ter inleiding eerst dit Jemen Lexicon

Voorzichtig optimisme wereldwijd over vredesbesprekingen tussen de Houthi-regering en de door hen verjaagde voormalige regering. Telg Mohammed Al Houthi roept de door zijn familie gedomineerde regering op de raketbeschietingen richting Riyadh (SA) en Abu Dhabi (VAE) te staken, waarop door de vijand voorzichtig optimistisch op wordt gereageerd. Maar er zijn erg veel maren.

Eind vorige week al verstomden de wapenen rond Hodeidah. De vredesduif vloog het weekend steeds wijdere rondjes. Aanleiding daarvoor zijn de Amerikaanse midterms; tussentijdse verkiezingen die de politieke verhoudingen in de VS wezenlijk wijzigden. Meldde dit blog vorige aflevering nog het sneuvelen van een antiwar resolutie in het House, in de Senate ligt inmiddels de kansrijker antiwar-resolutie SJ.Res54 op tafel. Kennelijk voert dat nu de druk al op; op Saoedie-Arabie de wapens te doen zwijgen.

Het vechten is toch weer hervat

Beter niet te vroeg gejoochen. Voldoende berichten her en der dat het staakt-het-vuren beperkt blijft. Kolonel Turki al Maliki -de (Saoedische) aanvoerder van de coalitietroepen- meldt dat gevechten elders in Jemen gewoon doorgaan. De Jerusalem Post meldt vanochtend de lancering van nieuwe Houthi-raketten geënt op Iraanse precisieraketten. De raketten vlogen naar Midi: een kustgebied in Noord(west)-Jemen dat al tijden in handen is van de coalitie.

En vanochtend meldt kolonel Turki nog ns dat de gevechten gewoon doorgaan, zij het in lagere intensiteit. Het wordt direct bevestigd met het bericht over de hervatting van de vijandelijkheden te Hodeidah. Wat de omvang is, dat is onduidelijk, maar er werd heen en weer gevuurd en ook Saoedische bommenwerpers vlogen weer noodlottig over. De Houthi’s op hun beurt verstopten nog meer boobytraps in de stad en hielden razzia’s, zo meldt deze twitterbron.

Verder trof ik een treurig stemmend bericht over een visser die op een zeemijn voer, is in het noorden de difterie weer uitgebroken en zagen we opnieuw dat gratis hulpgoederen via handelaren tegen betaling in winkels te verkrijgen zijn. Kijk ook even naar dit clipje van Faris Sheibani; je weet wel, wiens koffievrienden afgelopen zomer door Nederland geweigerd werden hun waar aan de man te brengen, wegens, ja wegens wat eigenlijk.

Jemen voetbalde tegen Saoedie-Arabie

Anderszijds is er ook goed nieuws. Zo zagen we dat Jemen een nipte voetbalnederlaag leed op bezoek in Saoedie-Arabie. Het is een bericht dat louter vragen oproept bij de auteur, teveel vragen om op te noemen. Nog bizarder: dat de volgende wedstrijd van Jemen zich afspeelt in en tegen Iran. Rondzoekend naar antwoorden leren we uit dit bericht dat de ploeg van Jemen wordt getraind in Hadramawt en dat de minister van sport 150 miljoen riyaal (half miljoen €) voor het nationale team heeft vrijgemaakt. Meer info zeer welkom, het is een verhaal dat weer ander licht kan werpen op het conflict, maar helaas: mijn bronnen weten niets van voetbal.

In overig nieuws: vandaag vieren we Mawlid (Arabisch voor: geboorte), de geboortedag van de profeet Mohammad. Met name shia moslims vieren deze dag uitbundig, strenge sunni moslims verfoeien de viering. Zie hierboven hoe groen de Houthi’s hun kinderen verven en bekijk twitterfoto’s van massa’s op de been in Sana’a. En bekijk hieronder de kijk van de cartoonist. Opmerkelijk in dit verband overigens de felicitaties van Mohammed al Houthi aan het Saoedische bewind, dat de viering van Mawlid voor het eerst toeliet.

Q8 moet de Houthi’s vliegen

Teug naar de onderhandelingen over vrede: Aden-al-Ghad bericht vanochtend over de voorwaarden en uitgangspunten waaronder de gesprekken over vrede eind deze maand in Zweden gestalte moeten krijgen. Opvallend is dat het transport van de Houthi-delegatie in handen van het emiraat Koeweit is gelegd. Dat behoeft enige uitleg: feit is dat alle vliegtuigen die Jemen verlaten een verplichte tussenlanding moeten maken in Saoedie-Arabie, voor een uitgebreide, lijfelijke en volgens veel reizigers vernederende controle. Dat Houthi’s zo’n tussenlanding in Saoedie-Arabie niet vertrouwen is te billijken, reden dat de Koeweiti’s -kennelijk voldoende neutraal- zijn aangezocht voor de vrijgeleide.

In de diverse media en onder Jemendeskundigen dezer dagen een lawine analyses over de kans van slagen van de Zweedse vredesbesprekingen. In het algemeen wordt die kans klein geacht, eenvoudig omdat geen van de deelnemende partijen winst kan halen uit vrede; integendeel halen ze winst uit de oorlogseconomie.

Daarbij komt dat de vele andere, kleinere partijen in dit conflict niet deelnemen aan de besprekingen. Anderszijds, een beetje meer vrede geeft die kleinere partijen wellicht de kans wat meer aan de oppervlakte te komen en zo zal de vredeswinst stukje bij beetje geboekt moeten worden.

Om drie tegenvoorbeelden te noemen; zie deze tweet over de Saoedische bemoeienis in Jemens verste provincie Mahra, zie het betoog van een Mahra sjeich, zie het rapport van burgerrechtenbeweging Mwatana en deze analyse van een serie moorden op religieuze leiders en dit artikel over de aanwezigheid van Aqap in de coalitiegelederen en besef hoe ingewikkeld het is de Jemenitische kluwen weer te ontwarren.

Kauw nou toch geen Qat

Tot slot deze week een bericht in het onvolprezen Aden Al Ghad over een waarschuwing van medici tegen de consumptie van met pesticides geteelde qat. Qat -de milde drug die veel Jemenieten elke middag gezellig kauwen- is gedurende de oorlog ruim beschikbaar gebleven. De teelt van qat is winstgevend, maar geschiedt toenemend buiten het zicht van controleurs en agrarisch advies en bevat daarom een alarmerend gehalte aan pesticides, nog alarmerender dan voor de oorlog; ook toen al zagen we veel gevallen van mondkanker.


Lees ook de andere zesendertig afleveringen op weekblog Jemen.
Lees je iets dat niet klopt, laat het me weten.
Weet je iets dat ik niet weet, laat me weten.

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie