Een vrij ultieme gps

Mobiele telefoons krijgen tegenwoordig standaard gps-ontvangers ingebouwd. Handig, maar voor outdoor enthousiasten onvoldoende. Die willen een rugged apparaat met topografische kaarten, kompas, hoogtemeter en ruime analysemogelijkheden achteraf via de computer.

Garmin en Magellan heten de fabrikanten die zulke gps’sen maken. Beide brachten afgelopen voorjaar nieuwe topmodellen op de markt: de Colorado 300 (€395) en de Triton 1500 (€432). Tegelijk kwam daar de Satmap (€ 449, incl. kaart) bij, in de markt gezet door de ANWB. Alledrie de apparaten hebben zo hun plus- en minpuntjes, blijkt tijdens proefwandelingen.

Zo heeft de Satmap een lekker groot scherm en een prettige bediening, maar is het ding nogal lomp, zat er alras vocht onder het scherm en is communicatie met de computer moeilijk.

De Triton van Magellan is voorzien van het allereerste touchscreen in de geschiedenis van outdoor-gps’sen, beschikt over een logisch en prettig menu, maar lijdt aan vele kinderziektes. Dodelijk is verder dat kaartmateriaal voor Magellan-apparaten (behalve voor de VS) nauwelijks voorradig is.

De Colorado van Garmin is verreweg de snelste en meest accurate van de drie. Alleen maakt het innovatieve scrollwieltje de bediening van de Colorado onnodig omslachtig en traag. Conclusie: nauwelijks goed genoeg voor vervanging van de vorige generatie outdoor gps’sen.

Gelukkig is er alweer een nieuw model op de markt, de Oregon (Garmin). De Oregon is klein, handzaam en voorzien van een handig touchscreen. Dat maakt de bediening van de Oregon erg prettig. De gps-ontvanger is bovendien erg snel.

Er zijn twee minpuntjes: de Oregon is minder nauwkeurig dan het vorige topmodel van Garmin, de 60CsX, en het schermpje is minder helder. Dat maakt backlighting noodzakelijk, met consequenties voor de gebruiksduur van de batterijen.

Dan hebben we de nadelen wel gehad. Het meest aantrekkelijke aan de Oregon moet nog komen: een nieuw model met voorgeladen kaarten (Oregon 400t, €495, verwacht eind oktober). Garmin heeft sowieso al een riante voorsprong op de concurrentie vanwege de ruime beschikbaarheid aan (topografische) kaarten. De voorgeladen topografische kaart (1:100.000) van nagenoeg geheel Europa zal de Oregon 400t maken tot een vrij ultieme gps.

(unpublished, want rubriek NRCH opgeheven)

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie