Fietstomtom

GPS-specialist Waypoint verzon een programma dat autonavigatieapparaten geschikt maakt voor op de fiets. Weldra zullen de richtingaanwijzingen luid door fietsland schallen.

Nu alle auto’s zijn voorzien van een navigatieapparaat, is de fiets aan de beurt. Fietsen met een papieren kaart op je stuur, dat kan echt niet meer. Maar fietsen met een tomtom gaat ook niet, omdat die niet begrijpt dat je als fietser liefst op pittoreske, autoluwe wegen wil fietsen.

Navigatiespecialist Waypoint verzon hierop een list. Samen met de ANWB maakte Waypoint vorig jaar al een mooiewegen-programma voor toerrijders (op motors en in klassieke auto’s). Voor de fietser ontwikkelde Waypoint samen met navigatiefabrikant Garmin en kaartenmaker Tele Atlas een soortgelijk programma. Uit een totaal van 261.00 kilometer aan Hollandse wegen werden de 41.000 meest fietsvriendelijke geselecDie kilometers staan nu op SD-kaart, verkrijgbaar voor €89.

De SD-kaart kan in het bestaande navigatieapparaat, mits die van Garmin is. Vervolgens wijst het navigatieapparaat de fietser de weg, net als in de auto (wel even het geluid afzetten svp). Wat het programma feitelijk doet is de geselecteerde fietswegen een hogere rangorde geven, zodat het rekenprogramma van het apparaat vanzelf kiest voor de fietswegen. Voor fietsers ontoegankelijke of onwenselijke wegen kregen juist een heel lage rangorde, zodat die worden vermeden.

Het programma is ook verkrijgbaar (op DvD) voor op de computer, waarop het nog geschikter is. Met het programma kun je alle soorten routes en rondritten maken en die vervolgens downloaden naar outdoor-gps’sen (van Garmin). Dat zijn navigatieapparaatjes die meer geschikt zijn voor gebruik op de fiets, vanwege de weersbestendigheid en langere batterijduur.

Het programma is eenvoudig, prettig en snel in het gebruik. Voor de gewone recreant zal het programma zeker voldoen. Voor de veeleisende fietser is het aantal wegen wellicht te beperkt, omdat de allerleukste kleine weggetjes en slimme sluiproutes ontbreken. Zij kunnen waar nodig terugvallen op de onverslaanbare online fietsrouteplanner van de fietsersbond, die voor steeds meer provincies beschikbaar komt.

www.onroute.nl
www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie