Aangenaam Verpozen

Landgoedeigenaren mogen de stadsmens van natuur voorzien, tegen vergoeding. Over oude landheren, flexibele bestemmingsplannen en veel nieuw geld. ”Te ruime openstelling heeft een enorme impact, daar wordt meteen misbruik van gemaakt.” (2779 woorden, x beelden)

Rust en ruimte vind je in overvloed rond het dorpje Langbroek. Het Langbroekerweteringgebied eromheen meet grofweg zes bij tien kilometer. Noordoostelijk ervan glooien de zandige bossen van de Utrechtse Heuvelrug, in het zuidwesten ligt de oude hoofdloop van de Rijn: de Kromme Rijn.

Bezoek je het gebied, dan tref je een mozaïek aan akkers, bossen en waterlopen. De stroken weiland aan weerszijden van de weg even smal als oneindig: in tien stappen ben je er voorbij, het einde van het weiland kan je alleen maar vermoeden, ergens in de verte. Daartussen glinsteren talloze sloten, die de zompige ‘bolakkers’ omzomen en het kwelwater uit de Heuvelrug afvoeren naar de Rijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.