Onverwachte kampeerlamp

Op het gebied van producten op zonne-energie is er de laatste jaren niet veel spannends te beleven. Een uitzondering vormt de Day-Light, een afstudeerontwerp van Rebecca Potger van de Eindhoven Design Academy. Potger werd bekroond, het jonge bedrijf True Solar Autonomy nam de lamp in productie. TSA is een bedrijf dat drijft op een even simpele als geheime technologie. Een klein printplaatje met een aantal omvormers komt tussen zonnecellen en batterij, om de opbrengst van de zonnecellen te verhogen, vooral bij laag vermogen.

Met de technologie levert een zonnecel ook bij minder licht –en daar hebben we hier vaak last van- toch voldoende energie om een lamp ook in het herfst- en winterdonker te doen schijnen. Vorig jaar voorzag TSA tuinlampen en een O’Neill-rugzakje van de technologie. Onlangs heeft het bedrijf een flinke slag geslagen door kattenogen –roadstuds- te mogen voorzien van zonnecellen met TSA-technologie. Voor het voorjaar van 2007 is een GSM met TSA-zonnecellen gepland- eindelijk.

Terug naar de Day-Light (€79). Aanvankelijk konden we maar matig enthousiasme opbrengen voor de lamp, die overdag gelijk een bloempot op zijn kop wordt gezet om zonne-energie op te slaan. ’s Avonds wordt de lamp omgekeerd tot een maanlicht verspreidende kleine tafelschemerlamp.

In huishoudelijke situaties is de Day-Light een geinig ding zonder veel nut. Marketeers hebben de lamp dan ook vooral weggezet als een designed hebbeding. Er zijn naast witte (white) ook orange, lime en pinkpurple lampen, die het ongetwijfeld goed doen op terrasjes en andere trendy gelegenheden. De Day-Light is bovendien waterdicht en onderhoudsvrij, wat horecamensen op prijs zullen stellen.

Onverwacht nut heeft de Day-Light toch nog opgeleverd op kampeervakantie. In tegenstelling tot de kaars, die altijd uit waait, de olielamp, waarvan de olie altijd op is, de gaskampeerlamp, die teveel lawaai maakt en de verlengsnoerlamp, die teveel snoer nodig heeft, brandt de Day-Light altijd, gratis, overal en zonder overlast. Er valt zelfs een boek bij te lezen. In het pikkedonker is het ding helemaal fantastisch. Anders dan zaklamp heb je hem na enig tasten zo omgedraaid: en er was licht.

www.bloempot.eu
www.day-light.nl

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie