Zwart-Wit

Begin juli schreef ik een ingezonden briefje aan NRC, nadat iemand met een verder goede opinie weer ns clichees over Jemen en Saoedi-Arabie door de kolommen weefde. Het briefje kwam erin, zie onder.

Zwartwit

Vanochtend las ik het interview met Ruud Koopmans, waarin die enigszins out of the box denkt over asielstelsels. Dat valt te prijzen. Laten we dan ook wat outer of the box gaan praten over de oorlog in Jemen, waarover Koopmans zegt :… een verschrikkelijke toestand, waar moeten die mensen heen? Naar Saoedi-Arabie, het land dat ze aanvalt?

Het is misschien goed de feiten hier even recht te zetten. Saoedi-Arabie heeft in de eerste fase van de oorlog in Jemen een domme, kwalijke rol rol gespeeld door zoveel olie op het vuur van het interne conflict te gooien dat haviken er de bovenhand kregen. Haviken als het huidige Houthi-bewind, dat al snel in de gaten kreeg dat een oorlogssituatie winst oplevert, via een waaier aan buitenlandse sponsors, maar ook door het afromen van de vele lucratieve VN-fondsen.

Saoedi-Arabie heeft veel te maken met het conflict in Jemen, maar tot vervelens toe alleen de Saoedi’s een daderprofiel aanmeten helpt niet de complexe oorlogseconomie te ontwarren.

Als journalist weet ik dat als je Saoedi-Arabie noemt, je altijd eerst zoveel verplichte woorden kwijt bent aan: de kroonprins, de zandbak, vrouwenrechten, Kashoggi en executies. Zoveel dat er nauwelijk ruimte is voor een zorgvuldige analyse. Laten we daar nu eindelijk eens mee beginnen.

Want er is meer aan Saoedi-Arabie: zo wonen er naar schatting anderhalf miljoen Jemenieten, in veiligheid en zonder armoede. Door het geld dat zij naar Jemen sturen overleven hun families in Jemen al acht jaar, niet door VN-geld. En dan tellen we de miljoenen Jemenieten in het zuiden van Saoedi-Arabie -die sinds 1935 de Saoedische nationaliteit hebben, aanvankelijk met tegenzin, inmiddels naar materiele tevredenheid- nog niet mee.

Terug naar Koopmans betoog: als we alleen maar naar conflicten zoals in Jemen blijven kijken in het zwartwit, dan lossen we die niet op en blijven er mensen vluchten.

Met vriendelijke groet,

Anthon Keuchenius

 

Zie ook de andersgetitelde versie op NRC
Het beeld hieronder stond daar niet bij, is een politieke prent die ik van twitter plukte, verbeeldt een monsterlijke Houthi die via slang VN de bevolking van Jemen leegzuigt. Ook niet heel erg genuanceerd

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie