De vloggers van Algiers moeten spitsroeden lopen

De Algerijnse vlogger Ramzi heeft veel invloed op de jeugd van Algerije. Naast reclame voor kledingmerken, frisdrankjes en het Algerijnse voetbalelftal verstopt Ramzi ook graag wat maatschappijkritiek in zijn vlogs, al blijft dat in politiestaat Algerije spitsroeden lopen. ‘Niet te direct. En nooit namen noemen.’

Zanga Crazy, gekke steeg, zo noemen Ramzi Zaki Bahloul (31) en Samir Dehina (37) zich, doelend op de gekkigheid die ze van jongsaf al uithalen in de straatjes en steegjes van hun volkswijk Le Ruisseau in hoofdstad Algiers. Op tientallen vlogs en filmpjes op youtube, facebook, stories op instagram gaan ze -doorgaans als komisch duo- op avontuur, op zoek naar problemen, zoekend naar antwoorden. ‘Un groupe humoristique Algerien sorti d’un quartier populaire qui fait des critique social par humour,’ zo omschrijven ze zichzelf op hun facebook.

De Algerijnse jeugd -Algerije is voor driekwart jeugd en in bezit van een mobiele telefoon- eet uit hun hand. Vandaar dat grote merken graag met hen in zee gaan. Airline Emirates nodigde hen uit in Dubai, voor Hugo Boss maakten ze een vlog waarin ze als arme sloebers droomden van een nieuwe garderobe. Zuivelreus Danone betaalde hun reis naar het WK-voetbal in Moskou. Ramzi: ‘Ik noem dan af en toe de naam Danone, dat zij onze reis mogelijk maken. Meer niet.’

Met Coca Cola gingen ze afgelopen zomer mee naar de Africa cup in Cairo, waar Algerije onverwacht de grote beker in de wacht sleepte. Nog steeds dobbert het land op die vrolijke golven rond, zoals in filmpjes waarin Zanga Crazy met de Algerijnse internationals een potje kopvolleyt in het zwembad. Met hashtag #dirou_el_hadda verzamelde Ramzi ruim tienduizend steunbetuigingen uit heel Algerije en toonde een selectie daarvan aan de vooravond van de gewonnen finale. Ramzi: ‘Ik denk graag dat die sessie hen misschien wel dat laatste zetje naar de overwinning heeft gegeven.’

Maar nu is het even stil. Plannen genoeg, Ramzi -multitalent: basketballer, bariton, danser, percussionist, vertaler van Beethoven- heeft zijn equipe vrienden op scherp staan. Synopses, scenario’s liggen bij de sponsors. Maar Algerije nadert spannende presidentsverkiezingen en sponsors wachten kennelijk liever even af hoe dat afloopt. Ramzi: ‘Ik wil in elk geval nog een eindejaarsvlog maken, een soort round-up van het jaar. Met prominent natuurlijk het Afrikaans kampioenschap. En met de revolutie van de glimlach.’

De revolutie van de glimlach is wat elke vrijdag Algerije in zijn greep houdt. Een mengeling van koningsdag -omdat iedereen gezellig de straat op gaat om te demonstreren, maar ook om samen wat lekkers te eten- en een risicowedstrijd -omdat de gezelligheid strak omkaderd wordt door gewapende troepen, politie en ME-busjes. In februari leidden deze manifestaties van Hirak -’de beweging’- tot het aftreden van de president en zijn kliek. Wie het in Algerije nu precies voor het zeggen heeft weet eigenlijk niemand.

Hymne van de revolutie van de glimlach is het lied Liberté, oorspronkelijk een voetballied, herschreven door de Algerijnse rapper Soolking, die eind augustus nog even overwipte uit Frankrijk voor een concert. Daar was vlogger Ramzi ook bij, voor een vlog met Soolking. Dat vlog ligt nog op de planken, want Soolking ging net iets te ver met zijn teksten. Bovendien stierven er vijf mensen in het concertgedrang, waarvan Soolking de schuld kreeg, waarna de rapper snel de wijk nam terug naar Frankrijk. ‘Dus dat is nu even niet opportuun, die vlog.’

Sowieso is het spitsroeden lopen met maatschappijkritiek. Er zijn collegavloggers die verder gaan, met grimmige video’s die oproepen tot verzet en die vervolgens bezoek krijgen van de veiligheidsdiensten. Ramzi giet zijn kritiek liever in grappige filmpjes, bijvoorbeeld over de abominabele staat van staatsziekenhuizen waar artsen patiënten verwijzen naar particuliere ziekenhuizen, waar dezelfde artsen dezelfde patiënten wel kunnen behandelen, tegen woekerprijzen. Over het gebrek aan melk, omdat de staatselite gesubsidieerde melk verdonkeremaant en voor veel hogere prijzen op de vrije markt brengt. Ramzi: ‘Daar maakten we in 2014 een clip over. Dat lied, dat kent iedereen nog steeds uit het hoofd.’

Ramzi: ‘Kijk, we begonnen als amateurs, langzaamaan begrepen we pas onze invloed. Nu weet ik: Je moet je woorden zeer zorgvuldig kiezen. Niet te direct zijn, nooit namen noemen. Dus maken we nu sitcoms waarin we rollen spelen en in die rollen kunnen we dingen tonen die niet in orde zijn. Dat gaat niet alleen over de staat, ook het belang van onderwijs, dat je niet je vuilnis over de heg moet kieperen, dat je oog moet hebben voor zwakkeren. Ik ben een vlogger, een avonturier die alles laat zien aan de mensen. Ook maatschappijkritiek. Als je mij erin betrekt krijg je dat erbij.’

Instagram: ramzi.zangacrazy (928k followers )
youtube (lezalgeriens): zangacrazyofficiel (424k abonnees 100k -2,5M views)

Ramzi is in Algerije de tweede populairste youtuber achter DzJoker Chemsou maar de eerste vlogger, voor Djamel Taleb

Artikel verscheen eerder ook in NRC Handelsblad en werd mede mogelijk gemaakt door de steun van 54 individuele donateurs

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie