Week 52/1 in Jemen: Er is hoop: Kilo 16 is weer open en de hulpkaravaan kan weer op gang/De Houthi’s en de Mijnen; deel zoveel/De withdrawal begint echt/Bij de qatplukkers/De kindsoldaten uit Soedan

Sinds augustus 2014 verkeert Jemen in een onoverzichtelijke oorlog, met vertakkingen tot ver daarbuiten. Hieronder omgekeerd chronologisch de laatste ontwikkelingen, uitleg, achtergronden, verwijzingen en kaartjes, te openen door op het plusje te klikken. Wordt minimaal wekelijks, soms momenteel zelfs dagelijks ververst:

  • Onbekenden met Jemen lezen sowieso ter inleiding eerst dit Jemen Lexicon
  • Lees ook dit artikel rond de korte stadsoorlog van eind 2017 te Sana’a
  • en/of het semi-liveblog over de slag om Hodeidah in juni 2018. 
Kilo 16 is weer open, dus kan de hulpkaravaan weer op gang

Generaal  Patrick Cammeart kan twee kleine succesjes bijschrijven: gisteren trokken zowel coalitie als Houthi’s zich terug bij kruispunt Kilo16, vandaag lopen de Houthi’s achteruit in de haven.

Cammeart is de Nederlandse generaal buiten dienst die namens de VN het staakt-het-vuren in Jemens havenstand Hodeidah moet monitoren. Cammeart is sinds vorige week zaterdag in Hodeidah en heeft de kemphanen binnen een week al enigszins in toom weten te brengen.

Kruispunt Kilo 16 -genoemd naar het afstandspaaltje in de Ringweg om Hodeidah- is een belangrijk verkeersknooppunt ten oosten van Hodeidah, sinds maanden al een front in de strijd om de stad. De terugtrekking bij  Kilo 16 betekent dat de hulpcorridor weer vrij is of komt; sinds begin november was die gestremd wegens het geweld, en zo lang bleef het achterland verstoken van voedselhulp.

Of die hulpkaravaan weer op gang is gekomen is nog onduidelijk. Er waren nog wat strubbelingen met mijnenvelden en de geruchten dat de Houthi’s  hun gesprekspartners in gijzeling hielden, geruchten die later weer werden gecorrigeerd; je moet oppassen met die geruchten.

De Houthi’s en de Mijnen; deel zoveel

Die mijnen in Jemen worden meestal -maar niet uitsluitend- gelegd door de Houthi’s. Ook bij de besprekingen van Cammeart moesten de Houthi’s eerst hun mijnen opriumen. Bekijk ook even dit filmpje over mijnenvegen elders in Jemen, in dit geval nadrukkelijke gefinancierd door SA en UAE.

Overigens ligt er bij verhalen veel nadruk op het excessieve gebruik van landmijnen door de Houthi’s, maar is dat maar een kant van het verhaal want zijn mijnen een van de vele wapens, zegt brigadier Yahya al-Sari, a Houthi official: The rebels use only landmines on the battlefield, rather than in civilian areas. ‘This is a war. What do you expect us to do?’ He asked. ‘To meet the other side with roses?’

De Houthi’s trekken zich een beetje terug uit de haven!

Vanochtend het nieuws dat de Houthi’s zich voorzichtig terugtrekken uit de haven van Hodeidah. Er staat nergens in de Stockholm-agreements omschreven hoe ver de Houthi’s zich moeten terugtrekken, iedereen geeft daar een eigen interpretatie aan.

De (mijn) verwachting is dat ze op schootafstand zullen blijven, om de mogelijkheid open te houden de haven weer in te nemen zodra dat opportuun is of een tegenpartij zich niet aan afspraken houdt. Er is bijvoorbeeld ook nog een afspraak, of eis, of voorwaarde dat hijskranen in de haven -ooit gesneuveld bij Saoedische bombardementen-  gerepareerd moet worden.

De beide terugtrekkingen volgden op het nieuws dat president in ballingschap Hadi de Centrale Bank van Jemen het sein had gegeven pensioenen en ambtenarensalarissen voor Hodeidah te betalen. Het niet betalen van pensioenen en salarissen in Noord-Jemen is een van de belangrijkste oorzaken van honger en ellende: mensen hebben geen geld meer.

Geld en Armoe

Het vrijgeven van de salarissen was ook een harde eis van de Houthi’s. Overigens liet tweede man Ali Mohamed Al Houthi vandaag weten dat het vrijgeven van alleen de Hodeidah-salarissen onvoldoende is, alle salarissen in heel Jemen moeten betaald. De logische verwachting is dat ze halverwege hun terugtrekking halt zullen houden tot ook andere steden betaald worden, en zo voort, stapje voor stapje.

Hoe arm het is in Jemen lees je in alweer een voortreffelijke reportage van de Washington Post. De Amerikaanse media zijn de onderbelichting  van Jemen op hoge snelheid en met grote kwaliteit aan het inhalen. In dit verhaal bezoekt de journalist qatplukkers in het uiterste noorden van Jemen, die met twee dollar per dag vele monden moeten voorzien van voedsel dat elke dag duurder wordt, door blokkades en corruptie.

Behalve voedseltekorten ook veel brandstoftekorten wegens de blokkade en de corruptie, met gevolgen als deze: een plaatje van een bakker uit de grote stad Sana’a die hout moet zoeken op het platteland om de broodovens te blijven branden.

Goed nieuws ook over de gevangenruil; die lijkt echt door te gaan, ergens de komende dagen zullen twee Rode Kruis-vliegtuigen heen en weer van Seyun (Hadrmawt, regeringegebied) naar Sana’ a (Hoofstad, rebellengebied) om opgepakte, aangehouden, verdwenen en gemartelden te herenigen met hun families.

Kindsoldaten uit Soedan

Was er vorige week (zie hieronder) de schokkende reportage over de kindsoldaten van de Houthi’s, vandaag is er de reportage -van New York Times– over Soedanese kindsoldaten in dienst van de tegenpartij: de Saoedies. Geen nieuws, wel schokkend. Het Soedaneze kanonnenvlees wordt op veilige afstand bestuurd -GPS systemen, headsets- door de Saoedische commandanten.

De Soedanezen staan bekend als -of eigenlijk berucht- als Janjaweed, milities die eerder in Soedan zelf huishielden. In Jemen zouden er wel 14000 rondlopen, we zien inderdaad geregeld plaatjes van gesneuvelde zwarte soldaten waar Houthi’s dan demonstratief Saoedies geld uit de zakken halen: zie je wel: huurlingen! Grofweg eenvjfde van de Soedanezen komt niet meer thuis, zij die wel thuiskomen krijgen er grof voor betaald: $530 per maand en $10.000 als ze de zes maanden volmaken.

Nog wat losse vermeldingen: een stuk over een stuk in de Washington Post over de vernieling van cultureel erfgoed. Dat is van belang want zo lezen de Jemenieten via een omweg toch over hun eigen erfgoed, In Jemen zelf is daar niet bijster veel aandacht voor.

Refugees

Eerder schreef ik al over het formele aantal van 107.000 vluchtelingen uit Jemen dat volgens de IOM dit jaar de Middellandse Zee is overgestoken, hier een kort bericht over de route die deze vluchtelingen ongeveer volgen.

Overigens vernam ik van een goed ingevoerde bron dat een snel groeiend aaantal Jemenieten via een andere route nu ook aan de andere grens van Europa staan: in Marokko en de Spaanse enclaves. ‘ns kijken wie die durft weigeren.

Plus een bericht over interne migratie: dat sommige vluchtelingen uit Hodeidah -de stad van 600.000 is tweederde leeg- op de terugweg naar huis zijn nu de rust misschien terugkeert. Maar ook een bericht over een protest in de al eerder dit jaar ‘bevrijde’ havenstad Mokha, omdat de bevrijders jun handen niet kunnen thuishouden.

Via de Iraanse media lezen we dat grote bevrijder Tariq Al Saleh -neef van longtime president Ali Abdallah en belangrijk legeraanvoerder- de vredesprocessen frustreren zou. In dat verband ook nog even de link naar een interessante inleiding in de Houthi’s, van Dirk Wanrooij in Zemzem, zonder veel uitleg over de Iraanse Houthi-connectie en helaas ook met redelijk warrige conclusies.

Tot slot nog een vreemd bericht over een nieuwe airline die Aden met Amman moet gaan verbinden en tot helemaal slot een curieus bericht over Jemenitische grannatappelen die Saoedie-Arabie niet meer in mogen.

Heel veel eerdere episodes van dit blog met heel veel nuances lees je hier

NB:  Als je vind dat ik dit blog moet volhouden : klik dan hier
______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie