Week 48 in Jemen; Oorlog, vrede en toch weer oorlog/De jonge warlord van Taiz/NL embargoot SA en VAE (een beetje)

Sinds augustus 2014 verkeert Jemen in een onoverzichtelijke oorlog, met vertakkingen tot ver daarbuiten. Hieronder week 48, diverse onderwerpen. Klik voor meer contekst hieronder, en voor de vorige 37 afleveringen onderaan.

  • Lees ook dit artikel rond de korte stadsoorlog van eind 2017 te Sana’a
  • en/of het semi-liveblog over de slag om Hodeidah in juni 2018. 
  • Onbekenden met Jemen lezen sowieso ter inleiding eerst dit Jemen Lexicon
Intussen in de Amerikaanse Senaat

Belangrijkste nieuws deze week: Het Amerikaanse hogerhuis -de senaat- stemde met 63-37 voor een herijking van de steun/deelname aan de Saoedische coalitie. Het betekent nog weinig -volgens sommigen is het slechts een resultante van intern politiek gekrakeel- maar het zou evengoed het begin kunnen zijn van het einde van de Amerikaanse steun aan de coalitie. To be ongetwijfeld continued.

Het was in elk geval niet de uitkomst die de Trumpianen wilden. Zij slaagden er nog wel in te voorkomen dat CIA-chef Haspel de senaat over allerlei onwelgevalligheden kon informeren.  Licht off topic, maar lees meteen ook even deze analyse over hoe de Saoedische koninklijke familie -eigenlijk een te klein woord voor deze extended family– met elkaar omgaat. En weer ontopicdit verhaal over de schenkingen die bepaalde senatoren ontvangen uit Saoedische contreien.

Maar ook van onverwachte zijde -van de kant van Jemenitische civil society- hoorden we geluiden dat te vroeg buigen voor de Houthi’s slecht zou zijn voor de vredesonderhandelingen. Zelfs was er een golfje tweets vanuit deze vredelievende groep mensen met de boodschap dat de oorlog nog best mocht voortduren, om de Houthi’s onder voldoende druk te houden.

Vanuit het zuiden riep de onafhankelijheidsbeweging Hirak het niet eens te zijn met vredesonderhandelingen zonder hen. Dat snijdt hout; juist het niet volledig uitonderhandelen -met alle partijen- van de vorige vrede was de aanleiding voor de huidige oorlog: zowel Hirak als de Houthi’s waren niet tevreden en gingen de strijd aan, die daarna door anderen lekker geexploiteerd werd.

De zoveelste nekslag voor de Houthi’s

Intussen ging een Britse resolutie voor een staakt-het-vuren in de VN-veiligheidsraad niet door, volgens the Guardian omdat de Saoedische coalitie nu net klaar is voor de nekslag: ‘They just don’t want the security council to constrain their capacity for military action. They believe they can finish off the Houthis.’ Alsof we dat al niet vier jaar horen.

Lees hier hoe een Jemenitische generaal de slag om Hodeidah vergelijkt met cutting the head of the snake, waarbij de Houthi’s de rol van slang op zich nemen. Om je in te lezen en voor te stellen hoe moeilijk de vredesonderhandelingen worden lees je verder (via google translate) een lijvig stuk waarin betoogd wordt dat het overdragen van de haven van Hodeidah aan de VN een ondermijning zou zijn van de legitieme regering van Jemen.

De vredesbesprekingen -officieel: consultaties- zijn intussen verdaagd naar begin december. CNN meldt dat de resolutie die oproept tot een staakt-het-vuren werd geblokkeerd door de VS, omdat de Saoedies dreigden anders niet naar Zweden te komen. Een hogelijk gewaardeerde twitterbron meldt dat de verjaagde Jemenitsiche regering dreigt ook niet te komen. Vanochtend lezen we dat de Houthi’s waarschijnlijk wel komen, omdat VN-Griffiths hen persoonlijk naar Zweden begeleidt.

 

Ondertussen even een collecte. Het gaat om een enkele euro, daarmee kun je je waardering tonen. En om me te motiveren door te gaan met dit best belangrijke werk. (Plaatje is geldig tot 16 dec, daarna of wil je meer geven kun je altijd hier terecht )

Geen eten, maar ook geen geschiedenis meer

De gewapende strijd in Jemen ging intussen gewoon door, ook de laatste dagen, ook vandaag, het is nu vrijdag, de laatste dag van november 2018. We lazen dat wegens de voortdurende gevechten de voedselimporten gehalveerd zijn, waarbij iedere partij de ander de schuld geeft. De Crisisgroup brengt het zoveelste rapport hoe te voorkomen dat Jemen afglijdt naar een echte hongersnood.

De Houthi’s krijgen het in de aanloop naar Zweden sowieso stevig voor hun kiezen. Zo lazen we artikelen over Houthi’s die Hodeidah plunderen, zagen we een tweet over Houthi’s met Iraanse raketten, lazen we over de lotgevallen van een uit Sana’a gevluchte vredeswerker en zagen we tal van tweets over de enge staat van beleg in Houthi-gebied, waaronder journalisten en activisten en eigenlijk iedereen de mond wordt gesnoerd, opdat er niets doorsijpelt van wat er daar wel of niet gebeurt aan onderdrukking.

In dit verband: van groot belang dit bericht over hoe de geschiedenis wordt uitgewist in Jemen. Aan de oorsprong van het bericht ligt een rapport van Mwatana, een mensenrechtengroepering die werkt vanuit Sana’a. Het rapport zelf is niet meer te downloaden, de website van mwatana is uit de lucht, onbekend om welke redenen. Nog wel werkend zijn hun facebook.en hun twitter.

Zonder wapens geen oorlog. Of toch..

Uitvoeriger zijn de verhalen over de wandaden aan de andere kant, de kant van de Saoedische coalitie. Lees -en huiver- vooral dit verhaal over een tiener die als een echte warlord over grote delen van Jemens tweede stad Taiz heerst, een stad die toch al beheerst wordt door salafistische milities, betaald door de VAE.

In dezelfde categorie dit verhaal over westerse wapens die in handen komen van twijfelachtige milities, waaruit alvast dit citaat: ‘It is strange for an entity to be classified as a terrorist organisation, while being supported by those who classified it as such.’

Met wapens voedt je een oorlog, alsof dat nog niet duidelijk genoeg is. Nog maar een citaat, over 4wheeldrives, geleverd aan ‘een partij’ (gelijk de NL-regering de boot in ging in Syrie): ‘The vehicles have been sighted on numerous occasions on all sides of the conflict, leading to Yemeni army officials’ complaints of being less well equipped than the resistance groups. We learned from sources that some Yemeni fighters had sold their weapons, especially when they did not receive wages.’

Onze eigen Nederlandse regering kondigde gisteren een halve embargo af, tegen Saoedie Arabie, de VAE en Egypte. Wapens gebruikt in de oorlog in/tegen Jemen mogen niet aan die landen verkocht. Hiermee volgt NL de Deense en Duitse regeringen, die zulks al eerder besloten. In Europees verband lukt een embargo nog niet. We zagen ook dat de Saoedies al naar privaat personeel zoeken om de oorlogsmachine werkend te houden.

Elders in Jemen: ook veel trammelant

Aan de oostkant van Jemen -in Shabwa en Ataq- was er oproer tegen de Emiraatse dominantie. We lazen dat in Al Bayda eerst vijf Jemenitische militairen werden gedood door Aqap en de dag erna zes Aqap door een VS-drone of Emirati’s.  We lazen dat Aqap bezig is met een opmars in het zuiden, waar mensen met iets van weemoed terugdenken aan de tijd dat Aqap de belangrijke havenstad Mukalla bestuurde en het economisch een stuk beter ging.

Anderszijds lezen we dat de verjaagde president Hadi weer eens een aantal ministers en een gouverneur verving. In Mukalla waren zowel de Saoedische als Amerikaanse ambassadeurs aanwezig bij de lancering van Jemens eigen nieuwe kustwacht, bestaande uit 500 door de Saoedies betaalde en door de VS getrainde militairen. De kustwacht moet een onafzienbaar gebied gaan controleren: van Shabwa  tot Mukalla tot Mahra, zelfs ook Socotra. Mogelijk concentreren ze zich op de haven van Balhaf, waar het gas uit de gasvelden rond Marib in schepen geladen moet worden. Balhaf wordt volgende week heropend.

Nog wat losse berichten. We horen nooit meer iets over de familie Al Ahmar. Voor 2011 roerden vader en zoons menig trom, maar ze zijn met pek en veren het land uitgedragen, lezen we hier.

In de categorie divers een bericht over zwemkampioenschappen open water in Mukalla. En we besluiten de weekreportage gelukkig met iets moois: deze reportage over Socotra in het onvolprezen National Geographic.


Lees ook de andere zesendertig afleveringen op weekblog Jemen.

Lees je iets dat niet klopt, laat het me weten.
Weet je iets dat ik niet weet, laat me weten.
En overweeg een donatie >> 
klik hier >>>

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie