Week 39 in Jemen; Qatar-Jemen eindigt in 1-6 en applaus klinkt voor Nederland

Veel slecht nieuws deze week weer uit Jemen, maar ook tweemaal goed nieuws. Jemen won met voetbal van Qatar en ook Nederland won op diplomatiek niveau een belangrijke uitwedstrijd.

We beginnen week 39 met heuglijk nieuws. Het nationale jongensvoetbalelftal van Jemen (onder 16) moest eerst overland met de bus langs meerdere oorlogsfronten –van Sana’a via Marib, Sayoun, Mahra, Oman– en dan verder door de lucht van Musqat naar Doha.

Maar daar in Doha begon de glorie. Tegen gastheer Qatar kwamen de jongens even achter, maar rolden de Qatari’s vervolgens op met 6-1. Later in de week werd ook gewonnen van de jonge Bangladeshi, met als prijs poulewinst en een reisje naar het eindtoernooi volgend jaar in Maleisië.

Heel eenvoudig kom je Jemen niet uit. Een bron uit Sana’a legt nog eens uit hoe de reis verloopt. Vooraleerst moet je een paspoort halen bij de verjaagde de jure regering, die nog wel wel kantoren heeft in Aden en Marib. Paspoorten van de noordelijke de facto regering worden namelijk bijna nergens erkend.

Als je paspoort lukt moet je opnieuw naar Aden, om van daaruit een dure vlucht te nemen naar Caïro of Amman, heel soms gaat er ook een vlucht naar Khartoem, Soedan. Als je geen 1000 dollar hebt zul je voor overland moeten.

Dat kost slechts 100 dollar, maar ook drieëndertig lange uren langs diverse checkpoints van diverse strijdgroepen, die jou allemaal uit die bus kunnen trekken. Haal je Oman en heb je nog geld over dan kun je van daaruit verder, zij het dat je met je Jemenitisch paspoort in slechts weinig landen welkom bent.

Landlocked, dat is de dagelijkse praktijk van de gemiddelde Jemeniet. Vanochtend op UN-webtv ook nog de chef van ICRC (Rode Kruis)-Jemen met een zelfde zware boodschap. Vanwege de lucht-, land- en zeeblokkade van Jemen -toegestaan door de wereld- komt geen medicijn het land in en geen zieke het land uit.

De humanitaire organisaties zijn inmiddels overgegaan tot het uitdelen van voedselpaketten aan lokale gezondheidswerkers -zeg maar GGD, consultatiebureau, artsenposten, kliniekjes- die al een jaar geen salaris hebben ontvangen -ook de nationale bank is immers geblokkeerd- en nu kennelijk door hun spaargeld heen zijn. ‘Een unieke, nog nooit vertoonde situatie’, aldus Alexandre Faite.

Faite bracht voorts de laatste choleracijfers mee: de stand staat op 750.000 ziektegevallen, waarvan ruim 2119 met dodelijke afloop. Alexandre Faite verwacht nog voor het einde van het jaar het miljoen te bereiken. Dat is bijna dubbel zoveel als in het zwartste van de drie scenario’s in april stond geschreven.

Week 38

Vorige week was het precies drie jaar geleden dat de Houthi’s de macht in Sana’a overnamen. Om dat te memoreren vond een grote, geestdriftige militaire parade plaats in Sana’a. President Samad (benoemd door de Houthi’s) nam van de gelegenheid gebruik door een journalist te pardoneren.

Dat laat niet onverlet dat er in Noord-Jemen nog honderden journalisten en duizenden activisten vastzitten, doorgaans op onbekende plaatsen en zonder proces. Ook twitteraar Hashim al Omeisy -een belangrijke bron voor westerse journalisten- zit nog altijd ergens vast.

Week 38 ook een bericht op twitter waarin melding van handel in gasflessen tussen de twee vijandige regeringen, handel gaat immers altijd door. De oude regering -hun laatste stronghold Marib ligt redelijk bovenop de gasvelden- verkoopt gasflessen voor 1026 riyaal het stuk aan de Houthi’s, die de flessen op de markt brengen met een btw van 500%: 5500 riyaals.

Vanuit het diepe zuidoosten -Wadi Do’an, Wadi Hadramawt-nog de mededeling: ‘ things r getting worse , total absence of law n order , n AlQaeda terrorists roam freely unhampered, n brainwashing young Hadramis to join them. En verder groeit ook de kerfstok van de Saoedies, de leider van de coalitie tegen de Houthi’s. Hun bommen blijven maar vallen:

As of December 2016, 2,826 buildings damaged in Sana’a city #Yemen by the Saudi-led coalition’s air campaign #Yemen https://t.co/2hhOiD2Hx4 pic.twitter.com/IJYb6VREfn

In die chaos is het moeilijk partij kiezen. Dat deed de nieuwe ambassadeur van Nederland voor Jemen -noodgedwongen en op diplomatieke kousenvoeten- wel door naar Ryadh af te reizen om haar geloofsbrieven te overhandigen aan de verdreven president Hadi. Het leverde een enkele lachsalvo op twitter op, want Hadi is de afgelopen jaren verworden tot de minst gewenste en meest onlogische president van Jemen.

Het doet weinig af aan het positieve imago van Nederland in heel Jemen. Van de bronnen in zowel Aden als Sana’a als Do’an -dat is helemaal in het oosten- luid applaus voor de herhaalde poging van Nederland -in de VN-mensenrechtenraad- om een zwaar, onafhankelijke en transparant internationaal team naar Jemen te sturen om schendingen van mensenrechten in kaart te brengen.

Een eerdere poging om de deadlock in Jemen op deze manier te breken vond zijn waterloo in diplomatieke tegenstand, onder aanvoering van Saoedie-Arabië. Op het moment van schrijven leest de Nederlandse delegatieleider een tekst voor die wel consensus heeft gevonden, al ontbreekt bij de schrijver dezes voldoende diplomatiek inzicht om te duiden welke consessies de tekst ditmaal heeft ondergaan.

Meer hierover lees je in dit analyserend artikel.

Dit is een los deel uit een continu logboek over ontwikkelingen in Jemen. Vorige episodes en meer nieuws lees je op Yemenshortlog. Ben je onbekend met Jemen lees dan eerst Wie zijn dan toch die Houthi’s?

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie