Rubber voeten

Kleine kinderen lopen graag op blote voeten. Grote mensen soms ook, want barrevoets loop je per saldo het lekkerst. Alleen zijn de vakanties te kort om voldoende eelt te kweken, zodat distels en nare steentjes ons voor een harde keuze stellen: toch weer slipper, sandaal of soortgelijk schoeisel onder de voet binden, of zich met gebutste hobbitvoeten door het leven slepen. Hoeft niet meer, want zoolfabrikant Vibram heeft de fivefingers voor ons verzonnen. (367 woorden)


Uiterlijk heeft de fivefinger wel wat van een surfschoentje, een zwemschoen of een klimschoen: een stuk rubber afgetopt met elastisch textiel waar je voet in gaat. De fivefinger onderscheidt zich daarvan zoals een handschoen zich van een want onderscheidt: de tenen gaan ieder apart in een kokertje. Dat kost wat gefriemel bij het aantrekken, want de tenen kennen de weg naar hun eigen kokertje nog niet.

Uitgefriemeld blijken de fivefingers te zitten als gegoten. Het gevolg van de tien vrije tenen is even logisch als opmerkelijk: net als het functioneren van de hand binnen een want wordt gehinderd, blijken de vrije tenen van de fivefingers het loopgenot aanmerkelijk te vergroten. Het gevoel is groot, de grip is enorm. Geitepaadjes en rotsen op de mediterrane testlocatie werden met speels gemak beklommen, net als de boulevards van de Costa de Sol, het scherpe strand zelf en de oude Moorse keienwegen van het Alhambra.

Vibram’s wetenschappers claimen dat het lopen op fivefingers biomechanisch gezien erg gezond is, omdat het lichaamsgewicht door de lage hak beter verdeeld wordt. Bovendien zou het dunne laagje rubber de communicatie tussen grond en voet aanzienlijk verbeteren, waardoor slapende spieren hogerop worden geactiveerd en lopen -nadrukkelijk ook hardlopen- een lachertje wordt.

Lachen deden verraste omstanders zeker, mogelijk vanwege de lichte kikvorslook van de fivefingers. Dat zegt weinig, gezien het succes van de crocs. Hoe dan ook, de fivefingers lopen heerlijk. Een kleine praktische waarschuwing: loop niet te hard van stapel, maar voer het aantal loopuren langzaam op. Anders raken de ontwaakte spieren overbelast en volgt spierpijn.

Er zijn vier soorten fivefingers: de gewone Classic (€95), de Sprint -met een extra strap rond de wreef voor hardlopers – en de KSO -met een gesloten wreef- (beide €110) en voor te water: de Flow(€135). Zie voor verkoopadressen: www.lizard.nl

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie