Paris-Dakar; rechtshouden in de woestijn

De woestijnrally Paris-Dakar is afgelast. Al Qaida zou het gemunt hebben op de karavaan trucks, wagens en motoren die zich elke eerste week van het jaar via zuidelijk Marokko en Mauritanië een weg naar Senegal baant. Gevaarloos is het daar sowieso niet. Volgwagens rijden zich er met enige regelmaat stuk op landmijnen. (647 woorden)
Jaren geleden reed ik ook in de buurt, in een omgebouwde vrachtwagen vol landgenoten, allen op zoek naar de mysteries van Afrika. Dat bleek uiteindelijk een vergissing, maar dat is een heel ander verhaal.

Net als de coureurs van de woestijnrally moesten wij de Westelijke Sahara doorkruisen. Dat is een enorm stuk land, grotendeels woestijn, dat buurland Marokko op grond van historische rechten wil inlijven. De bewoners bevechten die claim al tientallen jaren. In de praktijk is het een lappendeken van niemandslandjes.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.