Navigatie in 3D

Nu de eerste honger naar navigatiesystemen is gestild, proberen tomtomfabrikanten zich verder te onderscheiden. Dat doen zij in prijs, uiterlijk, gebruiksgemak, maar vooral met de gebruikte software en kaartmateriaal. Navigatiefabrikant Mio -na Garmin en Tomtom de derde producent ter wereld- probeert het marktaandeel te vergroten door hun miootjes voortaan te voorzien van kaarten in 3D, met levensechte ‘landmarks’.
Het is het onlangs door Tomtom overgenomen Tele Atlas dat de gegevens aanlevert. Tele Atlas rijdt continu door de straten van de wereld met wagentjes die alles fotograferen wat er maar bestaat. Tot nog toe werd deze informatie omgezet in ‘platte’ tweedimensionale kaarten. Via een slim computermodelletje kan Tele Atlas foto’s van gebouwen nu omtoveren tot driedimensionale dingen die – net als in het echt- ook op het schermpje om je heen torenen. Duizend gebouwen heeft Tele Atlas inmiddels op Mio’s apparaatjes gezet. De komende jaren volgt gestaag de rest, want het vereist nogal veel handwerk.

In de praktijk staan er wat betreft Nederland nog maar een dozijn gebouwen -alle in Amsterdam- op de kaart. Toegegeven, het beeld wordt een tikje rijker en reëler wanneer je langs het driedimensionale Paleis op de Dam rijdt, maar spectaculair is het nog niet, vooral als de belendende panden missen. Waardevoller is misschien wel het landschap, dat Tele Atlas ook in 3D heeft gezet. Voor Nederland opnieuw beperkt in nut, omdat alles bij ons nu eenmaal plat is.

Toch leveren kunstmatige hoogteverschillen -zoals rond het Prins Clausplein- een plaatje op waarin het makkelijker navigeren is, ook al klopt de horizontale volgorde van bruggen vreemd genoeg niet overal. Een gesimuleerd ritje in Zwitserland leverde nog innemender plaatjes op, met bergen die zich op het kleine navigatieapparaatje waarlijk in hoogte verheffen en wegen die zich daartussen een weg omhoog kronkelen. De lage resolutie levert nu nog een matig beeld op, maar in theorie zijn de mogelijkheden onbeperkt. Je kan uiteindelijk elk boompje op de kaart zetten. En dat boompje wie weet ooit nog wel laten waaien.

3D kaarten zijn in het nieuwe jaar verkrijgbaar voor de Mio C620, €399 en de Mio C620t €449. Op termijn gaat Tele Atlas ook 3D-kaarten leveren aan de andere navigatiefabrikanten

(Verscheen eerder ook in NRC Handelsblad/product 21/12/07)

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie