Leonardoschool: speciaal onderwijs voor hoogbegaafden

Met het nodige landelijk rumoer is een nieuwe basisschool voor hoogbegaafde kinderen aangekondigd: in augustus zal in Venlo de eerste Leonardoschool de deuren openen. Reden eens te gaan praten met initiatiefnemer Jan Hendrickx,  over vorm en inhoud van de school. (1265 woorden)

We weten al langer dat het onderwijs aan begaafden niet altijd optimaal is. Wat is precies de aanleiding voor uw initiatief?
Ik ben drieëndertig jaar directeur geweest van een basisschool. De laatste tien jaar deden we daar vrij veel aan compacten en verijken. In die tien jaar is me langzamerhand duidelijk geworden dat die aanpak onvoldoende is. Tegelijkertijd zag ik dat buitenschoolse plusactiviteiten juist wel veel effect hadden. Ik ben ook wat dieper in de achtergronden gaan duiken. Dan kom je onthutsende gegevens tegen. Dat de helft tot tweederde van de begaafde leerlingen problemen krijgt op school. Dat maar 16% van de begaafden een universitaire studie afrondt. Dat leidde bij mij tot de conclusie dat begaafde kinderen een eigen school nodig hebben, net zoals de zwakbegaafde kinderen naar speciaal onderwijs gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.