Halve rolschaatsen

Je schrijft pliws maar je zegt ploews. Pliws (of heelskates) lijken op ouderwetse rolschaatsen, maar daar dan alleen de achterste helft van. Een pliw is voorzien van twee soepele skatewieltjes. (399 woorden)

Een pliw plak je in een oogwenk onder de hak van je schoen. Nog kan je gewoon doorlopen, zij het schoorvoetend op iets verhoogde hakken. De lol is -zodra je een leeg vlak voor je ziet- je voeten waterpas en achter elkaar te zetten en op de wieltjes verder te glijden, net als glijden op ijs na een flinke aanloop.

Wanneer een obstakel nadert, zet je de glijdende voorwaartse beweging eenvoudig terug om in lopen, door het gewicht naar de bal van je voet te verplaatsen. Voorwaarde voor lekker pliwen zijn een gladde, vlakke vloer en enige handigheid. Pliwen op speelpleintjes en stoepen gaat redelijk. Te prefereren zijn stationshallen, shopping malls en soortgelijke ruimtes.
Pliwen kan je niet meteen, maar als je jong en soepel genoeg bent wel na een kwartiertje oefenen. Angst te vallen helpt daar niet bij, reden dat pliws vooral geschikt zijn voor de jeugd. Hoewel je met pliws ook kan slalommen en halfpipen, passen ze niet in de categorie sport, omdat snelheid ontwikkelen nauwelijks mogelijk is. Pliws zijn vooral leuk voor kinderen en pubers die graag glijdend socializen. Pliws kunnen ook handig zijn voor hip winkelpersoneel, werknemers in grote ziekenhuizen of soepele reporters in (gladde) Haagse wandelgangen.
Pliws passen op de schoenmaten 26 tot 45 en kunnen een gewicht tot 100 kilo torsen. Als de wieltjes zijn versleten, kunnen er nieuwe skatewieltjes op. De wieltjes hebben goede lagers (abec5), optioneel een ingebouwde dynamo die vier ledlampjes van stroom voorziet, zodat de pliws ook in het donker flitsend zijn.
De pliw wint het laatste halfjaar hard aan populariteit onder de jeugd, op sommige scholen is de pliw zelfs hot. Oorspronkelijk komen de pliws uit Zuid- Korea en zijn ontworpen door ene meneer Geong-Ho. In Zuid-Korea glijdt de jeugd al vier jaar rond op pliws.
Pliws zijn geen ongevaarlijke dingen. Net als bij skates, skeelers en skateboards zijn helm en pols,- knie- en elleboogbeschermers aan te raden. En voor de eerste keer: loop een paar stappen, zet je voeten waterpas en achter elkaar (nooit naast elkaar) en rol als vanzelf weg. Pliws kosten €49,95 met en €44,95 zonder lichtjes. Kijk uit, want er zijn ook namaakpliws in omloop, van dubieuze kwaliteit.
zie ook: www. pliws.nl
(Artikeltje verscheen eerder ook in NRC Handelsblad/product)

 

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie