Rossige spaarlamp

De eerste conventionele lichtpeer met zuinige ledjes erin –de pharox- ligt op de markt. Ledjes kent u al een decennium of wat, als rode lichtstipjes op elektrische apparaten. Ledjes zijn eigenlijk kleine plastic kapjes met daarin een halfgeleider onder stroom, waarop elektronen heen en weer springen. (316 woorden)

Bij dat springen komt energie vrij in de vorm van lichtgolfjes, rood voor korte en blauw voor lange sprongetjes. Ledjes zijn grofweg tienmaal zo zuinig als gloeilampen en tweemaal zo zuinig als spaarlampen. Ledjes zijn bovendien klein, stevig en ze hebben een enorme levensduur. Het bleek alleen moeilijk de ledjes zo te mixen dat het licht tezamen wit werd. In de vorm van fiets- en zaklampjes is de witte led al langer verkrijgbaar, maar die verspreiden te kil licht voor de huiskamer.
Lemnislighting werkte de laatste jaren aan een warm ledlicht in een conventioneel peertje, met de pharox als uitkomst. De pharox is een lamp die een aantal voordelen biedt: de lamp is enorm stevig, zuinig en duurzaam. Het peertje kan overal in waar gloeilampen ingaan, wat van spaarlampen niet altijd gezegd kan worden. De lamp mag gerust op de grond vallen, hij gaat niet kapot. De lamp gaat vijftig keer zolang mee en verbruikt nog geen tiende (3,4 watt) van de stroom van een vergelijkbare 40 watt-gloeilamp.
In de praktijktest bevalt de pharox heel aardig. Hij geeft iets minder licht dan de gloeilamp, maar meer dan de vergelijkbare spaarlamp. En waar de spaarlamp alles flets maakt, accentueert pharox contrasten juist. Daarbij tendeert de lamp wat naar het rode, daar is het streven naar warmte iets teveel doorgeslagen. Nadeel is de prijs (€27), al heb je dat in twee gemiddelde jaren stroomverbruik terugverdiend. De lamp is verkrijgbaar via energiebedrijf Oxxio, maar komt nog dit jaar op de vrije markt. Volgend jaar volgt de 60watt pharox.

zie ook: lemnislighting.nl superbrightleds.com led1.de

aanvulling: concurrenten van de pharox vergrkijgbaar via:

  • Aurora-Kontakt www.aurora-kontakt.nl/lampen_led_1.html
  • LedNed www.ledned.nl/catalog/index.php?cPath=25
  • AppLED www.appled.nl/fileadmin/downloads/AppLED%20catalogus%202006.pdf

(Artikel verscheen eerder ook in NRC Handelsblad)

 

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie