Tekst bij fotoreportage: Onderwijs in Jemen

Azzahra –de Roos- is de eerste school in het Jemenitische stadje Dhamar met een computer, zegt de directrice Nadija Nadjar niet zonder trots. Niet voor de bijna duizend leerlingen, maar voor de administratie.

Negenhonderd meisjes (en een enkele klas jongetjes) krijgen onderwijs op Azzahra, voor de somma van 250 riyaals (€2) per persoon per jaar. Het gebouw wordt intensief gebruikt; ’s ochtends voor de ‘grote’ meisjes, van elf tot negentien. Na twaalven voor de kleintjes, en die ene klas jongetjes. Op de computer komen de leerlingen niet, die is er voor de administratie.

Onderwijs op Azzahra –op de meeste scholen in Jemen- beperkt zich vooral tot lezen, schrijven, rekenen en het reciteren van de Koran. Dat laatste gebeurt luid en door de helft van de klas ook uit het hoofd.

Totdat de bel rinkelt en de energie van de kinderen zich verplaatst naar de trappen en vervolgens het schoolplein, waar de zakjes chips en lollies temidden een hels meisjeskabaal uit de rugzakjes getoverd worden. De grotere meisjes gaan al zwaar gesluierd, net als de juffen, die gewapend met stokjes de hordes in het gareel proberen te houden, wat zeker niet meevalt.

Een paar huizenblokken verder -in het illiteracy eradication centre- speelt zich het tegenovergestelde af. In alle rust worden volwassen dames van tussen de 18 en 80 jaar –sommigen met een kind op schoot- hier kosteloos van hun analfabetisme af geholpen. Vierhonderd vrouwen leerden hier vorig jaar lezen, schrijven, rekenen en ontvingen en passant ook nog voorlichting over anticonceptie en andere gezondheidszaken.

Naast het centre in Dhamar zelf, heeft de organisatie ook nog elf schooltjes buiten de stad. Op het platteland wonen nog steeds de meeste Jemenieten, terwijl daar de minste scholen staan. Het is de vraag of de twee belangrijkste millenniumdoelen op onderwijsgebied –alle kinderen naar de basisschool en geen ongelijkheid tussen jongens en meisjes- gehaald worden.

Er wordt wel hard aan gewerkt: in 2004 bijvoorbeeld werden er 3600 nieuwe klaslokalen gebouwd voor in totaal 144.000 nieuwe leerlingen. De meeste van die nieuwe leerlingen waren meisjes, die hun grote achterstand al enige tijd aan het inlopen zijn.

In totaal (2005) gaat 64% (2001:45%) van de meisjes en 89% (2001: 81%) van de jongens nu naar de basisschool. Tweederde van die meisjes schopt het tot groep 5, minder dan de helft tot groep 8. Dat cijfer zakt verder op de middelbare school (21%, jongens 45%) en nog verder naar 5% (jongens 18%) op het hoger onderwijs.

(IS/ sept 2006 bijschriften fotorepo Nico te Laak)

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie