Top25 tomove

Mensen die van kaarten houden hebben een rijk, maar complex leven. Rijk, want er is niets mooiers dan het staren naar kaarten, zowel van het eigen dorp als de verre streek. Complex, want het is tegenwoordig steeds vaker een digitale kaart, en dan steken soft- en hardwareproblemen hun kop al snel op. Digitale kaarten hebben ook voordelen boven de papieren kaart: ze slijten niet, zijn gemakkelijk mee te nemen en alles bij elkaar veel goedkoper.
Daarom was het lang wachten op de topografische kaart van Nederland. Knappe enthousiastelingen hebben de afgelopen jaren al stafkaarten gedigitaliseerd, met hulp van complexe programma’s en callibratietechnieken. Alleen was de kwaliteit matig, het gebruik te complex en zweefde er altijd iets van illegaliteit rond de kaarten.

Sinds dit voorjaar zijn er legale, digitale topografische kaarten verkrijgbaar voor de minder knappe mens. Afgelopen maand kwam gps-fabrikant Garmin met de TopoNederland, een 1:50.000 kaart (cd, €135) geschikt voor op de pc, laptop en alle gps-apparaten van Garmin (zie NRC,19 mei). Deze maand kwam daar de top25tomove van onze eigen Topografische Dienst uit Emmen bij, geschikt voor bijna alle merken pc, laptop en pda’s (dvd, €199). Om de top25tomove te kunnen gebruiken is ook het programma Ozi-explorer (downloaden, €89) nodig.

Daarmee heb je wel iets moois in handen, namelijk heel Nederland op detailniveau, met allerhande dijkjes, huizen, molens, paadjes, alles staat erop. Alles in kleur, bijna net zo mooi als op de in totaal 302 losse 1:25.000 kaarten. De kaart is zoom en scrollbaar, zodat elk gewenst deel via de printer alsnog een papieren kaart kan worden. Het programma Ozi-explorer kan op de digitale kaart routes intekenen en die vervolgens naar een gps-apparaat zenden. De kaart zelf kan helaas niet naar de gps, want die is gebaseerd op rasterbestanden –in feite is het een plaatje- en niet op vectorbestanden die een gps-apparaat razendsnel omzet in een kaart, zoals de cd van Garmin wel kan. Anderzijds is de detaillering van de top25tomove beter dan de Garminkaart.

De top25tomove kan wel portable worden via pda of laptop. Tezamen met een gps-ontvanger (intern of extern) levert dat grappige beelden op. Met een de laptop in de auto zien we onszelf door de straten schuiven. Wandelend kunnen we onszelf op de pda zowel door het virtuele als het ware landschap zien lopen. Met hulp van google-earth kunnen we onszelf zelfs koppelen aan soms adembenemende satellietfoto’s en onze eigen gangen als een God in de hemel van bovenaf bezien.

www.kadaster.nl
www.toponederland.nl
(artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad/product)

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie