Weergaloze fietsrouteplanner

Voor automobilisten zijn er routeplanners en navigatiesystemen die je van punt a naar punt b loodsen. Een fantastische uitvinding, maar ongeschikt voor fietsers, want die mijden liefst diezelfde autowegen. De eerste voorzichtige online-fietsrouteplanner kwam twee jaar geleden met veel vrijwilligersinzet ter wereld in de provincie Zuid-Holland (zie NRC 13 april 2004). Sinds vorige maand heeft deze routeplanner een volwassen broer gekregen in de provincie Utrecht. 
Dankzij een subsidie van het Utrechtse provinciaal bestuur is deze routeplanner een grote vooruitgang op de Zuidhollandse planner. Met de subsidie kon de fietsersbond een betaalde kracht in dienst nemen die het project op energiek sleeptouw nam, met technische ondersteuning van het Delftse softwarebedrijf Demis. Onmisbaar waren vooral de zeventig vrijwilligers die de afgelopen acht maanden met 231.107 ‘editacties’ bijna alle stukjes weg in de provincie in kaart hebben gebracht.
Op de pc kun je nu fietsroutes plannen met grote precisie, niet alleen van punt a naar b, maar met net zoveel via’s als je maar wilt. Bovendien biedt de routeplanner je daarbij een rijkdom aan voorkeuren. In het makkelijke menu tik je in of je snel, recreatief, autoluw of sociaal veilig wilt fietsen. In het complexere menu laat je die profielen los en geef je zelf gewichten aan alle mogelijke voorkeuren voor omgeving (bos, akker, bebouwd, water), ondergrond (halfverhard, schelpen, klinkers, tegels) en zelfs aan moeilijk meetbare voorkeuren als schoonheid (mooi, schilderachtig, druk, saai).
Het resultaat mag er zijn, want de routeplanner is simpel, toegankelijk en razendsnel; met een druk op de knop verschijnt de gewenste route op het scherm. Met nog een druk op de knop rollen route en kaart uit de printer. De mooiste toevoeging is misschien nog wel de mogelijkheid de routes te downloaden naar de gps, inderdaad ook met een simpele druk op de knop. De gratis Utrechtse fietsrouteplanner is met al zijn functionaliteiten, snelheid en gebruiksvriendelijkheid zijn tijd –en alle concurrenten voor in de auto- ver vooruit.

Onfeilbaar is de routeplanner nog niet helemaal; hier en daar ontbreken stukjes weg. Die komen er de komende maanden bij, zegt de fietsersbond, die het vrijwilligersnetwerk in stand houdt om de planner voortdurend te blijven actualiseren. Naar verluidt hebben de provincies Flevoland en Gelderland al bij de fietsersbond aangeklopt om ook hun wegenstelsel in kaart te brengen.

www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner
(artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad 21/07/06)

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie