De step is de revival voorbij

Thijza Brouwer, stepfanaat en webmaster van autoped.nl, stept ’s zomers wedstrijden op een sportstep, met groot voorwiel en stepachterwiel. ’s Winters zoeft ze op de stepslee over ijs en sneeuw. Maar de eerste keer dat ze op de ministep –de opvouwbare step met skatewieltjes- reed, ging ze onderuit.
(eerder in: NRC Handelsblad/product 2 dec 2003, 713 woorden) 2 dec 2003 Dat wordt niks met die klotedingen, dacht ze, maar het werd een wereldwijde rage. Als Thijza tegenwoordig naar de stad gaat, geeft ze besmuikt toe, neemt ze haar ministepje mee. In het kielzog van de ministep is het een komen en gaan van stepvarianten, van het stickboard –een soort skateboard met stok- tot gemotoriseerde steps, in feite kleine scootertjes.

De laatste zijn in toenemende mate een bron van zorg voor politie en justitie, want vaker speelgoed dan transportmiddel en niet altijd even deugdelijk in elkaar gezet. ”Voor motorsteps geldt: onder de zestien, niet goedgekeurd, geen verzekering of geen certificaat: inbeslagname,” zegt Anton Stigter van het Openbaar Ministerie. Goedgekeurd zijn slechts drie elektrische stepjes, voorzien van een zadel en vallend onder de snorfietsregels, waar ze inderdaad het meeste van weg hebben.

De geraadpleegde fietsenmaker wil ze niet meer verkopen. De batterijen raken vermoeid en steeds sneller leeg, de mensen komen dan terug. De ware step wordt met de voet aangedreven, vandaar de oernaam autoped. Steppen is sowieso erg oer, de wielstep en de stepslee waren de vroegste vervoermiddelen. Steppen is gezond, zegt de fietsenmaker, en kleine steppertjes kunnen eerder dan leeftijdgenootjes fietsen en schaatsen, want hun evenwichtsgevoel is beter ontwikkeld.

Ook grote mensen mogen tegenwoordig op de step, om sportieve of congestieredenen. Er zijn nog geestverwanten die in het donker steppen, uit angst bespot te worden, vertelt Thijza Brouwer, maar de acceptatie neemt toe. Logisch, op de step ben je vaak sneller op kantoor, want steppen mag en kan overal. Stadsteppen doe je op de ministep, verkrijgbaar in alle kwaliteiten, maar het lekkerst met luchtbanden. Of op de sidewalker, met grote wielen, alleen is die niet inklapbaar.

Sportsteppen doe je op de kickbike –voor tussen de honderd euro voor een imitatie en vierhonderd voor een off the road. Opletten op de plankhoogte, zegt Thijza Brouwer, hoe lager hoe sneller. Voor ongemotoriseerde steps bestaan geen verkeersregels, anders dat ze als voetgangers gelden. Thijza Brouwer vindt dat kleine steps op de stoep moeten en grote steps op het fietspad, de gedragscode van skaters en skeelers daarbij in acht nemend.

Volgens Anton Stigter van het OM gaat het met de steps in het verkeer nog steeds goed, via zelfregulatie. ”En als het niet goed gaat hebben we nog altijd ons kapstokartikel 5. Daarin staat dat men zich fatsoenlijk en voorzichtig moet gedragen en geen hinder mag veroorzaken voor andere verkeersdeelnemers.”

Nieuwste steptrends: De Trikke en de Easy surf step.
De Trikke, spreek uit traik, zijn eigenlijk twee microstepjes die elkaar in twee draaibare kogels treffen bij het voorwiel. Vanwege die kogels is de trikke erg draai- en wendbaar. Op de trikke valt de bestuurder voortdurend vanuit de heup in bochtjes heen en weer, wint daarmee aan snelheid en gaat aldus vooruit. Enige oefening is vereist en een leeg en glad wegdek aanbevolen, maar na drie kwartier oefenen staat een trikker letterlijk op de weg te swingen. Hoewel het werken blijft, is het ontegenzeglijk een lekkere manier van voortbewegen. De echte trikke heeft drie maten in prijs varierend van €159 tot €249. De trikke heeft ook een tweelingbroertje, de freelixx. Met name snowboarders en carvers zeggen veel genoegen aan de grote trikke te beleven. In de halfpipe schijnen de kleine trikkes het vet cool te doen.

De Easy Surf Step heeft een wipwap-plankje dat aan weerszijden kettingen rondtrekt, die op hun beurt het achterwiel aandrijven. Heuveltjes zijn onaangenaam, maar op vlak asfalt kan de step een lage fietssnelheid bereiken. Vanwege de korte en monotone wipwapbeweging minder geschikt als duursport. Beter geschikt voor de stad, daar zoeft de step slank en rap door het verkeer heen. Achteruit kan de surfstep helaas niet. Let bij aanschaf op de kwaliteit van de lasnaden. De surfstep (ca €130) is net als de trikke opvouwbaar. Volgens distributeur Peter Degeling wordt het zeker ‘een hijpje’. Stepkenner Thijza Brouwer heeft het concept al eens eerder gezien: ”Maar dat is met alle stepvarianten, ze komen en gaan in allerlei vormen.”
www.autoped.nl
www.kickbike.nl
www.blauwerk.com
www.trikke.nl
www.holland-bikes.nl
www.motoped.nl

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie