Aanhanger wordt broeikas

Tussen het overdadige caravangeweld op de afgelopen kampeerbeurs viel er eigenlijk maar een enkel creatief  ideetje te ontdekken: de Greenhouse Cocoon en de Greenhouse carport, die de vouwwagen of aanhanger omtoveren tot een broeikasje.
(eerder (sept 2003) in NRC Handelsblad/product, 695 woorden)

 

Een vouwwagen hoeft niet elf maanden van het jaar ergerlijk in de weg te staan, dacht tentwagenontwerper Bert Holtkamp al twintig jaar geleden, daar is meer mee te doen. Afgelopen winter nam hij voor het eerst de tijd om zijn smeulende idee te realiseren en ontwierp samen met zoon Jelle de Greenhouse Cocoon en de Greenhouse carport.  Beide modellen  behelzen materieel gezien weinig meer dan een wat ruim bemeten plastic garage voor een vouwwagen of een ander soort aanhanger. Maar het idee is van de categorie twee vliegen in een klap: niet langer staat de aanhanger hinderlijk in de weg en ineens staat er een broeikas in de tuin.

In de Greenhouse Carport passen vrijwel alle vouwwagens en trouwens ook gewone aanhangers, mits niet al te groot. De carport bestaat uit een frame van tentstokken met daaroverheen een hoge transparante tent met een oppervlakte van 230 bij 150 cm, waar de aanhanger zo onder schuift. Daarmee mag de carport een feit zijn, de bedoeling is dat de aanhanger vervolgens transformeert tot werkblad voor tuiniers. Oleanders, hosta’s, olijfbomen en andere winterzachte terrasplanten kunnen er in overwinteren. In het voorjaar kunnen de viooltjes en tomaten er in worden ‘voorgetrokken’, zoals het vroegtijdig in bloei brengen van gewassen in tuinierstermen heet. De tent is gemaakt van dezelfde plasticsoort als Holtkamp ook voor de ramen van zijn tentwagens gebruikt. Dat is een ‘edel’ soort plastic, zegt Holtkamp, om de kwaliteit te benadrukken: ”Het bleekt niet, het scheurt niet, en je krijgt ook niet van die krassige streepjes op de plaatsen waar het gevouwen is.”  Opvallend en ook wel mooi is de zachtbruine kleur van het plastic, dat fungeert als uv-filter. Binnenin is het als een zonnebril, en met een paar zonnestralen al flink warm. ’s Zomers is de carport in een zak op zolder te bewaren, maar hij kan ook gewoon blijven staan.

De Greenhouse Cocoon is bijna driemaal ruimer, maar past vooralsnog alleen op de Cocoon, een van de tentwagens van Holtkamper, omdat het deels gebruik maakt van het frame van die tentwagen. Na het opzetten van de Greenhouse Cocoon resulteert een kas van 460 bij 200 cm, waarvan ongeveer eenderde wordt bezet door de tentwagen en de rest vrij beloopbaar is. De tentwagen zelf fungeert dan -net als bij de carport- als werktafel. De kas is ruim genoeg voor een vrij fanatieke amateur-tuinier en door het ontbreken van glas zeer kinder- en stormveilig. Hij is aan drie zijden open te ritsen en ook de bodem kan er eventueel uitgeritst, om direct in de grond te gaan telen. Beide modellen hebben voldoende ventilatiegaten, zelfs met muggengaas. Holtkamp hoopt dat zijn Greenhouse Cocoon potentiële vouwwagenkopers overhaalt tot het kopen van de echte Cocoon; die koper heeft dan niet alleen een tentwagen, maar ook een broeikasje. Met de toename van mediterrane en tropische terrasplanten in de Nederlandse tuin en de toename van tentwagens op de Europese campings is dat geen slecht idee. Er hoeven trouwens geen planten in te staan, vindt Holtkamp, je kan er ook gewoon lekker in gaan zitten, op een zonnige winterdag, en hem gebruiken als tuinshelter of serre. De greenhouse cocoon is net als de carport in een flinke zak op zolder op te bergen, als de tentwagen weer zijn eigenlijk functie moet vervullen. Zonder de cocoon kan de greenhouse overigens niet blijven staan, zoals de carport dat wel kan.

Holtkampers Greenhouses zijn nog niet in een echte winter getest.  Of de broeikassen geschikt zijn om planten te laten overwinteren is daarom onzeker. Een straalkacheltje kan de nachtvorst gemakkelijk uit de kas houden, maar zal de nodige moeite (en energiekosten) hebben met een volwassen vorstperiode. De afsluiting op de grond geschiedt bij de carport met flappen, waardoor er tocht zal ontstaan. De cocoon is met zijn kuipzeil wel helemaal af te dichten. Beide greenhouses zijn overigens nog steeds ‘in ontwikkeling’, zoals veel Holtkamperontwerpen met hulp van gebruikerscommentaar gewijzigd blijven worden.

De greenhouse carport en greenhouse cocoon kosten respectievelijk € 745 en € 995.

www.holtkamper.nl

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie