Bewegingsmentor Pam geeft een schop onder de hol

De vlotte vrouw van de vlotte man in de boterreclame zegt: ”én hij neem wat vaker de trap!” Inderdaad loont het in steeds meer opzichten om fit te blijven. Het probleem is, om fit te blijven is beweging nodig en om in beweging te blijven is discipline nodig. Goed nieuws voor mensen die dat laatste ontberen: de personal activity meter (PAM). De Pam meet de bewegingen van de dag en geeft de drager daarmee een schop onder de hol.
(eerder in NRC Handelsblad/product)

De Pam werd anderhalf jaar geleden gelanceerd door bedenker Erik Damen en voormalig shorttracker Marc Velzeboer. Kort geleden kwam een verbeterde versie op de markt, waarin een aantal kinderziekten van de eerste lichting Pam’s zijn opgelost. Het Pammetje zelf is een ovalen ‘rugged’ metertje met de omvang van een fors horloge, dat aan een riem of elders rond de heup aan een kledingstuk wordt geclipt. De Pam meet de bewegingen van de drager. Bij bestaande bewegingsmeters of stappentellers gebeurt dat vaak met een kaatsend balletje dat schokken in stappen meet en die omzet in meters en calorieën. De Pam heeft binnenin een buigzaam plaatje kwarts dat bij beweging elektrische spanning genereert, vergelijkbaar met de naald van een ouderwetse grammofoon. Pam zet die spanning om in blokjes langs de zoom van het schermpje, in aantal toenemend naarmate de actuele beweging heftiger is. De bewegingen van de dag samen salderen tot de Pamscore middenop het scherm, en via de druk op een knopje tot de gemiddelde score van de afgelopen week. Via een bijgeleverde kabel en software zendt de Pam de gegevens naar de persoonlijke Pamcoach op het internet. De Pamcoach maakt grafieken, levert ijkpunten en groepsgemiddelden, zet korte- en langetermijndoelen om in doelscores en splitst bewegingen in sport- en gewone beweging.

Na anderhalve maand Pamdragen de conclusie: de Pam meet veel, maar niet alle soorten beweging even goed. Een inspannende maar vloeiende beweging als schaatsen zet weinig zoden aan de dijk. Een tuintje omspitten kost het nodige zweet, maar levert weinig punten op. Onder het fietsen kan de Pam nog aan de schoen geclipt, maar zwemmen kan de Pam niet, want hij is niet waterproof. Desalniettemin is het psychologische effect van de Pam groot. Voor hen die fit willen blijven of worden, maar de discipline missen om dat doel te bereiken is de Pam een ware uitkomst. Pam houdt simpel en goed bij of het een luie of actieve dag is. Daarmee houdt Pam de drager scherp. Zijgt die ’s avond na een dag zonder veel beweging op de bank neer, dan is een blik op de Pam voldoende om de sportschoenen aan te trekken en dat extra rondje te rennen of zich de volgende ochtend toch ter fiets naar de afspraak te begeven. Een Pamdrager is zich veel bewuster van zijn dagelijkse bewegingspatroon. Inderdaad neemt hij lachend die stomme trap en graag stapt hij op de fiets. Want het vreemde is: allengs gaat alles gemakkelijker en keert het besef terug dat sporten en bewegen en fit worden eigenlijk vrij lekker is.

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie