Het werd nog bijna gezellig

In fort Ngawi (Nederlands Indië) werden tussen januari en augustus 1945 rond de zevenhonderd Indische jongens gevangen gehouden. Ongeveer de helft overleefde het keiharde regime niet. Afgelopen voorjaar vond de allereerste Ngawi-reünie plaats. Voor het eerst zagen de jongemannen van toen elkaar terug, nu als oude mannen. Het werd nog bijna gezellig.
(1411 woorden, eerder in Kawatberichten, tijdschrift van Indische ex-kampbewoners, augustus 2003)

Frans Keuchenius, mijn vader
Frans Keuchenius, mijn vader

Door het verschijnen van het boek ‘Herwonnen Jaren’ – Indische oorlogsherinneringen opgetekend door Frans Keuchenius- is een aantal Ngawimannen elkaar gaan opzoeken. Daar werd het plan voor een reünie geboren. Ongeveer vijfentwintig Ngawimannen kwamen –de meesten vergezeld van vrouw, dochter of zoon-  voor de reünie naar Ede. Het was een emotioneel weerzien. Verhalen over honger, marteling en manieren om te overleven werden afgewisseld met verhalen over de jaren daarna. Na de oorlog zijn ze over de hele wereld uitgewaaierd. De meesten hebben een succesvolle carrière achter de rug, zijn gepensioneerd en kijken nu terug op hun leven.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.