De oorsprong van koffie; theorie, workshop en proeverij/ Laatste kans op 11 september a.s.

Doe mee aan deze smakelijke workshop en leer hoe en waar welke koffie groeit. Hoe je de koffieboon uit de koffiekers haalt, brandt, vervolgens maalt en uiteindelijk naar eigen voorkeur proeft. Je gaat naar huis met een verrijkte smaak, portie versgebrande bonen en het begin van je eigen koffieplantage. LAATSTE KANS op zondag 11 september a.s.

Onder het genot van een verse espresso -of chemex- van duurzame specialty coffee arabicaboontjes uit Ethiopie, Myanmar of Peru doorlopen we de oorsprong van koffie, in beeld en tekst. We doen dat op zowel geografische, historische als botanische gronden, waarbij we vooral inzoemen op gene zijde van de hoorn van Afrika: Arabië.

"Ik brand al heel wat jaren zelf mijn koffie, maar nog nooit werd ik aan het werk gezet om de groene bonen zelf met een vijzel te bevrijden uit de bes. Inspannend, maar ook heel leerzaam. Zeker in combinatie met de uit eerste hand verhalen van Anthon die veelvuldig in de regio heeft gereisd.
De Saudische bonen hebben ook een heel eigen smaak, die nog het meest deed denken aan de wilde pluk koffie uit Ethiopië. Workshop van harte aanbevolen!"

We reizen daarbij door de met mist bedekte bergen van Jemen en Saoedi-Arabië. Vragen naar gewoonten zowel als merkwaardigheden uit Jemen, Saudi en andere Arabische zaken staat daarbij geheel vrij.

Ondertussen splitsen we gedroogde koffiekersen -recentelijk meegebracht uit Jebl Shada, Saoedi-Arabië- van hun boon. Dat gaat normaal gesproken met een machine, maar wij doen dat karweitje met een vijzel en vervolgens met de hand.

Genoten van de koffieworkshop van Anthon. Naast interessante informatie over de herkomst van koffie(bonen), vond ik het zelf branden van de bonen heel leuk om te doen. Een goede mix van theorie en praktijk, met als toetje een leuke verrassing!

Van de gedroogde kersen maken we tussendoor qishr, zoals de thee-achtige drank heet die hele volksstammen drinken voor wie de koffieboon het restproduct is.

Ik dacht dat ik heel wat wist van koffie, maar Anthon is een echte specialist die mooi kan vertellen over de afgelegen koffiegebieden die hij bezoekt. Erg leuk om zelf koffiebonen te branden. En om alle methodes te ontdekken om koffie te zetten!

Ons gaat het toch echt om de boontjes; die roosteren we voorzichtig, zowel in een Eritrees pannetje boven een vlammetje als met de popcornmachine als met de elektrische thuisbrander. Daarna gaan ze door de maler -we blijven ruiken!- en tenslotte zetten we daar een kopje koffie van zoals je die echt nog nooit hebt geproefd.

Ben je ook opgegroeid met Aroma Rood en ben je doorgegroeid naar espresso en latte? Anthon gebruikt zijn reiservaring en neemt je mee in de koffiecultuur op het Arabisch schiereiland. Je wordt ingewijd in het proces van ruwe boon tot een bak verse koffie met vruchtsmaken die je misschien nog nooit geproefd hebt. Anthon daagt je uit zelf te experimenteren en voordat je het weet ben je thuis bonen aan het malen van nieuwe onbekende merken.

Locatie:
De Weide Blik, Langbroekerdijk 23, Driebergen

Datum:
Zondag 11 september, van 11 tot 14 uur (minimaal vijf, maximaal tien deelnemers)

Kosten: €75 (inclusief diverse specialty koffie, kopje qishr, Arabisch gebak, koffieplantje en een pakje versgebrande bonen uit Jimmah, Ethiopie)

Nog tot woensdag 31 augustus 30% early-bird korting: €54

Geef je op via een mail oorsprong@abumelle.org en/of betaal direct hier

Ja ik doe mee!

Vergeet bij betaling niet je naam plus voorkeursdatum en -tijd te vermelden

Bij Saoedi-Arabië denk je toch als eerste aan zand, oliesjeiks en de Hadj. En koffie, dat komt toch uit een vacuümpak dat pffft doet als je het openmaakt? Jemen, Mokka als uitvoerhaven. Vochtige bergen met nieuw aangeplante koffiestruiken als impuls voor een land in burgeroorlog. Bes, vlies, boon, rooster, drinken. Het komt allemaal aan de orde in de workshop koffie van Anthon. Je maakt nooit achteloos pffft, een pak open.

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie