Droge Voeten op Socotra

De inwoners van Qadhab, een dorpje op Socotra, een geisoleerd Jementisch eiland in de Indische oceaan, hoeven niet meer bang te zijn voor de winterregens. De regelmatig overstomende wadi is voorzien van stevige oeverwanden.

Het was een mooi moment, die dag in januari, vertelt Thabet Khamis. De regens hadden huisgehouden als nooit tevoren op Socotra. Met bakken kwam het water vanuit de bergen naar beneden gerold. Uit eilandhoofdstad Hadibo kwamen de overheidsdiensten aangesneld, van de andere kant het leger, gewoon als ze waren bij hevige regen de inwoners van vissersdorp Qadhab te ontzetten uit hun onderwatergelopen dorp. Aangekomen troffen ze juichende menigtes, drie rijen dik, bovenop de damwanden.

De damwand van Qadhab @foto Nico te Laak 2009

Die wanden kanaliseerden de ontzagwekkende stroom water netjes langs de huizen richting Indische oceaan. ‘Er sneuvelden elk jaar wel een paar huisjes, en een flink aantal groentetuintjes,’ zegt Khamis. Dus maakten de Khamis en de dorpelingen een plan, samen met Omar al Saghier, ingenieur vanuit Sana’ a. De Nederlandse ambassade financierde het machinewerk en het materiaal. De inwoners leverden menskracht, vertelt Khamis. ‘Dan ging ik na het vrijdaggebed met de mannen in conclaaf. Kijk, er is een probleem. Dat kunnen we oplossen, maar dan moeten jullie wel helpen. Dat werkte. Iedereen kwam stenen sjouwen.’ De wadi werd uitgegraven, aan weerszijden kwamen stevige stenen wanden, bijeengehouden door aluminium bekisting. Afgelopen najaar werd het werk voltooid. Nu ligt er een fotogeniek kanaal midden door het dorp en kunnen de inwoners veilig aan hun toekomst gaan werken.

De damwand van Qadhab @foto Nico te Laak 2009

Nieuw plan

Inmiddels stromen de verzoeken op Thabet Khamis af, want Qadhab is niet het enige dorpje op Socotra dat last heeft van overstromingen. Verder heeft Abdelhamid, het hoofd van de Qadhabse vissersbond al een nieuw plan: ‘Een klein haventje voor de vissersboten. Soms is de zee zo wild dat onze boten van het strand spoelen, met alle schade van dien. Bovendien kunnen we met een nieuw haventje vaker uitvaren, en beter onze kost verdienen. Het plan ligt er, de handen jeuken. Alleen is er wat machinewerk nodig, waar geen geld voor is. Dus als de verslaggever dat ook nog even kan opschrijven? ‘Inshallah,’ zegt Abdulhamid, ‘Allah karim. God is vrijgevig.’

(Eerder ook in IS/Oneworld, 2009)

 

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie