Houten camper

Het segment campers op de Europese toeristenwegen groeit gestaag. De meeste campers zijn van vele gemakken voorzien, maar van buiten wit en plastic, met op de flanken een logootje dat iets van vaart en avontuur moet uitstralen. Voor de meeste mensen geen probleem. Voor een bepaald segment -dat toch best wil camperen- onoverkomelijk. Voor hen bestaat er nu een alternatief: de Tonke. (512 woorden)

De Tonke is een kampeerwagen op stand. Uiterlijk houdt de Tonke het midden tussen de wagen van Pipo en een luxueus jacht. De Tonke straalt vooral heel veel hout uit, mahoniemultiplex om precies te zijn. De kampeerwagen zal daardoor niet snel misstaan, zelfs niet op de mooiste plekjes. En al dat hout -en de vele ramen- roept bij passanten en medeweggebruikers energetisch veel blijmoedige reacties los.

Maarten van Soest, vader van Tonke, kwam op het idee voor de camper toen hij een luxueuze mobiele vakantieunit naar vrienden in Frankrijk versleepte. ”Na elke etappe kampeerden we vrij. De ervaring van onafhankelijkheid en van kamperen in iets moois wilde ik perfectioneren.” Dat is Van Soest -telg uit een houtenspeelgoedgroothandel- aardig gelukt. In materiaalkeuze en esthetiek wijkt de Tonke hemelsbreed af van de gangbare camper. De gootsteen is van porselein. Al het metaal -kraan, fornuis, oven, handgrepen, scharnieren- is chroom of rvs. Aanrecht en tafel bestaan uit verlijmde blokjes mahonie. De vloer is als van een jacht: hard, glad en glimmend teak. De ramen zijn van echt, gehard glas. Het bed is ruim en voorzien van een goede matras. Aan de voorkant heeft de Tonke voorts een ‘garage’, voor fietsen en ander groot sportgerei. Het beste: de achterkant kan helemaal open. Het grote nadeel van de camper, het zichzelf toch weer opsluiten in een hokje, kan daarmee worden omzeild.

Naast de esthetiek herbergt de Tonke onder al het hout een grote dosis techniek, om de gewenste onafhankelijkheid te garanderen. Een verwarmingsketeltje zorgt voor warm water voor keuken, inpandige douche en heteluchtverwarming, die met sonoor gegrom de wagen in een oogwenk behaaglijk maakt. Het toilet, uit de luchtvaartindustrie, gebruikt een vacuumsysteem, nauwelijks water dus en geen chemicalien. De boordaccu heeft een capaciteit van 104 Ah, genoeg voor dagenlange verlichting. De enige bottleneck voor volledige autarkie, zegt Van Soest, is de watertank. ‘Honderdertig liter, zelfs bij zuinig gebruik heb je dat toch wel op in een dag of vijf.’

Gelukkig is er ook wat aan te merken op de Tonke. Zo mag er best een treeplankje onder de tuindeuren aan de achterkant, om lekker op te zitten en de overgang met buiten nog verder te verkleinen. Liever hadden we ook een vorm van stralingswarmte, zodat die leuke achterdeuren nog wat langer open kunnen blijven. En dan het motorische deel van de Tonke, de cockpit van een flinke Renault of VW-bus. Toch wel jammer dat die van de mobiele maisonette is gescheiden. Maar daar wordt aan gewerkt, in model nummer vijf. Die staat op de rol voor 2009.

Huren doe je een Tonke voor tussen de €500 en €900 per week. Kopen doe je een Tonke voor tussen de €52.000 en €86.000. De levertijd is zes maanden tot een jaar.
Zie www.tonkecampers.nl.
(eerder ook in NRC Handelsblad/product 19/10/2007)

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie