Gekookt hout blijft langer goed

De dagen dat hout met gif verduurzaamd mag worden zijn geteld, net als de dagen dat hardhout goedkoop uit de oerbossen geplukt kan worden. Een glorieuze toekomst lijkt daarom weggelegd voor gemodificeerd hout. Het ruikt naar maggi, caramel of azijn. (1161 woorden)


Houtrot, zo heet het. Dat is niet helemaal waar. Hout rot niet, tenzij het nat wordt en niet kan opdrogen. Daarom verduurzamen we hout: palen, balken en planken krijgen een zwart bad creosootolie, of een bruin bad carbolineum. Of het wordt gewolmaniseerd, waarbij groenige wolmanzouten onder druk in het hout worden gebracht. Maar wolmanzouten zijn eigenlijk zware metalen (arseen, chroom, koper) en creosootolie en carbolineum zitten vol giftige pak’s. Dat mag binnenkort niet meer van de minister, want die giftige stoffen komen langzaam maar gestaag terecht in organen en omgeving. Tropisch hardhout wordt tegelijkertijd steeds schaarser en duurder. Het allerbeste hardhout uit de oerbossen is op, of om politiek-ecologische redenen onbereikbaar aan het worden. Er komt allengs meer verantwoord (herplant) FSC-hardhout, maar dat wisselt van kwaliteit en is bijna altijd duurder.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.