Koelkast op je rug

Volgens Solarc, een Duitse producent van spullen met zonnecellen, sjouwen coole mensen deze zomer met hun solar backpack over het strand, om daar lachend een sportdrankje, wat koele blikjes bier of een ijskoude fles witte wijn uit op te diepen.

Gaat niet lukken, helaas. Het rugzakje (€199) is van uitstekende kwaliteit, dat wel, goeie ritsjes, mooi buitenwerk. Binnenin zit een piepschuimen koelkastje met een capaciteit van twee literflessen. Op de rug een paneeltje zonnecellen dat stroom levert aan een ventilatortje en een koelelement. Het ventilatortje begint braaf te zoemen als de zon doorbreekt, om de koelte van het element door het kastje te blazen. Alleen blijkt het koelvermogen proefondervindelijk volstrekt onvoldoende om de flessen meer dan twee graden koeler te krijgen dan de omgevingstemperatuur. Wat al koud is koel houden kan wel, maar dat kan een goede thermosfles ook, of desnoods een natte handdoek.

De koelkast is ook uit de rugzak te verwijderen. Daarmee wordt de Solarc net zo’n zonne-rugzakje als de solar backpacks van Voltaic en O´Neill. Er zullen er niet reuzeveel zijn die zulks nodig hebben, maar voor mensen die van plan zijn langer over verre paden zonder batterijwinkels of oplaadpunten te lopen zonder daarbij hun elektronische gagdgets te moeten missen, is zo´n rugzak een uitkomst. De rugzak (H2 series, €249) van O´Neill is prachtig afgewerkt, maar levert slechts stroom aan de I-pod en een aantal gsm-modellen.

Met de rugzakken van Voltaic (€200- €239) daarentegen komt een uitgebreide set snoertjes, adaptertjes en stekkertjes mee, waarmee je nagenoeg alle apparaten kunt aansluiten op het zonnepaneel. In een proefopstelling floepten de batterijoplader, de gsm, de gps-ontvanger en het usb-mp3 spelertje allemaal zonder problemen aan, zodra de zon maar een beetje door de wolken scheen, mits je met de rug naar de zon en engiszins gebukt loopt.

De volle zomerzon leverde zelfs genoeg stroom om twee apparaten parallel te laten lopen. Tegelijk laadt het zonnepaneeltje ook een interne batterij op, voor reservestroom bij nacht en bewolkte dagen. Hoewel deze interne (lithium) batterij verschillende voltages kan leveren, verdient het aanbeveling autoadapters van aan te sluiten apparaten mee te nemen. Daar zitten namelijk zekeringen in die uw apparaten beschermen tegen overladen en piekspanningen.

De koelrugzak van Solarc tenslotte is met een uitbreidingspakket net als de Voltaic geschikt te maken voor velerlei gebruik, maar het is de vraag of een los zonnepaneeltje (Scotty of E!go, ook van Solarc) voor de meeste mensen niet handiger, veelzijdiger en dus geschikter is.

Zie:
www.fraxin.nl
www.solarc.de
www.voltaicsystems.com

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie