Nederlands Journalistenschooltje in Jemen

Krantenverkopers, Tahrirplein, Sanaa, Yemen Foto Nico te Laak

De keus in de krantenkiosk mag vrij groot zijn in Jemen, de kwaliteit van de kranten laat geregeld te wensen over. Dat komt, zegt Mohammed Al Qadhi, freelance journalist en columnist, omdat er wel opleidingen zijn, maar de studenten daar alleen met hun neus in de boeken zitten: ‘Komen ze vervolgens in de praktijk, blijkt dat ze niet kunnen schrijven. Dat ze mening en feiten vermengen.’ 

Kranten in Jemen zijn daardoor nog te vaak spreekbuizen van de vele tribale, politieke en religieuze stromingen. Vandaar dat Al Qahdi blij is met de door de Nederland gefinancierde training van FreeVoice, dat de journalistieke standaarden in de (derde) wereld probeert te verhogen.

Afgelopen december kregen tien Jemenitische journalisten een week lang een eerste training van FreeVoice. Het enthousiasme was groot, vertelt docent Jan Keulen: ”We hebben ze laten beloven dat ze niet ’s middags zouden weglopen om qat te gaan kauwen, zoals de meeste andere Jemenieten. Dat bleek niet nodig, ze wilden nauwelijks nog weg.”

Het enthousiasme was ook aanstekelijk. Journalist Nabila Al Hidari geeft de lessen inmiddels al door aan anderen, precies zoals de training beoogt: ”Ik leer vrouwelijke collega’s hoe ze een verhaal moeten schrijven, hoe ze gebruik kunnen maken van de taal, hoe ze voor het volk begrijpelijk kunnen schrijven. FreeVoice heeft me over een drempel heen geholpen. Ik wist dat ik de competenties had, soms moet iemand anders die op een rijtje zetten. Ik durfde nooit voor groepen te spreken, die angst ben ik wel kwijt.”

In maart zou het tweede deel van de driedelige training volgen, onder auspicien ditmaal van de Deense journalistenschool uit Arhus. Daar is door de Denen eventjes van afgezien. Begrijpelijk, zeggen de Jemenitische journalisten, maar ook jammer, want de Jemenitische journalistiek staat onder druk en alle steun is welkom. Veertien journalisten zijn de afgelopen twee jaar gemolesteerd, gearresteerd of anderszins vervolgd, meldde de internationale journalistenbond CPJ onlangs. Walid Al Saqqaf van de Engelstalige Yemen Times stemt het droef: ”Tien, vijftien jaar geleden liepen we vooraan op het gebied van persvrijheid. Nu bungelen we achteraan.’

Artikel verscheen eerder achterop het tijdschrift Internationale Samenwerking, 2006, foto Nico te Laak

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie