Een Vandaag

Vanochtend belde Een vandaag of ik wilde meewerken aan het antwoord op de vraag in rubriek Feit of Fictie. Aanleiding was een zin in het AD als zouden de Houthi’s goed getraind zijn. Dus ik heb me ingelezen en voorbereid en tien minuten met Tom gesproken, maar de quotes haalden de uitzending niet.

De redacteur zei achteraf dat mijn quotes afvielen omdat ze afwijken van de rest en ze geen tijd hadden om ze te checken. Dus nu moesten jullie het weer doen met gelul over rebellen, een clan die Houthi heet, met Iran en een ingewikkeld verhaal over stammen.

Ik heb gevraagd of ze de opnames van mij wilde terugsturen maar dat doen ze ‘helaas’niet vanwege auteursrechten op de audio.. (?!) 

Om mijn eigen werk niet verloren te laten gaan deel ik hieronder de aantekeningen die ik maakte in voorbereiding op ons gesprek. Het zijn nogal rudimentaire zinnen maar wie weet doet deze afwijkende visie bij jou wel een lichtje werpen op de kwestie:

 

-Geen militair deskundige maar wel kennis van Houthi’s en Jemen. 

-In 2014 in hun staatsgreep een enorm wapenarsenaal veroverd. Legers ook, al gingen de elitekorpsen niet mee,  die gingen mee met de verjaagde regering en zitten in het zuiden.

-Wat ze hebben is dus veel wapens maar vooral een enorm arsenaal aan kanonnenvlees. Sinds een jaar of wat worden elke zomer honderduizenden jongetjes naar zomerkampen gestuurd waar ze worden geïndoctrineerd en getraind in loopgravenoorlog. Dat is hun kracht.

-Ze zijn niet teerhartig maar bereid enorme verliezen te lijden. Wat ze verder goed kunnen is mijnen leggen. Er is een leger aan kinderen in Jemen die ledematen missen omdat ze naderhand op die mijnen zijn gelopen.

-Echt vechten op de grond en in loopgraven dus. In de onmetelijk ruige bergen die ze kennen als hun broekzak.

-Belangrijk is dat de tegenstander nooit op de grond is geweest – de boots on the ground,- omdat die niet bereid zijn manschappen te verliezen. Behalve dan in het begin van de Saoedische campagne er huurlingen uit Soedan en Colombia werden ingevlogen. 

-Waar ze wel op de grond tegenstand krijgen zoals in hun strijd met het zuiden winnen ze niet. Zie de slag om Marib, waar ze twee jaar lang probeerden de olie en gasvelden te veroveren, daar liepen hun aanvallen stuk op lokale tegenstand. Met tienduizenden doden aan kanonnenvlees

-Wat op media indruk maakte is die aanval op dat vrachtschip, waarop het lijkt alsof Houthi een elitekorps is. Maar dat is een van hun drie helikopters en ze hebben welgeteld ook maar een oud vliegtuig, verder niks. Alleen raketten en drones om speldeprikken en een voortdurende toestand van chaos te creëren want dat is hun core business, chaos creëren en daaruit munt slaan. Dat lukt tot nu toe aardig, ze voelen dat God aan hun zijde staat.

-Hun belangrijkste wapen is misschien nog wel de geoliede pr machine met slicke filmpjes die met hulp van oude anti imperialistische trollen de boodschap verkondigt dat Houthies verzetsstrijders zijn die het voor de verdrukten der aarde opnemen, terwijl zij zelf al duizend jaar de onderdrukkers zijn in Jemen.

Later in het gesprek vroeg Tom nog hoe getraind de Houthi’s zijn en kregen we het over Iran, want daar wilde hij duidelijk naartoe, en ik beaamde dat die plus Hezbollah wel degelijk aanwezig en belangrijk zijn in Jemen, maar wiens invloed doorgaans overdreven wordt. Houthi’s zijn hun eigen baas!

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie