Volg Abumelle naar/door Algerije

Even vooraf: liever niet delen met anderen, dan gooi je mijn glazen in en misschien dat er geheime diensten meelezen en mij het land uitwerken.

Reis met journalist Anthon Keuchenius -alias Abu Melle- mee naar Algerije om te zien wat daar gebeurt en hoe die zijn werk doet.

Algerije is het grootste land van Afrika, maar we horen en lezen er zelden over. Algerije – vrij vertaald: de eilanden- brengt goede voetballers voort, mooie wijnen, heerlijke olijfolie, zoete dadels, veel gas en aardolie. Wat nog meer, precies dat ga ik uitvinden.

Berbers wonen in Algerije sinds mensenheugenis, de Romeinen waren er ooit de baas, daarna galoppeerden Arabische stammen de eilanden binnen en tenslotte koloniseerden de Fransen het hele land. Eind vijftiger jaren vorige eeuw was er een lelijke oorlog die leidde tot zelfstandigheid, waarna de revolutionairen evolueerden tot een militaire kliek met lange tentakels, die de macht niet meer wilde afstaan.

Tot afgelopen voorjaar de jonge bevolking tegen de kliek in opstand kwam en de president werd afgezet, maar andere machthebbers bleven zitten. Nog steeds vinden er demonstraties plaats, in de aanloop naar verkiezingen in december. Daar zal ik voorzichtig naar informeren, de stemming peilen.

Ongeveer de route. We zijn ruim drie weken onderweg, met een Landcruiser
Ongeveer de route. We zijn ruim drie weken onderweg. svp niet doorvertellen, sshhtt

Ik wil ook uitzoeken:

  • Waarom Algerije niet net als Marokko haar enorme toeristisch potentieel –Romeinse tempels, de woeste Atlasbergen, eindeloze kust, diepe woestijn met fraaie zandduinen– gebruikt.
  • (Waarom er eigenlijk (nog steeds) ruzie is met Marokko.)
  • Hoe de Algerijnen denken het wegvallen van oliedollars op te vangen
  • Of het grootste land van Afrika wel investeert in duurzame energie
  • Waarom er geen bootmigranten uit Algerije vertrekken
  • Hoe de klimaatverandering uitpakt voor Algerije
  • Verder ga ik proberen de jongens op een oude foto (hierboven) op te zoeken. De foto is in 1969 gemaakt door mijn opa, op bezoek bij een tante die destijds welzijnswerk deed in Algerije. Die jongetjes waren toen en zijn nu ongeveer even oud als ik, dus ben nieuwsgierig hoe zij onze gedeelde geschiedenis hebben ervaren.
  • Hebben ze daar ook stikstofprobleem en kennen ze Ducan Lawrence wel
  • Er duiken vanzelf allerlei nieuwe vragen op
  • Je mag ook je eigen vraag insturen

Abumelle is mijn pseudoniem, in het echt heet ik Anthon Keuchenius, journalist en intussen redelijk deskundig in Midden-Oosten en Noord-Afrika. Sinds 1993 kom ik daar regelmatig, achtereenvolgens als student, reisleider, onderzoeker en journalist. In Algerije was ik nog nooit, vandaar.

Als je dat wil kom je in een whatsappgroep waarmee ik je dagelijks op de hoogte houd, middels korte geillustreerde verhaaltjes over wie en wat ik tegenkom. Morgen vertrek ik, dinsdag volgt het eerste bericht.

Hieronder kun je je opgeven. Dat kan al vanaf een knaak (2,50). Je krijgt daar zeker twintig verhaaltjes voor terug en doneer je een tientje of meer dan neem ik ook wat (kleins, maar Algerijns) voor je mee terug.

Belangrijk: vergeet niet ergens in de transactie je naam en whatsappnr te vermelden zodat ik je op de verzendlijst kan zetten. Of meld je (met een appje) direct aan op mijn whatsapp (0031)(0)624612602. Met veel dank!

Ik ga jou volgen naar/door Algerije (en een beetje sponsoren)

Nog een foto die opa Lambertus maakte
______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie