Liever jagen met de camera

Met drie miljoen dollars aan Amerikaans ontwikkelingsgeld –USAID, a donation of the American people- is door de bergen van Libanon het Lebanon Mountain Trail (LMT) uitgezet. Het LMT is het eerste Lange-afstandswandelpad van het Midden-Oosten en voert de wandelaar ruim vierhonderd kilometer langs eeuwenoude dorpjes, diepe kluizenaarsgrotten en gigantische kloosters. (290 woorden, vier beelden)

Vogeljacht Libanon (5)
Verzamelde prooi, in een rugpand van de jachtjas

Doel is het opnieuw tot leven brengen van voetpaden uitgesleten door de voeten van Romeinen, Ottomanen en kruisridders. Gastgezinnen en gidsen in de verarmde dorpjes langs de route moeten profiteren van het ecotoerisme, dat bovendien de banden tussen de verschillende bevolkingsgroepen moet aanhalen. Het pad loopt hoog, langs de boomgrens van de rijkelijk met orientaalse eiken en pijnbomen begroeide bergen van Libanon.

Vogeljacht Libanon (4)
Lekker jagen met je vrienden

Wat opvalt langs de route is het hoge aantal jagers. Op weekendochtenden staan jagers rug aan rug trekvogeltjes uit de lucht te schieten. Libanees ecoloog Manal Nader baart dit zorgen, temeer de jagers ook op zeldzame roofvogels en zoogdieren schieten. ‘Jagen is verboden, maar door alle oorlog en strijd in ons land wordt dat verbod al jaren niet gehandhaafd.’

Vogeljacht Libanon (6)
Je hoeft er niet per se je auto voor uit

Een oplossing is volgens Nader de bewustwording van de bevolking. Voor dit doel heeft Nader een kleine subsidie van de Nederlands ambassade gekregen. Met het geld speuren Naders studenten nu naar sporen van zoogdieren in de bergen van Libanon, en vooral in het reservaat van Horsh Eden, een groot cederbos. Zwijnen, vossen, wilde katten, hyena’s, stekelvarkens, mangoesten, zelfs wolven bevolken de Libanese bergen. ‘We willen die dieren vinden en voorzien van zendertjes. Zodat we safari’s kunnen organiseren met een grote kans op zicht op de dieren. Dan zien de mensen de schoonheid van onze bedreigde natuur en begrijpt de lokale bevolking dat ze beter kunnen stoppen met het uitroeien van de dieren, en beginnen met ecotoerisme.’

Vogeljacht Libanon (2)
Een jager verderop in de bergen

Dit stukje verscheen eerder in het inmiddels teloor gegane tijdschrift One World.
Een langer verslag van de individuele wandeling over de Lebanon Mountain trail verscheen al in 2008, ook in NRC (en een aangepast verhaal in Bergen Magazine, sept 2009)
Een later artikel over de groepswandeling verscheen in 2017 in NRC en hier op abumelle.org

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie