Tweejaarverslag abumelle voorjaar 2024; Met die koffieplantage, maar ook berichten uit Saoedi, Peru, Ecuador, Colombia en Jemen
Beste lezer,

Nog op de drempel van het nieuwe jaar een jaarbericht. Met de allerbeste wensen plus geïllustreerde berichten uit Zuid-Amerika, Saoedi-Arabië, Jemen en Driebergen. Lezen, plaatjes kijken, luisteren zelfs, kan allemaal. Belangrijk is vooral de uitnodiging direct hieronder in januari te komen naar mijn journalistieke koffieplantage in Driebergen, iedere dag geopend behalve de maandag.

Unsubscribe

Over oplosbare wereldproblemen en lekkere koffie

De hele maand januari ben je welkom in de tot koffieplantage omgetoverde expozaal van de CultuurHoek, centrum Driebergen. Dwaal door het canvaswoud, kom ś ochtends koffiebranden en koffiedrinken, tussen tig koffieplantjes en de nieuwe Bianca. Stel je vraag bij de dagelijkse openbare lunchinterview met sleutelpersonen uit de koffiebranche.

Ik kom, waar en wanneer is het precies?
Goeie koffie is helemaal geen ontbossingskoffie
Goeie koffie is helemaal geen ontbossingskoffie
Ik vlieg niet meer, maar drink nog wel koffie, hoorde ik laatst iemand beschaamd zeggen. Maar hoe slecht is de koffieteelt nu echt voor de jungles en regenwouden van onze wereld. Een splinternieuw artikel over onze Green Deal, ontbossingskoffie en heerlijke bebossingskoffie.
.... en wat is dan be-bossingskoffie?
Een zwembad voor de koffieboer
Een zwembad voor de koffieboer
Drie maanden lang trok ik langs twintig koffieboeren in de kop van America. Om te zien hoeveel van de meerprijs van lekkere specialty coffee bij de koffieteler terecht komt. Genoeg om koffie voor ons te blijven telen?
De originele longread bij abumelle
...of de ingekorte versie in VN..
Of de vervlaamste versie bij Mo.Be
Hoe de koffieteelt in Arabië weer opleeft
Hoe de koffieteelt in Arabië weer opleeft
In het zuiden van het Arabisch schiereiland werd de koffie tien eeuwen geleden geboren, maar vijf eeuwen geleden gestolen. Recent is sprake van een wederopleving onder de noemer stone coffee. Een reddingsboei voor de teelt wereldwijd?
Steenkoffie bij abumelle.org
Hoe een Ecuadoriaans inheems volk de natuur redt (tenzij naar olie boren toch meer geld opbrengt)
Hoe een Ecuadoriaans inheems volk de natuur redt (tenzij naar olie boren toch meer geld opbrengt)
Onderweg op koffiereis verdwaalden we in het Ecuadoriaanse deel van de Amazone, waar aantasting van de ecodiversiteit op de loer ligt. Oliewinning en toerisme strijden er om de gunsten van de inheemse bevolking. ‘Als we sluiten komen de oliemaatschappijen en dan is de keus gemakkelijk voor de locals: meer en gemakkelijker geld.
Natuur en toerisme, of toch maar olie
Op bezoek bij Warmolt in Lima, Peru
Op bezoek bij Warmolt in Lima, Peru
Op diezelfde koffiereis kregen we op doorreis een rondleiding door Lima, hoofdstad van Peru. Van een Nederlandse architect met een Peruaans hart
Een stadsafari door Lima
Hoe Saoedi-Arabië langzaam maar gestaag een vrij normaal land wordt
Hoe Saoedi-Arabië langzaam maar gestaag een vrij normaal land wordt
De arbeidsmarkt van Saoedi-Arabië werd altijd gedomineerd door expats, maar transformeert gestaag naar die van een normale economie. Jonge Saoediërs nemen in sneltreinvaart baantjes over van het vreemdelingenlegioen dat Saoedi-Arabië de laatste halve eeuw opbouwde en draaiende houdt. Tot vreugde van de Saoediërs, tot verdriet van de gastarbeider.
Saoedies gaan zelf werken!
Saoedi-Arabië lokt de high-end-toerist, als voorbereiding op de postcarbon
Saoedi-Arabië lokt de high-end-toerist, als voorbereiding op de postcarbon
Om de staatskas minder afhankelijk maken te maken van olie en de jonge bevolking te voorzien van werk stimuleert Saoedi-Arabië het toerisme, met grote middelen. Het verleidt koopkrachtige Saoediërs tot binnenlandse vakantie en lokt buitenlandse high-end toeristen voor een bezoek aan het authentieke Saoedi-Arabië, alles in hyperluxe. Misschien zelfs met een alcoholische verrassing.
Wat is er te doen in Saoedi?
Hoe Smit salvage een ramp op de Rode Zee voorkwam
Hoe Smit salvage een ramp op de Rode Zee voorkwam
Tijdens het opruimen van de lekke olietanker voor de kust van Jemen hield ik een Engelstalig blog bij. Het liep goed af, athans voorlopig
Naar de blog

Onderweg in Saoedi-Arabie stuitte ik op een stukje onbekende geschiedenis die een hoop verklaart: een eeuw eerder werden in Tanomah drieduizend Jemenitische pelgrims afgeslacht

Lees meer over deze obscure geschiedenis

In tijdschrift Geografie mag ik af en toe losgaan, zowel in stijl als lengte. In dit geval met een nagekomen verhaal over twaalf journalisten te gast in Shabwa, Jemen

Embedded bij de gouverneur van Shabwa

En tot slot -om te luisteren- een aantal links naar radio-optredens. Drie recente over die vermaledijde Houthi's, twee war oudere over de lekke tanker en nog wat opiniestukjes en ingezonden brieven 

Op de NOS podcast
Op de BNR radio
Op de Belgische radio
Bij Oog op Morgen
Bij Nu.nl
Op Radio 1
En nog een ingezonden brief over die vermaledijde Houthi's
Een opinie over aardgas en Jemen
Een ingezonden brief die Trouw niet wou
Een ingezonden brief die NRC wel wou
Over de miljonair en zijn hek

En helemaal tot slot de zoveelste aflevering uit een lang lokaal epos over een multimiljonair die geen wandelaars rond zijn landgoed duldt.

Laatste nieuws: de rechtbank oordeelt in het voordeel van de landgoedeigenaar.
Allerlaaste nieuws: gemeente en omwonenden naar Raad van State

De juridische strijd om het Hek van Willems

ps alles is hierboven gratis te lezen, de betaalmuur is al een tijdje afgebroken omdat ik liever lezers heb dan geld. Toch kun je wat doneren als je me wil steunen, anders kan ik niet verder onderzoeken en schrijven. Doneren kan al vanaf een cent, als symbolisch schouderklopje voor mij van grote betekenis!

Schouderklopje!
Change your subscription    |    View online
Twitter Google+ LinkedIn Youtube Instagram

Abu Melle Journ Prod / abumelle|at|xs4all.nl / Driebergen 0624612602