Stuur abumelle naar Socotra

Olimometer 2.52

Doelbedrag is gehaald, in tweeënhalve dag al. Dank aan alle 23 donateurs. Maar ik wil graag meer mensen aan boord, bij dit verhaal betrekken en op de hoogte houden, dus wil je alsnog meedoen, stuur me dan (helemaal onderaan deze tekst) een enkele euro of een cent, inclusief mailadres of whatsapp zodat ik je kan toevoegen aan de frequente whatsappgroep of de minder frequente emailgroep. 

Stuur journalist en Jemenexpert Anthon Keuchenius -alias Abu Melle- naar Socotra om daar zijn werk te doen.

Socotra is een eiland van Jemen, ver weg verstopt in de Indische oceaan. Vanwege het isolement is Socotra een onnavolgbaar en uniek eiland, met buitenaardse landschappen bedekt met vreemdsoortige flora en fauna. Socotra meet ongeveer tienmaal Texel en er wonen rond de vijfenvijftigduizend mensen: de Socotri.

Tot zover geen probleem. De internationale gemeenschap heeft de afgelopen decennia hard gewekt de Socotri in staat te stellen hun even kostbare als kwetsbare eiland te beschermen en te managen. Een bescheiden vorm van ecologisch toerisme is opgetuigd en lijkt de nodige inkomsten te genereren.

Alleen zijn er de laatste jaren drie cyclonen over het eiland geraasd die veel huizen vernielden, vissersbootjes kapot sloegen en agrarische inkomstenbronnen vernielden. Het natuurgeweld vernielde ook koraalriffen, ontwortelde drakenbloedbomen, sloeg landschappen weg.

Daar bovenop komt de Jemenitische oorlog steeds dichterbij; buitenlandse troepenmachten vestigden zich op het eiland en concurreren nu met het door de oorlog toch al verdeelde en machteloze Jemenitische gezag. Grote sommen omkoopgeld en gewapende groepen ondermijnen het lokale bestuur, melden bronnen me.

Wat daarvan de gevolgen zijn voor het voorzichtige toerisme, de natuur, de natuurbeschermers en de Socotri zelf, daarover komt slechts spaarzaam iets naar buiten. De meeste Socotri zijn beducht zich te uiten tegen de nieuwkomers; op een eiland met zo’n bescheiden bevolking is dat te riskant.

Daarom wil ik naar Socotra reizen: de verhalen verifieren, onderzoeken, aanvullen.

Kijken of Socotra inderdaad dezelfde kant op gaat als de rest van Jemen, waar bemoeienis van buiten de stoelpoten onder oude bestuursstructuren heeft weggezaagd, met als gevolg een oorlogseconomie en de destructie van Jemen, een prachtig en eeuwenoud land met grote potenties, die langzaam weggevaagd worden.

Abumelle is mijn pseudoniem, in het echt heet ik Anthon Keuchenius, journalist en Jemendeskundige. Sinds 1993 kom ik regelmatig in Jemen, achtereenvolgens als student, reisleider, onderzoeker en journalist. Socotra bezocht ik een kleine tien jaar geleden ook. Afgelopen najaar sprak ik veel wetenschappers die zich bezig houden met Socotra, op een conferentie van Friends of Socotra, in Bahrain.

Een aantal opdrachtgevers voor verhalen heb ik al gevonden, maar de verwachte honoraria zijn net niet voldoende om deze ingewikkelde en tijdrovende reis te bekostigen, bij elkaar heb ik ruim vierenhalfduizend euro nodig. Er is een fonds dat de honoraria verdubbelt, dan nog is de begroting niet rond.

Om de begroting rond te krijgen heb ik nog vijftienhonderd zeshonderd euro nodig.

Het goede nieuws is dat het fonds donaties anderhalf maal verdubbelt, elke euro die je doneert verhoogt het fonds met anderhalve euro. Een donatie van twintig euro wordt vijftig, een tientje wordt een geeltje.

Met een streefbedrag van 676 euro aan donaties kom ik net boven die begroting, met het surplus van €190 wil ik ter plaatse een fiets kopen om me makkelijker te verplaatsen en die ik na gebruik achterlaat bij de Socotri die daar het meeste baat bij zal hebben.

Als tegenprestatie van je donatie kom je -alleen als je dat wil- in een mailgroepje of whatsappgroep zodat ik je respectievelijk regelmatig of heel vaak op de hoogte kan houden, middels korte geillustreerde verhaaltjes. Half januari vertrek ik, dus binnenkort krijg je al het eerste bericht.

Olimometer 2.52

Hieronder kun je doneren, als je wil. Dat kan anoniem, maar liever voorzien van naam en email in het bijschrift van je donatie of apart via een email, zodat ik je op de hoogte kan houden en alles kan verantwoorden. Wil je regelmatig plaatjes met tekst ontvangen van onderweg, vermeld dan even je whatsappnr, zodat ik je in de speciale whatsappgroep kan toevoegen. Of meld je op mijn whatsapp (0031)(0)624612602.  Met veel dank!

Klik voor IdealLink Bunq > IdealKlik voor Paypal

QR/Scan voor IdealQR Bunq>Ideal

QR/Scan voor paypal

NB. de foto bovenaan is van fotograaf Nico te Laak, met wie ik in 2009 over het eiland trok. Daarover kun je lezen in de volgende verhalen (donateurs krijgen op verzoek een gratis link) :