Workshops. Gids- en advieswerk

Workshops

Als uitvloeisel van dagbladartikelen ontwikkelde abumelle twee workshops.
Op de eerste workshop leer je nogal inzichtelijk hoe oesterzwammen groeien en ga je daarna je eigen ouwe koffie mengen met broed. Deelnemers gaan naar huis als halve mycologen, maar ook met een oude melkpak waaruit acht weken later de oesterzwammetjes tevoorschijn komen.
Duur: anderhalf uur. Kosten €210, voor tien deelnemers, excl reiskosten.  Lees meer hier

De tweede workshop draait om koffie, op zowel geografische, historische als botanische gronden, waarbij we vooral inzoemen op gene zijde van de hoorn van Afrika: Arabië. De theorie wordt materieel wanneer we echte koffiebessen stampen, voorzichtig branden, vijzelen en er vervolgens specialty coffee van zetten. Deelnemers gaan als afficionado naar huis, vergezeld  van een half pondje superkoffie en een koffieplantje.
Duur: drie uur. Kosten €700, voor tien deelnemers, excl reiskosten.  Meer lees je hier

Gidswerk
Abumelle levert op maat gesneden gidswerk, voor zowel korte excursies als langere buitenlandse reizen. Abumelle is als politiek geograaf gespecialiseerd op het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar is ook thuis in het Nederlandse landschap. Abumelle begeleidde eerder rondreizen van groepen Nederlanders in Yemen en Tunesie, en ‘academische’ reizen van groepen Franse studenten in Nederland.

Advies
Vaak draaien nota’s, folders en andere publicaties in wollige termen langdradig om de zaak heen. Het doel -de inhoudelijke boodschap- is dan opgeofferd aan abstracte zaken als strategie. Een andere voorname raadgever is de angst om op de letter vastgepind te worden. Resultaat van angst en strategie is een tekst waarbij de lezer wel voelt dat de boodschapper iets probeert te zeggen, maar van de inhoudelijke boodschap niets begrijpt. Gevolg is verdere verwijdering tussen de boodschapper en zijn doelgroep.Abu Melle streeft naar heldere teksten. Hij zal in negenennegentig van de honderd gevallen adviseren om simpelweg te zeggen waar het op staat. Hij zal vervolgens voorstellen die tekst zelf te schrijven. Hij zal researchen en interviewen, als een journalist, als brug tussen boodschapper en ontvanger.Abu Melle probeert de boodschap voor iederéén begrijpelijk te maken, zonder naar beneden te schrijven. De mensen zijn niet dom. Zoveel mogelijk achtergrond en context moet daarom in blokjes en cijfers om de boodschap heen gehangen worden, zonodig in de vorm van illustraties. Door samenwerking met goede vormgevers worden alle brokjes tekst tenslotte hapklaar aan de lezer gepresenteerd.