Beste lezer,
Jongste aflevering van deze schaamteloze zelfpromotie, maar het moet van de coach. Zie het als een soort jaarverslag, met Jemen, een beetje Denemarken, twee stukjes Mauretanie, nog wat Jemen, koffie, vluchtje oesterzwammen, twee uitblinkers, alweer Jemen en een lokaal stukje Hillridge. Zit je op dat alles niet te wachten: uitschrijven kan direct hier al.
Wat is er met Socotra en waarom moet ik dat weten
Eind oktober was ik op een conferentie over Socotra, eiland van Jemen. Kort daarna mocht ik op de radio (proberen, in acht minuten) uit te leggen hoe kostbaar dit eiland van Jemen wel niet is, maar ook hoe kwetsbaar en waarom wat er daar gebeurt zoveel inzicht geeft in de (heus niet hopeloze) casus Jemen.
 
Terugluisteren kan hier.

Om te checken of wat ik hoorde op de conferentie echt waar is, reis ik volgende week af naar Socotra. Dat is een ingewikkelde reis, waarvoor ik nog zeshonderdzevenenzestig euro nodig heb. Daarom doe ik hierbij een beroep op jullie me te steunen. Het goede nieuws: er is een fonds dat je bijdrage anderhalf maal verdubbelt en je krijgt er ook iets voor terug, als je wilt.
Stuur abumelle naar Socotra!
Hieronder lees je als je wil vast een stukje over Socotra, van een kleine tien jaar geleden. Overigens leiden alle links in deze nieuwsbrief je heel slinks om de betaalmuur heen die normaal om deze artikelen staat, omdat jij me natuurlijk al steunt.
een wondereiland zonder dinosaurussen
Afgelopen december reisde Bram Vermuelen op NPO2 door de Sahara. In de eerste aflevering reist hij met de befaamde ijzerertstrein door Mauritaniƫ. Een paar weken voor hem zat ik ook in die trein. Het werd geen succes, wel stoffig.
Net als Bram Vermeulen op de ijzerertstrein
Je eigen oesterzwammen kweken op je oude koffiedik in je lege melkpak
Maanden mee geexperimenteerd, zelfs onverhoeds getest op mensen die dachten een workshop te volgen. En nu dan eindelijk in de krant. :

Grijze oesterzwammen kun je eenvoudig zelf kweken, uit een keurig nette witte schimmel. Het is eenvoudiger dan een moestuintje of een kip: je voert je schimmel tussen het koffiezetten door en elke paar dagen zie je een andere fase. Met als finale een even fotogenieke als culinaire beloning: de Pleurotus ostreatus.

Hieronder een link naar mijn eigen versie van het artikel, met meer fotootjes dan in NRCH en inclusief een link naar een online-cursus Oesterzwammen in Melkpak.
laat zien
Jemenitische koffieboeren mogen Nederland niet in om hun koffie aan te prijzen
Eind mei had ik een afspraak met Jemenitische koffieboeren, in Amsterdan, maar daar stak de Nederlandse immigratiedienst een stokje voor, want: aanzuigende werking!

Daar schreef ik dan weer een stukje over, dat gelukkig gretig werd opgepikt door de collega's. Dat maakte voor deze koffieboeren uiteindelijk niets uit, hopelijk wel voor een volgende ondernemer.
waarom mochten die boeren NL niet in?
De Monnik van Mokka
Een verhaal met eenzelfde achtergrond -een niet te beschrijven steile achtergrond vol spectaculaire bergdorpjes en heerlijke koffie- schreef ik een paar maanden eerder, voor tijdschrift Zemzem: een recensie van het boek The Monk of Mokha, van Dave Eggers

waarom is het een goed boek
De zuiverste koffie haal je bij de koffieboer zelf
Nog meer over koffie, zuivere koffie zelfs. Dat is koffie van goede, zo niet exceptionele kwaliteit, maar vooral koffie waarvoor je een eerlijke prijs betaalt, leggen de koffieboeren, koffiebranders en koffie-importeurs hier uit

Zuivere koffie
In het land van de Denen. Een impressie van een roadtrip over een reuzenwaddeneiland, met zesentwintig beelden en elf anbefelinger

Kort voor de zomer stuurde ik dit verhaal de wereld in, want Denemarken is echt de moeite waard: een soort mega-Texel. Dichtbij, mooi ruig, eetbaar, ruim en knus. Heel geschikt voor een rondje van een week of drie. Een impressie van een rondtocht door Danmark, inclusief zesentwintig beelden en elf exclusieve anbefelinger.

Hoezo lijkt Denemarken dan zo op Texel
Een dag uit het leven van Zaida Mint Bilal
Voor tijdschrift Oneworld bracht ik een rijk geillustreerd bezoek aan Zaida Bilal, aubergiste te Ouadane, een oude Mauretaanse karavaanstad in Mauretaniƫ. Na Ouadane begint de Sahara ...
De herbergierster van Saharastadje Ouadane
In Oman ligt driehonderdduizend vierkante kilometer wildkampeerterrein
Nog een reisverhaal dat afgelopen jaar verscheen in NRCH: een rondrit per 4X4 dwars door Oman, met tentje, slaapzak en primusje. Eenvoudig na te doen, als je van ruimte en lege wegen houdt vooral.

Wildkamperen in Zuid-Arabie, hoe doe je dat en is dat wel veilig
Hoe talent, droefenis, een ongeluk en toch weer geluk het bewogen leven tekenden van meesterviolist Herman Krebbers
Een herpublicatie, omdat Herman stierf. Een zeldzaam aimable man, na toch een droevige jeugd

De meesterviolist
De fotocamera van Ruben Terlou is zijn ticket naar de wereld
Omdat hij zulke mooie programma's maakt deze herpublicatie, van een mooi interview van voordat hij beroemd was. zo'n zeven jaar geleden al

De jonge Terlou
Maar wat afgelopen jaar veruit het meeste tijd opslokte was het bijhouden van het Jemen-blog, met updates elke week, soms zelfs elke dag. Omdat wat jullie gepresenteerd krijgen uit en over Jemen op je tv-of ander scherm, in je krant of uit de radio zo armoedig en eenzijdig als bovenstaand plaatje. Of het iemand geholpen heeft alle nuances bij elkaar te sprokkelen en rangschikken en van contekst voorzien in dit blog, dat weet ik niet, wel dat ik er gewoon mee doorga.
naar het blog
Geloofwaardig; (een column over de lokale democratie)
O, omdat ik toch graag nog wat lokale dingetjes doe deze wat zure column, maar ja dat krijg je snel in deze ongelooflijk lommerrijke gemeente

Een collegevergadering in de trein en waarom dat niet erg was
Change your subscription    |    View online
Twitter Google+ LinkedIn Youtube Instagram

Abu Melle Journ Prod / abumelle|at|xs4all.nl / Driebergen 0624612602