De oorsprong van koffie; theorie, workshop en proeverij

Doe mee aan deze smakelijke workshop en leer hoe en waar welke koffie groeit. Hoe je de koffieboon uit de koffiekers haalt, brandt, vervolgens maalt en uiteindelijk naar eigen voorkeur proeft. Je gaat naar huis met een verrijkte smaak, portie versgebrande Jimmabonen en het begin van je eigen koffieplantage.

Onder het genot van een verse espresso  -of chemex- van Khawlani, Harazi of Ethiopische arabicaboontjes doorlopen we de oorsprong van koffie, in beeld en tekst. We doen dat op zowel geografische, historische als botanische gronden, waarbij we vooral inzoemen op gene zijde van de hoorn van Afrika: Arabië.

We reizen daarbij door de met mist bedekte bergen van Jemen en Saoedi-Arabië. Vragen naar gewoonten zowel als merkwaardigheden uit Jemen, Saudi en andere Arabische zaken staat daarbij geheel vrij.

Ondertussen splitsen we gedroogde koffiekersen -recentelijk meegebracht uit Jebl Shada, Saoedi-Arabië- van hun boon. Dat gaat normaal gesproken met een machine, maar wij doen dat karweitje met  een vijzel en vervolgens met de hand.

Van de gedroogde kersen maken we tussendoor qishr, zoals de thee-achtige drank heet die hele volksstammen drinken voor wie de koffieboon het restproduct is.

Ons gaat het toch echt om de boontjes; die roosteren we voorzichtig, zowel in een Eritrees pannetje boven een vlammetje als met de elektrische thuisbrander.  Daarna gaan ze door de maler -we blijven ruiken!- en tenslotte zetten we daar een kopje koffie van zoals je die echt nog nooit hebt geproefd.

Locatie:
De Weide
Blik, Langbroekerdijk 23, Driebergen

Datum:
Maandag 18 april (2e paasdag), van 10 tot 13 uur of van 14 tot 17 uur.
Minimaal vijf, maximaal tien deelnemers. Mogelijk wordt je gevraagd bij de andere groep aan te sluiten.

Kosten: €75 (inclusief koffie, qishr, Arabisch gebak, koffieplantje en een pakje versgebrande bonen uit Jimmah, Ethiopie)

Tot en met 21 maart 30% early-bird korting: €54.

Geef je op via een mail  oorsprong@abumelle.org  en/of betaal direct hier

Ja ik doe mee!

Vergeet bij betaling niet je naam plus voorkeursdatum en -tijd te vermelden

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie