Yemenlog 2021; Verzameld nieuws uit Jemen, met soms wat duiding (Yemen explanatory weblog for Dutch Readers)

Hieronder verzameld nieuws uit Jemen, kort en bondig, soms langer en met duiding en verwijzing.  Doorklikken via de links en plaatjes. Work in progress!
(Yemen explanatory weblog for Dutch Readers)

De Houthi’s trekken de teugels alsmaar strakker aan

Drie dingen die me opvielen afgelopen weekend. Eerste was een interview dat  Ana van Es in de Volkskrant had met Fernanda van Tets, die lang voor de VN in Syrie werkte. Van Tets werd daar niet vrolijk van en schreef daarom -klapte uit de school is een beter omschrijving- een boek over de machteloze, soms zelfs dubieuze rol die de wereldregering en diens vele departementen spelen in conflicten.

Het tweede was een tweet van Baseem over de opslagschuren van WFP; s noodhulp. Tel daarbij op de facebookpost van dr  . Een plus een is twee dus ik ben 

Het derde was een tweet van https://twitter.com/OsamahAlrawhani/status/1348256088563601411?s=20

In de nasleep van mijn artikel had ik nog wat contact met deskundigen, die vielen over mijn omschrijving van de Houthi als 

 
De verwarrende Legers van Jemen

Januari 4-2021. Essential reading; over de verschillende legers in Jemen

Als nieuwsberichten spreken over de regering van Jemen maken mijn schouders altijd een rondje, want wie begrijpt dat. Mensen die van niets weten denken: bedoeld wordt de regering die Jemen bestuurd.

Maar niets is minder waar; de regering die doorgaans wordt bedoeld als regering incasseert wel veel geld van de verschillende sponsors, maar heeft nauwelijks nog iets te zeggen in Jemen. Daarover meer in de laatste vier berichten van vorig jaar.

Daarom schrijf ik altijd: de verjaagde regering van Jemen. Verjaagd door de Houthi’s, die in hun territorium in Noord Jemen hun eigen regering geinstalleerd heeft, bestaande uit zichelf, wat trekpoppen en aangevuld met wat overlopers uit de verjaagde regering.

Complexer is Het Leger van Jemen, waarover ook wel eens wordt gesproken in nieuwsberichten. Jemen heeft geen leger, Jemen heeft heel veel legers en allemaal zijn ze gelieerd aan een andere speler in het conflict. Meer lees je daarover in dit informatieve stuk op Al Masdar.


Voor het vorige (2020) logboek klik je hierheen.
 Voor het logboek daarvoor klik je hierheen
Voor een nog ouder logboek in het Engels klik je hierheen.
Voor relatief korte contekst over Jemen lees je het beste het artikel Wie zijn nou toch die Houthi’s
Voor veel contekst in alle vorige artikelen over Jemen klik je om te beginnen hierheen 
______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!