Jemen: live blog van de finale burgeroorlog

In Jemen wordt de korte en overmijdelijke burgeroorlog in Sana’a tussen monsterverbondgenoten Abd al Malik al Houthi-Ali Abdallah Saleh nu vervolgd in een wijder en langduriger burgeroorlog door het gehele noorden. Hieronder een overzicht, dagelijks ververst:

Vrijdag 15 dec

13:00 – Op CNN een reportage van Clarissa Ward, die de afgelopen week een ziekenhuis in Aden bezocht. ‘There is no soap.’

12:00 – De opmars van de coalitie de laatste tien dagen heeft nog niet geleid tot grote terreinwinst, blijkt uit de jongste RiskIntelligence-kaart van Jemen.

Risk Intelligence is een Deense organisatie die haar klanten voor duur geld betrouwbare, feitelijke informatie -dus geen propaganda- levert, samengesteld via lokale contacten in Jemen.

Bovenstaand was nog niet getikt of er kwam bericht dat Bayhan, stad in Shabwa is ingenomen door het regeringsleger. Toch weer een stuk terreinwinst en strategisch significant, omdat men over de rand van het oostelijk bergland is geklommen. Hier een overwinningsfimpje.

09:00- De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley toonde gisteravond in een persconferentie materiaal dat moet bewijzen dat Iran raketten levert aan de Houthi’s. De angst voor een uitbreiding van het conflict sloeg direct toe in Jemen.

Vanochtend in New York Times deskundigen die het bewijsmateriaal nuanceren. Het gaat om materiaal waarvan VN-deskundigen eerder zeiden dat het Iraans zou kunnen zijn, maar er waren ook Amerikaanse onderdelen gevonden. Ook de Houthi’s zelf kwamen met een ontkenning.

08:00 – Journalist Khaled Al Hammadi bericht dat de 41 gevangen genomen journalisten zijn vrijgelaten. Het gaat om werknemers van Yemen Al Yawm (Jemen Vandaag), de tv-zender van de vermoorde oud-president Saleh. De journalisten zouden nu gedwongen worden te werken voor de dezelfde tv-zender, nu pro-Houthi’s.

08:00 – Andere Jemenitische journalisten melden toenadering tussen de Houthi’s en overgebleven leden van Saleh’s GPC, waarvan een deel is gevlucht terwijl andere leden zijn gearresteerd, of zelfs geexecuteerd. De Republikeinse Garde -lang het persoonlijke legeronderdeel van Saleh- is intussen omgedoopt tot het Iraans klinkende ‘Revolutionaire Garde’.

Donderdag 14 dec

15:00 – Grensgevechten, granaten en raketten richting Saoedie Arabie hebben al heel wat Saoedische militairen -geregeld ook in de vorm van Soedanese huurlingen- het leven gekost.

Vandaag komt daar (voorzover mij bekend) het eerste Saoedische burgerslachtoffer bij: jongen sterft door granaatscherven.

Aan de andere kant van de grens -in Saada- stierven vandaag overigens elf burgers door Saoedische bommen. Elders in Jemen hetzelfde verhaal

Getroffen huis in de bergachtige regio Jebel Razih, provincie Saada. pic from yemenpress.org

11:00 – De wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt voor een uitbraak van difterie in Jemen. Aan difterie sterven twee van de vijf patienten, anders dus dan cholera, dat afgelopen jaar een miljoen Jemenieten besmette, maar daarvan slechts tweeduizend doodde.

Geen berichten overigens nog dat de blokkade van hulpgoederen verlicht wordt, zoals aangekondigd door de Saoedies eind november. Volgens RiskIntelligence zouden er sindsdien slechts zes schepen zijn doorgelaten.

10.00 – Op de Russische tv een korte melding van de evacuatie van Russisch ambassadepersoneel. Opmerkelijk in een vertalende tweet de aankondiging: The coming days will show some major events and power shifts in Yemen.

Op Aden Al Gad het oorlogsbericht dat coalitietroepen de Houthi- verdediging in het noorden penetreren en zich opmaken ‘voor een aantal grote verrassingen de komende dagen.’

De provincie Saada, de noordelijkste van Jemen, erboven ligt Saoedie Arabie. De coalitie zou zowel vanuit het oosten als noorden penetreren

Inderdaad komen via twitter berichten los over slachtoffers van bombardementen op het noorden. En over tot gruis gebombardeerde eeuwenoude gebouwen. Saada staat -waarschijnlijk stond- vol met prachtige, hooggewelfde lemen gebouwen.

09:00 – Er is ook nog een sprankje hoop: Al Jazeera meldt een ontmoeting tussen Houthi-leider Al Sammad en een leider van de GPC, de partijen dus die vorige week vochten om noordelijke hegemonie.

Internet en sociale media lijken overigens weer op gang te komen in Sana’a en Noord-Jemen. Een week lang was toegang en bereik zwak tot onmogelijk. De reden is onbekend, al waren er vooral speculaties over een blokkade door de Houthi’s.

Woensdag 13 dec

23:00 – Brian Whitaker, voormalig chef Arabische wereld bij The Guardian, fileert Ahmad Saleh, beoogd opvolger van vader Ali Abdallah Saleh. Whitaker laat in een doorwrocht profiel weinig heel van Ahmad. ‘There are considerable doubts as to his fitness for the job.’

Opzienbarender -ontluisterend is een beter woord- nog is een verhaal in The Intercept over Matthew Tueller, ambassadeur voor de VS in Jemen. Een citaat: ‘Tueller threatened that the coalition would wage economic warfare on Yemen if the Houthis did not accept an immediate surrender.’

Het Sana’a Center for Strategic Studies laat zeven deskundologen recente onwikkelingen analyseren en voorspellingen doen

21:30 – Melding op twitter van een overleg in Ryadh tussen kroonprins Salman (SA), kroonprins Zayed (VAE) en een kopstuk van Islah, de Jemenitische afdeling van de Moslimbroederschap.

20:00 – Een zijlijntje; gulfnews schrijft dat driekwart van de illegalen in Saoedie Arabie van Jemenitische komaf zijn. Zij -driekwart dus van 194.000 officiele illegalen- moeten op korte termijn het Saoedische land verlaten.

In de Saoedische krant Al Arabiya een gesprek met de gewezen VS-diplomaat  in Jemen Lincoln Bloomfield. In Bloomfields visie moeten de VS zich achter de jonge en oude Salman -de leiders van Saoedie Arabie- opstellen en hen vooral van modern wapentuig voorzien.

10:00 – Het is ook koud in Jemen, het is winter en Jemen is een land van hoge bergen. Melding van  temperaturen van onder nul in Jawf en elders.

Behalve groenten en veevoer zouden ook veel qatstruiken zijn bevroren, met miljoenen riyaals aan verlies voor qatboeren. De qatprijs stijgt en sommige Jemenieten kiezen volgens het bericht nu voor qatloze dagen.

09:00 – In Sana’a dwarrelen briefjes uit de lucht, losgelaten door Saoedische vliegtuigen. Erop de tekst de oproep aan stijders zich aan te sluiten bij de strijd en Jemen te behoden voor vernietiging.

De VN meldt dat het dertien hulpverleners heeft geevacueerd naar Djibouti. Het zou gaan om een tijdelijke evacuatie. Geruchten nemen toe als zouden buitenlandse organisaties door de Saoedies ingelicht zijn over zware bombardementen op Sana’a. Gisteren evacueerde ook de Russische ambassade.

De coalitie meldt een aantal overwinningen in Hajja. Verder vooralsnog weinig nieuw oorlogsnieuws. Wel dat de Saoedies vannacht een complex geraakt hebben waarbij rond de dertig gevangenen zouden zijn gedood. UPDATE: Het zou inmiddels gaan om zestig slachtoffers. Cynici op twitter wijzen erop dat de door Saoedische bommenwerpers gedode gevangenen strijders waren voor de Saoedische coalitie zelf.

We horen al jaren dat Jemen op de rand van de afgrond staat, maar die rand komt nu echt in zicht. De Saoedies zouden de blokkade van hulpgoederen verzachten, maar dat is niet gebeurd, zegt USAID.

Volgens het onafhankelijke Risk Intelligence zouden slechts zes schepen de haven van Hoedeidah zijn binnengetrokken sinds het liften van de blokkade de laatste week van november.

Even iets over de slogan van de Houthi’s, al sinds hun opkomst eind vorige eeuw hun belangrijkste Uiting. Voor het westen een vrij domme en lugubere tekst, voor sommige Jemenieten kennelijk mobiliserend. Het wordt op elk fimpje gescandeerd en op alle muren geplakt.

De tekst luidt: Al mawt lilamrika, almawt lilisrael, alla3ana alajuhud, alnasrlilslam. Vertaald: Dood aan Amerika, Dood aan Israel, vervloekt zijn de Joden, overwinning aan de Islam.

Een geinige Jemeniet heeft nu een lieve hertaling gemaakt van de slogan, die circuleert inmiddels op de sociale media. De dood is daarin vervangen door liefde, Amerika, Israel en de joden door liefde, kunst, onderwijs en renaissance. De hertaalde slogan besluit met: de overwinning aan het blijde Jemen.

 

Dinsdag 12 dec

23:05 – Volgens meerdere twitteraars is de Saoedische bommencampagne op Sana’a vanavond intensiever dan anders.

21:15 – De tocht van journalist Iona Craig door Jemen afgelopen nazomer brengt nu elke dag een nieuwe oogst. Vandaag het cynische verhaal over Saoedische bombardementen op vissersbootjes en kleine tuinbouwers, met als oogmerk het laatste beetje voedselproductie te vernietigen en Jemen op de knieën te krijgen.

Daarnaast een fijner verhaal van Afrah Nasser over de Jemenitische koffie die de bitcoin inmiddels benadert in waarde. Ik kan uit eigen ervaring beamen: de koffie uit de Jemenitische hooglanden is iets speciaals.

21:00- De verdere dag weinig oorlogsnieuws. Wel het bericht dat Rusland haar ambassade heeft geëvacueerd naar Ryadh ‘vanwege de situatie in Sana’a’.

Nu Rusland weg is, is Iran het enig overgebleven land met aan vertegenwoordiging in het Noorden. Lees vooral even deze Russische analyse van de Russische rol in Jemen.

15:00- Gisteren startte de Nederlandse ambassade in Jemen (in ballingsschap in Den Haag en Amman) een grote facebookcampagne waarin allerlei BN’ers de Jemenieten een hart onder de riem steken. Wat de campagne precies beoogt is even de vraag.

10:00- Een stroom berichten vanochtend vroeg op Aden Al Gad over overwinningen van het in 2014 verdreven regeringsleger, aangevuld met eenheden uit de VAE en Sudan, en met Saoedische steun uit de lucht.

Zulke berichten moet je lezen met een korreltje zout, ook omdat er nauwelijks tegenwichtig nieuws komt van de andere zijde van het front. Maar voor wat het waard is:

Langs de westkust zouden de troepen aan de rand van Zabid staan, om vervolgens op te rukken naar Hodeidah. De lokale bevolking zou al in opstand zijn gekomen. Belangrijk detail is dat de Republican Guard -dat zijn meer capabele eenheden gelieerd aan Saleh- de zijde van de coalitie zou hebben gekozen.

Ook rond Nihm -het front ten oosten van Sana’a- en Al Jawf -een front bij de noordoostelijke grens met Saoedie Arabie- zouden de coalitietroepen vorderingen maken. Er is tenslotten een bericht dat melding maakt van een zestigkoppige gevangenenuitruil tussen de Houthi’s en de coalitietroepen.

09:00 – In the Washington Post pleit nobelprijswinnaar Tawakkul Kamaran voor vrede in Jemen waarbij ze de Saoedies en Emirati’s niet spaart.

Maandag 11 dec

Jemen rouwt dezer dagen ook nog om zanger Abu Bakr Salem, volgens een bron de populairste zanger van Jemen, oorspronkelijk uit de Hadramawt maar gisteren gestorven in Ryadh. Hier een filmpje.

15:00 – Speciale aandacht vandaag voor het november-rapport van het Sana’a Center for Strategic Studies. Het SCSS is een betrouwbaar en vrij neutraal onderzoeksinstituut vanuit Amman, Jordanie en gefinancierd door o.a. EU, Duitsland en NL.

Met name hun onderzoek naar het verplaatsen van de nationale bank heeft niet de aandacht gekregen die het verdient, omdat de ineenstorting van Jemen voor een belangrijk deel aan die verhuizing te wijten is.

Begin november verraste het SCSS met het organiseren van een journalistenreis naar Marib, bolwerk van generaal Muhsen en laatste strohalm van de in 2014 verdreven regering van Jemen. Een artikel van Ana van Es in de Volkskrant was daarvan het gevolg.

In hun novemberbrief treffen we ook het ondergesneeuwde bericht aan dat het Team van Experts dat wandaden en mensenrechtschendingen in Jemen moet onderzoeken eindelijk is benoemd. Het zijn Kamel Jendoubi (Tunisia), Charles Garraway (United Kingdom) en Melissa Parke (Australia) Hun bio’s vind je hier. 

14:00 –  Kijk ook even tien minuten naar deze reportage op Al Jazeera over de ultiem verwarrende verslaggeving -op alle podia- van het Jemendrama.

Sinds de clash vorige week zien we overigens een dagelijkse toename op de sociale media van berichten over de Houthi’s als een shi’ietisch IS.

13:30 – In Egypte ontstaan initiatieven voor vredesbesprekingen. Europa reageert ook, zij het nogal vertraagd en zegt niks over de komende slag om Hodeidah.

-13:00- Bericht op twitter dat Khawlan tribes zich aansluiten bij de strijd tegen de Houthi’ s. Voor wat het waard is, er gaan meer filmpjes rond over stammen die zich achter partijen scharen.

In de Dresch-bijbel over stammen in Jemen tref ik twee Khawlans aan, een rond Saada en een rond Sana’a. Neem aan dat het de laatste betreft. Neem verder aan dat de meeste stammen zich neutraal opstellen en eerst de kat uit de boom kijken. Vraag me af hoeveel tijd ze nog hebben een kant te kiezen.

Zondag 10 dec

-15:00 – Speciale aandacht voor een lijvig stuk van Iona Craig over Jemens oorlogseconomie, waarvan de hoofdrolspelers geen belang hebben bij vrede. Geen enkel kopstuk wordt gespaard, en met name fileert ze oud-president Saleh, hoofdschuldige van het Jemendrama.

Iona Craig is de enige westerse journalist die kan putten uit primaire bronnen; zij doorkruisde Jemen afgelopen nazomer van oost naar west en zuid naar noord, met financiele hulp van haar lezers, via Patreon.

Op de Chinese tv zender CGTN (vanaf 00:14) zien we Crisisgroup voorman Joost Hilterman de uitdagende these doen dat de Saoedies Ali Abdallah Saleh op het laatste moment  lieten vallen omdat ze hem uiteindelijk toch niet vertrouwden.

Journalist Nasser Arrabyee -de laatste journalist die nog vrij rondloopt in Sana’a- betoogt in hetzelfde interview dat de Saoedies opereren zonder plan en fout op fout stapelen, met Iran als lachende derde.

Winst is volgens Hilterman dat het conflict nu is vereenvoudigd; er is maar een enkele gesprekspartner over in Noord-Jemen en dat zijn de Houthi’s. Het is nu aan Oman en Koeweit om Houthi’s en Saoedies om de tafel te krijgen.

14:30 – AdenAlGad zet het bericht door dat Al Khokha-driehoek door de coalitietroepen is veroverd op Houthi’s, dat er een Iraanse raket-expert is gedood en dat de opmars richting Hodeidah voortgaat.

12:00 – Berichten als zou Kokha heroverd zijn door de Houthi’s worden op AdenAlGad ontkend. Coalitietroepen zouden zelfs Zabid al naderen, op hun weg naar de inname van havenstad Hodeidah. Al doen ze daar naar mijn bescheiden mening toch wel lang over.

Verder komt er erg weinig nieuws uit Jemen, ook van mijn eigen bronnen, die hebben moeten overstappen op een VPN om het trage internet of de blokkades te omzeilen. Wie er precies achter de internetblokkade zit is onduidelijk, al wijzen de meeste vingers naar de Houthi’s.

09:oo – Bericht van activist/journalist Nadwa Dawsari dat alleen al in de noordwestelijke stad Hajja 20 huizen zijn opgeblazen en 30 GPC leiders geexecuteerd, alsmee 150 mensen gearresteerd. Blijkt vertaling van bericht op Marebpress.

08:50 – Berichten over het kwaad der Houthi’s en de bemoeienis van Iran nemen in aantal en hevigheid toe. Zoals gewoonlijk zijn extra argusogen bij het lezen voorwaarde, vanwege het bestaan van westerse pr- en spinbureau’s in opdracht van de Saoedies en Emirati’s.

Artikel (van gister) in Foreign Policy gaat gedetailleerd in op een onderzoek naar herkomst van onderdelen van de Borkan-raket die in november Ryadh bereikte. Dat onderzoek levert enige gegevens op over mogelijke Iraanse bemoeienis,  maar geen smoking gun.

Op de website South Front -burgerjournalistiek, maar dan met een militair tintje- details over doehetzelfscheepjes gebruikt door Houthi’s om de blokkerende schepen van de Saoedies en Emirati’s op te blazen. Opmerkelijk citaat: ‘The DIY mission computer also used a keyboard with Persian letters, according to the report.’

Over Iran gesproken, lees meteen ook even dit overzicht van de Iraanse reacties op de dood van Ali Abdallah Saleh. En als je dan toch bezig bent ook deze rake analyse van Bruce Riedel, gepensioneerd CIA’er en nu deskundige onder de deskundigen: In Yemen Iran outsmarts Saudi Arabia.

Tot slot nog een opbeurende link, over de wederopstanding van een man op zijn eigen begrafenis.

Zaterdag 9 dec

– 17:00- Vandaag een omineuze stilte vanuit Sana’a, waarschijnlijk veroorzaakt door slechte verbindingen, al dan niet met voorbedachte rade opgelegd aan de Sana’ani door de Houthi’s, zo lezen we op SMEX.

Daaruit het volgende citaat van Walid al Saqqaf, journalist en voormalig uitgever van Yemen Times: ‘The decision to limit access on thursday could be related to the mass dissemination of videos depicting atrocities committed by Houthi forces.’ 

De Houthi’s schijnen handig te zijn in de interne communicatie met hun burgers, naar buiten toe is hun imago in toenemende mate tegengesteld: dat van een barbaarse, angstzaaiende bende, door tegenstanders steevast ‘militia’  genoemd. Lees bijvoorbeeld dit SAM rapport.

Bij een bron nabij de Houthi’s is een weerwoord besteld, nog niet binnen. Later. Nu binnen: ‘I would call Afashi misinformation. AnsarAllah controlled Sanaa for 3 yrs and handled security. Under their watch they kept terrorists out.’ 

Verder weinig nieuws. Wel druppelen er voortdurend berichten door over troepenverplaatsingen, met name van partijen behorende tot de coalitie tegen de Houthi’ s, zoals deze, helemaal vanuit Mahra, en dan zijn we al bijna in Oman.

Dichterbij bericht The Guardian over gezamenlijke militaire oefeningen van de Saoedische en Australische marines,  die stof doen opwaaien in Australië,  omdat de Australische fregatten oefenen met schepen die de blokkade van Jemen implementeren.

In Middle East Eye tenslotte een artikel -zonder al te veel standpunt en bijvoeglijk naamwoorden- over  hoe gewone Jemenieten zich door de dag slaan met alsmaar stijgende prijzen voor stroom, water en zorg.

13:00 -Door meerdere bronnen bevestigd bericht van het plunderen -door Houthi’s- van een kindertehuis ten zuiden van Sana’ a bestierd door een zus van (een van de) de vrouw van Ali Abdallah Saleh.

Vrijdag 8 dec

– 17:00- Berichten als zouden coalitietroepen behalve in het zuidwesten (kokha) ook vorderingen maken in het verre noorden (saada) en in het noordoosten (jawf).

Bekijk ook even deze tweet waarin Nadwa Dawsari wijst op de leeftijd van gevangen genomen Houthi’s. Het was al langer bekend dat Houthi’s vaak kindsoldaten zijn.

En hier plaatjes van de geld- en goudvoorraad aangetroffen in huize Saleh. Let wel: onbevestigd.

Op twitter veel ‘discussies’ over in hoeverre de Houthis het evil vertegenwoordigen, tegenover het lesser evil van Saleh. Veel activisten uit de Arabische lente betreuren de dood van Saleh, de man die ze in 2011 verjoegen.

14:00 – Lezenswaardig interview met journalist/acitivist Afrah Nasser. Pregnanste citaat wat mij betreft: The problem is the Houthis want a guarantee that they will have a share in whatever political system is going to come. And the Saudis want a guarantee that the Houthis won’t have a share in any political deal. The UN special envoy, whenever he goes to the Houthis, he only brings what the Saudis are trying to convey, and he never really represents what the Houthis want. We are lacking that person that could come and formulate a solution for all parties somehow.’ 

Donderdag 7 dec

– 21:00 – Berichten als zouden sociale media geblokkeerd zijn in Sana’a worden weer ontkend door anderen. Volgen sommigen is het internet gewoon erg traag.

Ook een bericht dat Houthi’s telefoons randomly onderzoeken en mensen oppakken als de inhoud hen niet aanstaat, of zelfs executeren.

18:00 –  Bericht op Al Masdar dat de Saleh-moskee -vernoemd naar de vermoorde president en de locatie waar de strijd vorige week escaleerde- wordt herdoopt in Moskee van het Volk. De moskee was in 2011 ook plaats van handeling van een aanslag op Saleh, die destijds ternauwernood overleefde en maandenlang in Saoedie Arabië werd opgekalefaterd.

11:30 uur- Berichten als zou Al Kohkha -een stadje aan de Rode zee, op weg naar Hodeidah- op de Houthi’s zijn veroverd door troepen gelieerd aan de formele regering.

09.00 -Graag jullie aandacht voor deze analyse van Fatima Abo Alasrar.

Woensdag 6 dec

– Onderstaande -veelzeggende- foto doet zijn ronde over de sociale media. De herkomst en authenticiteit heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar hier passeren twee Sana’ani jongens elkaar in de oude stad.

Een vermelding waard is nog deze analyse op Al Jazeera, of eigenlijk een voorzichtige vooruitblik op wat komen gaat, of: zou kunnen gaan.

Berichten dat de kalmte op straat is terugkeerd, berichten dat bijltjesdag doorgaat met arrestaties/executies onder Saleh-aanhangers en berichten dat de Saoedische nachtelijke bombardementen voortduren.

Volgens de minister van mensenrechten (van de verdreven regering in exile) zouden Houthi’s tot gisteren duizend leden van Salehs partij GPC hebben geexecuteerd. Onafhankelijke  partijen hanteren andere getallen en hebben het over arrestaties.

Ook Tariq Saleh -neef van Ali Abdallah en een belangrijk militair aanvoerder- is omgekomen, tesamen met medestanders en familieleden, waaronder zijn 13-jarige zoon. Op de inmiddels bekende manier  trok  een cameraploeg van Al Masirah – het tv-station van de Houthi’s- door het huis van Tariq, en trof daar menig rijkdom, flessen alcohol, maar vooral een indrukwekkend arsenaal wapens: hoog opgestapelde dozen kalaznikovs, RPG’s en munitie, we lezen op een stapel dozen ook het opschrift NATO.

Ook blijkt gister het Republican Palace kapot gebombardeerd, met de nodige huizen rondom. Het paleis is een fraai stukje architectuur en handwerk uit de jaren ’70, toen het in Jemen nog voor de wind ging.

Vanochtend het bericht dat Saleh gisteravond of nacht is begraven, in lamplicht en in aanwezigheid van een schamel aantal familileden.

Er doet vandaag ook een filmpje de ronde van vrouwen die verjaagd worden door Houthistrijders, nadat ze demonstreerden om het lichaam Saleh op te eisen.

Dinsdag 5 dec

–  Live blog gaat even in de ijskast.  Voorspelling: De voorfinale is uitgespeeld, het is nu wachten op de grote invasie van buitenaf, met een grote kans op mislukking. Daarna blijven de bommen nog even vallen op Jemen, totdat het Saoedisch koningshuis ontploft en Jemen wordt vrijgelaten.

Zij die willen begrijpen wat er werkelijk gebeurt in en rond Jemen wijs ik nog even op deze analyse  van Faisal Edroos, een witte raaf in een oceaan aan conformistische, gelijkluidende analyses en saaie, plichtmatige necrologien over Ali Abdallah Saleh die momenteel over ons wordt uitgestort.

Maandag 4 dec

– 20:00 –  Merkwaardige melding van Saoedische bommen op een markt in Sanhaan, het dorp van Saleh, met 23 slachtoffers als gevolg.  Volgens de melder zou het dorp gestraft worden voor het nalaten van steun aan Saleh.

20:45 – Volgens berichten van op de grond zijn de straatgevechten geluwd, maar nemen de Saoedische bombardementen vanavond opnieuw in hevigheid toe.
Hier en daar ook meldingen van arrestaties van Saleh-getrouwen en GPC-leden die zich niet onder Houthi-heerschappij willen voegen.

20:30 – De necrologien komen overal los, net als de analyses van westerse Jemen-deskundigen. Vrijwel allen zijn het erover eens dat ‘things will worsen’. Als voornaamste reden noemen zij de verdere verdeeldheid  op het strijdveld en als secundaire reden dat Saleh er niet meer is om de verschillende tribale en politieke partijen via de hem zo kenmerkende deals te pacificeren (alsof al die deals Jemen zoveel voorspoed en vrede hebben gebracht).

17:30 – De in 2014 verjaagde president Hadi speecht vanuit Ryadh, roept op tot vereniging en verzet tegen de Houthies, maar wordt ronduit uitgelachen op twitter.

Op radio 1 de analyse van Marcel van der Steen; volgens hem beoogde Saleh vrede en is die kans met zijn heengaan vergooid.  Het is een lezing die veel de ronde doet, maar het trackrecord van Saleh gemakshalve achterwege laat.

16:30 – Abd al Malik al Houthi speecht. Behalve vreugde over afwimpelen coup van Saleh ook de verzekering dat Jemen republiek blijft, met moderne instituties en dat hij blijft samenwerken met Saleh’s General Peoples Congres, Saleh’s paraplupartij. En morgen een vrijheidsviering.

14:30 – Analytici op twitter benoemen Ali Mohsen Al Ahmar alvast tot de opvolger van Ali Abdallah Saleh, als vijand en in de toekomst voornaamste tegenstander van de Houthi’s. Lees hier meer over Mohsen en andere sleutelpersonen in het Jemenitische politieke spel.

14:11 – Saleh’s  zoon Khaled zou ook gevangen zijn genomen door de Houthi’s, of hij samen vluchtte met zijn vader en  wat er met hem is gebeurd is nog onbekend. 14:50- Khaled zou gewond gevangen zijn genomen bij gevechten in de stad.

14:00 – BBC en Reuters wachten nog even op bevestiging, maar met de necrologiën is men overal al begonnen, met veel dramatische volzinnen, want Saleh regeerde bijna veertig jaar ‘door op de hoofden van slangen te dansen’.

De Houthi-strijders die Saleh onderschepten en doodden scanderen de naam van hun leider Hussein -de stichter van Ansarallah- die in 2004 op orders van Saleh werd vermoord. Zijn broer Abd al Malik leidt nu de beweging en is nu de machtigste man van Jemen.

13:45 – Twitter en Facebook stromen over van de berichten en beelden van en over Saleh. Woedende tegenstanders jonassen met het lichaam van Saleh, die op zijn vlucht (via zijn geboortedorp Sanhan naar Marib) is onderschept en doodgeschoten. Beelden herinneren aan de vlucht van Khadaffi en de arrestatie van Ceaucescu.

13:30 – Saleh is dood, stromen tweets en whatsapps binnen

13.00 – Meldingen dat Ali Abdallah Saleh is overleden worden elders ontkend.
12:00 – Vanuit de Golf oproepen aan inwoners zich niet nabij Houthi’s te begeven (omdat ze daar bommen op willen werpen), maar mensen zitten in hun schuilkelders en kunnen nergens heen.
09:00 – Meldingen dat de voorraden in de huizen opraken en dat mensen niet naar buiten kunnen om de voorraden aan te vullen. Meldingen dat mensen maar beginnen aan waswater als drinkwater.
02:00 – Melding dat generaal Mohsen met zijn leger vanuit Marib oprukt naar Sana’a.

Zondag 3 dec

– Ansarallah neemt tv-station Saleh over, sluit de poorten van facebook en twitter, neemt de huizen van Afash in en toont hun decadentie (dure pakken, munitie, flessen wodka) aan het grote publiek.
Saoedische bommenwerpers intensiferen de bombardementen op Sana’a. Veel gevechten concentreren zich in en rond Hadda, normaliter een rustige wijk waar ambassades, ministeries en hulporganisaties huizen. Hierdoor lijkt de oorlog dichterbij het westen te komen.

Zaterdag 2 dec

– Ansarallah neemt Saleh-complex opnieuw in.  Gevechten nemen toe in aantal en hevigheid. Houthies lijken aan de winnende hand, Saleh zegt op tv zijn vorige toespraak te betreuren, die zou verkeerd geinterpreteerd zijn.

Vrijdag 1 dec

– Afash (familie Saleh) herovert het Saleh-complex op Ansarallah. Het vechten is nu echt begonnen.
Saleh verschijnt op tv en roept op tot einde blokkade, tot vrede en tot het omdraaien van nieuwe bladzijde. Zijn aanhangers gaan de straat op om slogans van Ansarallah te verscheuren.
Even lijkt het erop dat Saleh aan het langste eind trekt. De verdreven regeringsdelen in Marib en Ryadh verwelkomen Afash aan hun zijde.

Donderdag 30 nov

– Ansarallah (Houthi’s) ‘inspecteert’ de Salehmoskee en het complex eromheen -een prestigeproject van Saleh in zuidelijk Sana’a, en ook een zgn stronghold- om ‘veiligheidsredenen’ en vind er grote aantallen wapens. Ansarallah neemt het complex over.

Woensdag 29 nov

– schermutselingen op meerdere plekken in de stad, beide partijen lijken zich te hergroeperen en te verschansen, als voorbereiding op de gewelddadige strijd die er al maanden aan zit te komen.

Aanloop

aug, sept, oct, nov – Spanningen tussen Afash (Saleh familie) en de Houthi’s nemen gestaag toe.
Beiden organiseren demonstraties met miljoenen aanhangers, om hun spierballen te tonen.
Geruchten als zou Saleh toenadering zoeken tot de gezamenlijke vijand -de verjaagde regering, de VAE, Saoedie-Arabië- zijn hardnekkig.
Zoon Ahmed -woont in Abu Dhabi en is voor meer partijen acceptabel dan de oude Saleh zelf- zou in dat scenario het presidentschap op zich nemen.
Houthi dreigt met openbaarmaking van stukken die de plundering van Jemen door Afash aantonen, als Saleh zijn avances -of verraad- niet staakt.

Geef een reactie