Over Dani’s en Lani’s

Het ontbreekt organisaties op vitale punten aan vertrouwen, en dat is mede de schuld van consultants. Dat betoogden de hybride wetenschappers -beide zijn ook gewoon consultant- Dick-Jan Abbringh en Alfons van Marrewijk op de tweede ‘search conference’ van vakorganisatie OOA. Maar er is hoop. (1200 woorden)

Dick-Jan Abbringh bracht een verhaal dat zich toespitste op het gebrek aan vertrouwen wereldwijd, voor een decor met de gezichten van Nina Brink, Cees van der Hoeven en Dirk Scheringa. Daarna zagen we Lehman Brothers en Icesave in hetzelfde decor voorbij schuiven en voelden we ongeveer wel aan wat Abbringh wilde zeggen. Vervolgens toonde hij ons Milton Friedman en Peter Drucker, wat Abbringh betreft twee antipoden. ‘Organisaties zijn losgeraakt van hun maatschappelijke setting. Volgens Friedman is er maar een sociale verantwoordelijkheid, en dat is winstmaximalisatie. Maar die tijd is voorbij, want dat uitgangspunt schept problemen. We zullen meer de kant van Drucker op moeten. En dat gaan we ook: binnen de randvoorwaarden van rendabiliteit wordt social responsability langzamerhand mainstream.’

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.