Nieuw: Wandelkaart NL

(Verscheen eerder in NRC Handelsblad)

Uitgebracht in het late voorjaar: de Onroute Wandelkaart Nederland, van Waypoint. Het is een programma voor meteen op de gps (sd-kaartje), of op de gps via de computer (dvd-versie). Met de wandelkaart krijg je de topografische kaart van Nederland op het scherm van je gps. Bovendien kan die routes voor je uitrekenen. Aan dat laatste schort het soms nog een beetje.

Waarom nieuw?

Waypoint -een gps-winkel- is drie jaar geleden begonnen met Onroute.nl, een 'tomtom' voor motor- en toerrijders. In plaats van de snelste route, rekende die de mooiste, of leukste route voor je uit. Vorig jaar volgde de Fietskaart, die de fietser over rustiger wegen en fietspaden van A naar B (met allerlei via-mogelijkheden) kon leiden.
Dit jaar is daar dus de wandelkaart bijgekomen. Nieuw is die ook omdat de wandelkaart een verbeterde versie is van Topo.nl, de allereerste topografische kaart die al vijf jaar geleden uitkwam. Op de nieuwe wandelkaart staan meer en meer actuele gegevens, aangeleverd door het Kadaster, naast Waypoint en Garmin de derde partner in dit project.

Waarom zou ik hem kopen?

Omdat het de beste kaart is voor de wandelaar. Er staan veel meer topografische gegevens op dan op de gewone autokaart of de fietskaart. Greppeltjes, bomenrijen, grondsoort, hoogtelijnen en taludjes etc. En erg veel meer wandelpaadjes dus, inclusief veel bestaande wandelroutes. Hij is ideaal voor een moderne gps als de Garmin Oregon, waar je dan ook de fietskaart en de autokaart op hebt staan, waartussen je switcht al naar gelang het vervoermiddel.

Waarom zou ik hem niet kopen?

 Als je niet van gedoe en elektronica houdt. Of als je geen gps van Garmin hebt. Of als je een oude gps van Garmin hebt, want daar schijnt hij erg langzaam op te draaien. Waypoint is overigens na deze klachten aan de slag gegaan met een slanker alternatief voor oudere apparaten. Verder moet je hem niet speciaal kopen voor de routering -dat is de (snelste) route van A naar B uitrekenen- want omdat toch best veel kleine paadjes ontbreken doet die dat niet altijd goed. Hij laat je te vaak omlopen. Bovendien kost 'ie wel €109,–  

Verder nog iets?

Ja, omdat hij maar op een enkele gps te installeren is moet je eerst goed nadenken op welk apparaat je hem installeert en of je misschien eerst een nieuwe gps moet kopen. Verder ontbeert de wandelkaart straatnamen en adressen, zodat je niet naar adressen kunt lopen, tenzij je al weet waar die zijn.

Zie: www.onroute.nl

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie