Zonder stank en water afgevoerd

Iedereen heeft wel eens op een waterloos toilet gezeten, ver weg op vakantie, of gewoon vroeger. Bijna altijd is het een toiletbezoek dat met gezonde tegenzin en in gesmoord gegiechel wordt afgelegd. Want doortrekken is er niet bij, de poep blijft achter. En die poep stinkt. 

Het was bij toeval dat Leeflang stuitte op een nieuw idee: die wc moet niet composteren, dat kan later wel. Zo werd het doodsimpele paper leaf toilet geboren: een emmer met daarin een van zetmeel gemaakte zak, van onderen geperforeerd. Urine wordt via die gaatjes en een kraantje afgevoerd, naar riool of nog beter: naar het helofytenfilter.

De poep blijft achter in de zak. Door na elk toiletbezoek het resultaat af te dekken met een laagje papier en lichtjes aan te drukken met de bijgeleverde presse-papier, een wat fors uitgevallen pureestamper, blijft de massa min of meer afgesloten. Het proces van gisten, rotten en composteren staat stil, stank is er niet meer bij.

Onder in de emmer ligt nog wel een laagje schelpengrit, dat fosfaten uit de urine aan zich bindt. Halsstarrige kwade luchtjes verdwijnen via een ventilatortje en luchtkoker naar buiten. Om de emmer heen zit nog een polyester ombouw, zo vormgegeven dat het gft-toilet aan een normale wc doet denken.

Zijn zak en emmer vol, dan kan de zak de groenbak in, vandaar de meer gangbare naam voor het paperleaftoilet: gft-toilet. De tot een soort papier-maché gevormde massa poep met papier is ideaal voor de compostfabrieken, zegt Leeflang, die verwijst naar het vooruitstrevende composteerbedrijf Orgaworld.

Orgaworld heeft grote belangstelling voor de door het gft-toilet geproduceerde menselijke mest of ‘humanure’. Het is een welkome grondstof voor de productie van Orgapower Biostimulatoren, een gespecialiseerd compostpreparaat voor de duurzame landbouw.

Een eerste stap daartoe wordt nu gezet in het voormalige meisjeslyceum en latere HBS aan de Haagse Waldeck Pyrmontkade. Het monumentale gebouw is onlangs verkocht aan woonvereniging De Blauwe Aanslag. De leden verbouwen het enorme pand tot een dertigtal woon- en werkeenheden.

Gekozen is voor de installatie van meerdere gft-toiletten, nadat een enkel exemplaar langdurig en tot tevredenheid is getest. Huidig gebruiker Margreet Blaak moest er wel aan wennen, aan het uitvouwen van de afdekpapiertjes, aan het zorgvuldige aanstampen.

Ook de zwaai naar het doortrekkoord bleef er nog lang in. En de angst dat het toch gaat stinken, die bleef nog een tijdje. Maar het gebeurde niet. Hoogstens komt wat muffe lucht vrij bij het legen van de emmer, wat gemiddeld na zo’n vijftig toiletgangen zal moeten gebeuren. Tevredenheid is nu haar deel: de liters spoelwater worden niet langer verspild, de kringloop niet langer onderbroken.

Maar ook mensen zonder ideologische motieven kunnen worden overgehaald, denkt Leeflang. Met economische motieven. Het watergebruik van hen die overschakelen op een gft-toilet zal met eenderde afnemen, wat de nodige euro’s opbrengt.

Voor woningen in het buitengebied die verplicht worden tot een kostbare aansluiting op het rioolnet, vallen er zelfs tienduizenden euro’s te besparen als de installatie van het gft-toilet gepaard gaat met de aanleg van een helofytenfilter.

Nieuwbouw kan – zonder de aanleg van riool- en regenwatersystemen – veel goedkoper. Zelfs de stadse gebruiker van een gft-toilet kan zichzelf loskoppelen van het rioolnet en flink besparen op de almaar stijgende rioolbelasting. Leeflang ziet de compostfabrieken al aansluiten in de rij van glas-, papier- en gewone vuilniswagens: ‘Ze willen het graag hebben. En dan hebben we meteen al die kunstmest niet meer nodig.’

Het gft-toilet kost 483 euro. Een zelfbouwpakket (zonder kunststof huls) is er al voor 134 euro.

Informatie: www.de12ambachten.nl of tel. (0411)672 621

______________

Waardeer dit artikel!!

Bovenstaand stukje werd je gratis aangeboden. Als je dat waardeert en dat wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

NB: Zonder kosten, elke cent komt in het journalistenbeursje
Naar doneren, veilig en in twee kliks. Thnx!

Geef een reactie